30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Topkapı Sarayı faresi jandarmaya yakalandı

Topkapı Sarayı’na Gülhane tarafındaki yıkık duvardan giren şüpheli şahıs, elindeki İznik çinileri ile birlikte jandarma ekipleri tarafından yakalandı.

E.Ö. isimli şahıs adliye çıkışında hırsızlık iddialarını reddederken, Topkapı Sarayı Müze Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Çalınmak istenen parçalar tarihî İznik çinileri değil, 18. yüzyılda istinat duvarı örerken dolgu malzemesi olarak kullanılan değersiz İtalyan seramiğidir.” açıklaması yaptı.

İddialara göre E.Ö. isimli zanlı, Topkapı Sarayı’na önceki gece Gülhane Parkı tarafındaki yıkık duvardan içeri girdi. Topkapı Sarayı’ndan bazı İznik çinilerini alan zanlı E.Ö. jandarma ekipleri tarafından fark edildi. Kaçmaya çalışan E.Ö., elindeki İznik çinileri ile birlikte yakalanarak gözaltına alındı. Jandarma ekipleri E.Ö.’yü Sirkeci Polis Merkezi’ne teslim etti. Polis merkezinde ifadesi alınan zanlı E.Ö., daha sonra İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Bu arada, polis merkezinden çıkartılan zanlı E.Ö. basın mensuplarının soruları üzerine, hırsızlık yaptığı iddiasını yalanladı. Elindeki çinileri ise yürüme yolunda bulduğunu iddia etti.

Topkapı Sarayı’nın Gülhane Parkı’na bakan dış duvar inşaat alanında yaşanan hırsızlık olayı ile ilgili bir açıklama yapan Topkapı Sarayı Müze Müdürü İlber Ortaylı, alınan 3 parçanın değersiz olduğunu söyledi. Ortaylı, dış duvar inşaatının yapıldığı alana giren bir şahsın burada istinat duvarına dolgu malzemesi olarak kullanılan molozlar içerisinden 3 adet İtalyan seramiğini aldığını ifade etti. Ortaylı, 18. yüzyıla ait olan ve o tarihte istinat duvarına dolgu malzemesi olarak kullanılan bu seramiklerin değersiz olduğunu ifade ederek, “Sarayın dış duvarında yaşanan kayma hadisesiyle birlikte bu molozlar Gülhane Parkı içerisine yığıldı. Biz bu yığınlar içerisinde inşaat çalışması tamamlanınca tekrar bir çalışma yapacağız. Ama alınan parçalar değersiz ve sarayın içine girme gibi bir durum söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da, olayın meydana geldiği Topkapı Sarayı dış duvarını basın mensuplarıyla birlikte gezdi. Moloz yığınları içerisinde gazetecilere bilgi veren Taşbaşı, “Sarayda bir hırsızlık olayı yaşanmış değil. Sarayın içine girilmesi de söz konusu değil. Jandarmalar tarafından kontrol edilen inşaat alanı içerisine giren bir şahıs, 3 adet çiniyi buradan almış ve çıkarken askerlerce yakalanmış. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. Buranın sarayla bir ilgisi yoktur. Gülhane Parkı içerisinde jandarma tarafından kontrol edilen bir alan. Ancak biz sarayın güvenliğini tekrar gözden geçireceğiz. Diğer saraylarda bulunan kadrolu personelimizi güvenlik için buraya kaydırmayı düşünüyoruz.” dedi.

Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ve İlber Ortaylı daha sonra, moloz yığınları içerisinde çalınan parçaların benzerlerini aradı. Burada bulunan parçaları basın mensuplarına gösteren Ortaylı, önceki gün alınan parçaların da elinde tuttuğu parçalar gibi değersiz olduğunu söyledi.



Zaman
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2005 Salı 09:39:05
Güncelleme :26 Temmuz 2005 Salı 09:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHMET SARI IP: 193.255.95.xxx Tarih : 27.07.2005 10:50:27
HIRSIZLIK YAPTIGI İÇİN CEZALANDIRILMALIDIR