30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Topbaş'a 45 milyon TL'lik fatura şoku!

CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığıyla seçim yarışının iyice kızıştığı İstanbul'da Başkan Kadir Topbaş'a bir büyük fatura da Bakırköy Belediyesi’nden geliyor. E-5 yol davasını Bakırköy kazandı, Belediye'nin hesaplarına haciz gelebilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin E-5 üzerinde Veliefendi sapağında kamulaştırma bedeli ödemeden, Bakırköy belediyesine ait arazi üzerine açtığı yan yol, belediye ve Bakırköy Belediyesi arasında dava konusu oldu.

Yaklaşık iki yıl süren yargılama sonucunda Bakırköy Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'ne karşı açtığı davayı kazandı. Karar Yargıtay’ca onandı.

Büyükşehir'in Bakırköy'e kamulaştırma bedeli olarak 27 milyon 750 bin TL ödemesi gerekiyor. Belediyenin ödemesi gereken miktar faizi ile birlikte 45 milyon TL’yi buluyor.

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Yargıtay’ın gerekçeli kararını beklediklerini, bu geldikten sonra paranın tahsili için yasal işlem başlatacaklarını söyledi. Erzen ayrıca o yolun kullanıma açılmasını da istedi.

İşte İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi arasındaki “yol savaşı”nın öyküsü:

 Bakırköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı 23 Mart 2007'de Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Büyükşehir Belediyesi'nin Bakırköy Adliyesi'ni E-5'e bağlayan yolu herhangi bir kamulaştırma yapmadan açtığını belirtilerek kullanım bedeli istedi. Olay yerinde keşif yaptıran mahkeme, 25 Aralık 2007'de Büyükşehir Belediyesi'nin yol arsası için davacıya 27 milyon 750 bin TL'yi faiziyle ödemesine ve tapu kaydının yol olarak tesciline karar verdi. Bakırköy Belediyesi, kararın ardından faiziyle 45 milyon TL'yi bulan alacağını tahsil için takibe geçti, Büyükşehir Belediyesi'nin Şişli'deki bir mülkün kiralarına el koyup 5 milyon TL tahsil etti.

BÜYÜKŞEHİR’DEN KARŞI ATAK: 25 YILLIK FATURA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararı temyiz etti, mali takipler üzerine de karşı harekat başlattı.

16 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Bakırköy Belediyesi’ne 19 milyon 325 bin liralık sürpriz bir “ödeme emri” geldi.

Büyükşehir Belediyesi 1984’e kadar şubesi olan belediyelerin, bağımsız belediye olması ile devretmesi gereken gayrimenkulleri devretmemişti. Ve şimdi geriye dönük 25 yıllık bir hesapla Bakırköy Belediyesi’nden kira bedeli istiyordu.

Bakırköy Belediye başkanlık binası, temizlik işleri hizmet barakası ve akaryakıt istasyonu arazilerinin kendi mülkü olduğunu öne süren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ödeme emrinde Bakırköy Belediye Başkanı’ndan mal beyanı da istiyor, aksi halde hapis cezası alabileceği öne sürülüyordu.

10 Temmuz 2008 tarihli Büyükşehir Belediyesi'nden gelen iki ayrı ihbarnamede ise başkanlık binası için aylık 250 bin, baraka ve istasyon için 100 bin YTL bedel tespit edildi, şimdilik 4 aylık rakam olan 1,4 milyon YTL'nin 1 ay içinde ödenmesi, aksi halde zorla boşaltılacağı ihtar edildi.

KARŞILIKLI HESAP BLOKAJI VE UZLAŞMA

Bakırköy Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'ne ikinci davayı İdare Mahkemesi'nde açıp yürütmenin durdurulması ve kullanım hakkı iptali istedi. Mahkeme, "İBB'nin devretmesi gereken gayrimenkullerden olduğu halde kullanım hakkı tahakkuk ettirmesi yasal değildir" diyerek yürütmeyi durdurdu.

 Karşılıklı hesaplarını bloke ettiren taraflar, hacizler nedeniyle paralarını kullanamayınca 30 Temmuz 2008 tarihli bir protokol imzaladılar. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ve İBB Genel Sekreter Yrd. Hüseyin Eren'in imzaladığı belgeyle, davalar karara bağlanıp kesinleşmedikçe haciz uygulanmayacağı kayda alındı.

YARGITAY BAKIRKÖY LEHİNE KARARI ONADI

Yargıtay 2009 yılı ocak ayı ortasında Bakırköy lehine kararı onadı. Kararın tebliği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyon 498 bin 500 lira harç ödemesi gerekiyor.

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen mahkemenin tespit ettiği alacağı Büyükşehir Belediyesi'nden tahsil için gerekçeli kararı bekleyeceklerini belirterek şunları söyledi:

"O yolun mahkemeyle ilgisi yok, bedel olarak tespit edilen alacağımızı istiyoruz. Yolu İBB kapattı, açılmaması yasal değil. O yol Bakırköy trafiğini de rahatlatacak. Bizim at yarışlarından da alacağımız var. Alacaklarımızı tahsil için masaya oturup konuşacağız. Ondan sonra bakacağız. Gerekçeli karar gelmeden icraya gitmek istemiyoruz."

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 10:50:26
Güncelleme :11 Şubat 2009 Çarşamba 10:58:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?