6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Topbaş'tan Florya ormanı açıklaması

BAŞKAN TOPBAŞ:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Florya Ormanı'nın imara açıldığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, yaptıkları plan düzenlemesinin ormanın imara açıldığı şeklinde algılandığını söyledi.

CHP'ye yüklenen Topbaş, "CHP önce düzeni bozar, sonra bozuk düzen diye bağırır" dedi.

Kadir Topbaş, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında Florya Ormanı ile ilgili iddialara yanıt verdi. İstanbul'u dünyanın etkilendiği bir kent halinde tutmak ve o seviyeye getirme görevini yürüttüklerini anlatan Topbaş, "Bu anlayışla çalışıyoruz. Tabii ki hizmet verdiğimiz süreçlerde yaptığımız güzel işler kentin gelişmesine, yanlışlıklar da geleceği adına olumsuzluklar taşımakta. 2010 kültür başkenti olduk ve siyasilerle de geçmiş yüzyıldan kalan anlayış ve tarzlar geride bırakılıp çağdaş ve bugünkü normlarda standartlarda bir siyaset güdülür. Yani yiğidi öldürüp hakkını vermek gerektiğini düşündük. Ama ne gezer. Maalesef görmekteyiz ki halen geçmiş dönemlerin siyasi mantığıyla hep karalama, yok saymak, kötü göstermek" diye konuştu.

Muhalefetin, "15 yıldan beri bu zihniyetin İstanbul'da yönetimde yaptıkları bir projeyi bize anlatsınlar" dediğini anlatan Topbaş, "Sayın Başbakanımızdan benim dönemime kadar hiçbir şey yapmadık mı, izimiz yok mu? Bu şehirde bazı çözümler gelmedi mi? Dünyadan birçok yabancının nasıl izlediğini veya işadamlarımızın nasıl izlenimler aldığını sorsunlar. Bu kadar kapalı devre mi yaşıyorlar? Ya da kurnazlık yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Topbaş, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin'in Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yenilenmesi ile ilgili olarak "Tepkilerimizi koyduk" dediğini belirterek, "Birçok tepkiden bir tanesi hatalı olabilir. Hepsi külliyen hatalı. Bir tanesi olsa doğrudur bir tane olabilir dersiniz" görüşünü dile getirdi.

İtfaiyecilerin dün yaptıkları açıklamayla kendilerinden özür dilediğini hatırlatan Topbaş, bu noktada basın kuruluşlarını eleştirdi. Topbaş, "İtfaiyecilerimizin durumlarını gördünüz. Neler yaşadılar. Neler yaşatıldığı zannedildi. Dün açıklama yaptılar. Ben beklerdim ki manşetten girsin. Daha önce girdiği gibi. Şimdi özür diliyorlar. Sayın Baykal niye sormadınız yanına aldığınız zaman ne hak ihlali var diye" ifadelerini kullandı.

Başkan Topbaş, Florya Ormanı çevresinde "Ormanımızı sattırmayız" pankartlarının asılı olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP'den manipülasyonlu bir hareket. CHP mantığı bu. Seçimlerde de İstanbul'un birçok yerinde garip gurebaya, 'gecekondularınız kentsel dönüşüm adı altında TOKİ ile birlikte yıkacak sizi buradan, yerinizden edecekler' propagandasıyla siyaset yaptılar. Buna maalesef bazıları da inandı. Hangi çiviyi çaktılar bu ülkeye, hangi eserlerinden bahsedilebilir? Ama vatandaşımız da inandı."

