2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Topbaş'tan müteahhitlere trilyonluk ceza

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ağırlı olarak TEM Otoyolu üzerinde çalışma yapan 9 firmaya, kurallara uymadıkları, trafiği olumsuz etkileyecek şekilde çalıştıkları, servis yolları açmadıkları, trafiğe ve vatandaşa saygılı davranmadıkları gerekçesiyle trilyonları bulan ciddi para cezaları verileceğini bildirdi.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesinde, son günlerde İstanbul'da artan trafik sıkışıklığının nedenlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul'un trafik sorununu çözmede ciddi mesafeler aldıklarını ve büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Topbaş, 103 kavşak ve yol düzenlemesinin 13 ayda bittiğini, 200 noktada daha çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Topbaş, İstanbul'da çalışan müteahhitlere, batıda olduğu gibi 24 saat esasına göre, halkın yaşamını ciddi ölçüde etkilemeden, kent şantiyeciliğine uygun çalışmaları yönünde uyarılarda bulunduklarını, şartnamelere de bunları koymaya çalıştıklarını, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve yardımcılarının da okulların açıldığı günden beri trafiği havadan takip ederek denetlediğini kaydetti.

Bazı firmaların, “ıstırap verici boyutta, sanki bir ovada, boş arazide çalışır gibi dağınık vaziyette iş yaptığını” belirten Topbaş, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da bunu yapmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi. 

“Bu firmaların canını mutlaka yakacaklarını, bu konuda artık son raddeye geldiklerini” belirten Topbaş, şunları kaydetti: 

“Son 2-3 günde TEM üzerinde ciddi yoğunluk oluştu. Sabah saatlerinde Seyrantepe ve Tekstilkent'te çalışan müteahhitlere yapılan denetimlerde, 9 müteahhidin, verdiğimiz kurallara uymadıkları, 24 saat esasına göre çalışmadıkları, trafiği etkileyecek şekilde çalıştıkları, servis yolları açmadıkları, trafiğe ve vatandaşa saygılı davranmadıklarını tespit ettik. Bu tespitler sonucu 9 firmaya trilyonları bulan ciddi para cezaları verilmek üzere konuyu encümene sevk ettik. Bu, her bir firma için verilecek. Yarın olağanüstü toplantıyla encümende bunun kararı verilecek. Kimseyi asla affetmeyeceğim. Kimse kusura bakmasın. Artık bu yeter noktaya geldi. İstanbul'da yüzlerce şantiye olmak zorunda. Başka türlü ulaşım sorunundan kurtulamayız. Ama bunu yaparken de vatandaşı mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. 'Saldım çayıra mevlam kayıra' şeklinde iş yapılıyor. Burası İstanbul. İş ahlakının da bu kente yakışır boyutta olması lazım. Herkesin ekmeğini helalinden kazanması lazım. Kimsenin kimseye ıstırap vermeye hakkı yok.

3 tane adamın eline makine vererek bu işler bitmez. 'Özellikle işini zamanında yapıp bitirmiyorsa, paralarını vermeyin, beklesinler' dedim. Bizi üzenleri biz de üzeceğiz. Ama düzgün, doğru, temiz iş yapan müteahhitlere saygımız var.”
Topbaş, bu çalışmalar sırasında İstanbulluların ciddi sabır gösterdiğini ifade ederek, teşekkür etti.

5 YILDA 18.5 MİLYAR YTL YATIRIM

İstanbul'da ulaşımda kendilerine ciddi bir hedef koyduklarını belirten Topbaş, şunları kaydetti:
“5 yıl içinde 18.5 milyar YTL ulaşımda yatırım yapacağız. Bu, ciddi bir şantiye kenti anlamına gelmektedir. Istırap çektirmeden, rahatsız etmeden bu yatırımları yapmak zorundayız. Müteahhit de kendine çekidüzen verecek. Eğer bizim başarılı görmediğimiz, işini beğenmediğimiz, çalışma tarzını beğenmediğimiz müteahhit işi kazansa bile iptal edip tekrar ihale açacağız. İhale iptal edildiğinde 2 yıl bütün ihalelere girme yasağı alıyor” şeklinde konuştu.

“İSTİKLAL CADDESİNDE İLLALLAH DEDİM”

Topbaş, İstiklal Caddesinin yenilenmesi çalışmasını yapan Gür Yapı İnşaat A.Ş ile de konuştuğunu belirterek, “İllallah dedim, 1 yıl iflahımızı kesti. Olmaz böyle bir şey. Oraya 3 tane aklı başında adam koysaydı bugüne kadar iki kere bitirmesi gerekiyordu. Kitap gibi döşenmesi gerekiyor. 9 firma arasında Gür Yapı yok, ama ona da bir ceza kesmek lazım” diye konuştu.

CEZA KESİLEN FİRMALAR

Topbaş tarafından açıklanan ve Seyrantepe-TEM, Tekstilkent-TEM, Baltalimanı bağlantı yolu, Edirnekapı-Tünel, Sultançifliği, Bostancı Altıntepe Kavşağı, Maltepe Karacabey noktalarında çalışma yapan 9 firma şunlar:
Ankara Beton, Polat Yapı, Uransan, Mak-Yol, Yapı Proje Merkezi, Vizyon İnşaat, Özkartallar, Teryap, DSK İnşaat.

LEVENT'TEKİ İETT ARAZİSİ YIL SONUNA KADAR SATILACAK

Topbaş, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için Büyükşehir Belediyesine ait gayrimenkullerin satılacağını da belirterek, şunları söyledi:
“Sadece gayrimenkuller değil, şirketlerimizi de hesaba katıyoruz. Kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Biz borçlu olmayan bir belediyeyiz. Öz kaynaklarımızla yatırım yaptık. Cevahir Alışveriş Merkezindeki hisselerimizi sattık. Şimdi İETT'nin Levent'teki arazisinin satışından iyi para bekliyoruz. Onun da hazırlıkları tamamlanıyor. Yıl sonuna kadar satışını tamamlamayı düşünüyoruz. Ayrıca İGDAŞ başta olmak üzere şirketlerdeki değerleri satarak bir kaynak oluşturmayı planlıyoruz. Bunlar bittikten sonra büyük ölçekte sorunlar bitecek, yatırıma ihtiyaç kalmayacak.”



aa
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2006 Perşembe 14:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?