Bin 26 dönümlük Florya Ormanı ve çevresinde yaptıkları plan düzenlemesinin ormanın yok edildiği şeklinde algılandığını kaydeden Topbaş, "Orman betonlaşacak ormanı satacaklar dediler. Ya kardeşim bu şehrin sahipleri işgallerle ne zaman kurtuldu, İstanbul'da yaşayanlar sahillere ne zaman kavuştu. Halk bunu biliyor. Hangilerine ne yapıldığı ortada. Sayın Sözen döneminde betonlaşma bu. Orman içinde hayvanat bahçesi yapacağız diye yapılan ahırlar. Bunlar Sayın Sözen'in eserleriydi. Bunların hepsini yıktık" şeklinde devam etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, o alanda imar planı olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Burada bir imar planı düzenleyelim. İmar planı ne demek yani mevcudu tespit ve bundan sonraki arazi kullanım kararlarını netleştirmek. Yarın orada birileri bir şeyler dikmesin diye. Burası sit alanı ilan edilmiş. Buna katılıyoruz ama siz bunu planlarla tespit etmezseniz orada birileri bir şey yapar, bu vardı diye yutturur. Buradaki bütün sahildeki halkın yeme içme yeri olarak kullandığı yerleri tescillemeyelim mi? Bunları tescilleme planı. Bunların derdi 'yarın biz yönetime gelirsek bir şey yapamaz mıyız?' Orman içinde beton yollar yapmışlardı biz söktük. Yürüme alanları oluşturduk. Maalesef kalkıp burada halkı tedirgin edecek ve bununla medya vasıtasıyla Türkiye'ye mesaj verecek bir siyaset. 'Biz daha iyisini yaparız' diyemiyorlar. Yarın Sayın Kılıçdaroğlu burada başkan olsaydı genel sekreter olarak getireceği hocanın eserinden bahsedecektiniz. Teknik Üniversite'nin önündeki metro. Onun eseri orada. İstanbullular baksın. Mecburen yapıldı o bina oraya. Yapabilecekleri o kadar işte. Bizim yüzde 1'lik alan bu başkanlık konutu vs. Bu kadar alan içerisindeki yapılanmayı kendilerince imara açtığımızı iddia ediyorlar."

İstanbul sahillerinde 26 kilometre denize girilebilen alan oluşturulduğunu kaydeden Topbaş, İstanbul'da sadece Zeytinburnu'nda 7 bin civarında tamamen ruhsatsız yapının CHP döneminde yapıldığını vurguladı. AK Parti yönetiminde bir tane bile ruhsatsız yapı yapılmadığını anlatan Kadir Topbaş, "CHP zihniyeti yönetimlerinde yapıldı. Bunlar hep tespitli. Şimdi kalkıp da İstanbul ne halde diyorlar. CHP'nin bir özelliği var. Önce düzeni bozarlar sonra bozuk düzen diye bağırırlar" dedi.

Kadir Topbaş, Florya Ormanı'nda betonlaşma olmadığının altını çizerek, "Bakırköy Florya 85'den beri benim oturduğum yer. Florya imarı yüzde 25 taban alanı yani arsanızın yüzde 25'ine oturacaksınız. Ve 6 evli iki kat yapacaksınız. Florya'da kaç tane 2 katlı ev var. Kadir Topbaş'ın evi dışında. Apartmanlar 5 metreden az yaklaşamaz ölçün bakalım kaç metre mesafe kalmış. Hangi dönemde bu yapıldı. CHP yönetiminde yapıldı. Florya bu kadar betonlaşırken, acımasız güzellikleri yok edilirken niçin o dernek buna karşı çıkmadı? Özrü kabahatinden büyük. CHP bu anlayışla Türkiye'de siyaset yapıyor ve halkımız da zaten bunu görüyor ve takdir ediyor" ifadelerini kullandı.

Florya Ormanı ve çevresinde 428 yapıyı yıktıklarını söyleyen Topbaş, "Burada mttsel dönüşüm adı altüdürlük binası vardı. Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüzün binası buradaydı. Bu da kalksın" diye konuştu.

Topbaş, 859 itfaiyecinin de mukavelesinin yapıldığını, diğer şirketten ihbar ve kıdemlerini alarak görev başına geçtiklerini söyledi.

Belediye kadrolarına da değinen Topbaş, "IMF belediyelere hükümetin kadro vermemesini öngörmüşse, kadro verilmiyorsa, siz bu hizmeti üretmek için elemana ihtiyacınız varsa, İstanbul büyümüş 3,5 misli artmışsa burada itfaiye elemanına ihtiyacınız var. Eleman alamıyorsunuz ne yapıyorsunuz taşeron üzerinden eleman alıyorsunuz. Ondan sonra itfaiye ile ilgili 600 civarında almışız. KPSS'den dolaylı ya da sözleşmeli işçi olarak. Kadro olsa tabii ki kadroya geçirmek isteriz. Çünkü itfaiye belediyelerin asli unsurlarının başında gelir. Kadro olmuyor daha az tutalım. Bin 500 civarında taşeron aldık. Şimdi 800'lerden bahsediyoruz. Demek ki daha kadroya alıyoruz. 4 bin 803 civarında şu anda itfaiye personelimiz var. bin 850'den 4 bin 803'e ulaştı. Taşeron üzerinden itfaiyeci mi olur diye siyasetçiler konuşuyor. Ya cehaletlerinden ya kurnazlıklarından" şeklinde konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2010 Çarşamba 13:59:03
Güncelleme :20 Ocak 2010 Çarşamba 19:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?