30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Topkapı'da Türk Dünyası Kültür Mahallesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı'da Türk Dünyası Kültür Mahallesi kurdu. Türk devletlerine tahsis edilen ve kapılarında Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının asılı olduğu evlerde, el sanatları ve ülkelerin kültürünü yansıtan sergiler yer alıyor.

Topkapı'daki Kültür Park'ta kurulan Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Tataristan ve Balkanlar Medeniyet Merkezi'nden oluşan bir kompleks meydana getirildi. Ülkelerin kendilerine tahsis edilen evlerde el sanatları ve ülke kültürünü yansıtan sergiler yer alıyor. Bu evler bir iletişim ve kültür köprüsü olarak konsolosluklar ve ülke temsilciliklerince koordine edilirken, aynı zamanda bu ülkelerin bir tanıtım ofisi işlevi görüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un fethinde Türk Cumhuriyetleri'nden, orta Asya'dan, Balkanlar'dan gelen bir çok gönüllü insanın İstanbul'un fethinde bulunduklarını belirterek, "Ecdatları bu bölgede olan o insanlara da buradan bir mekan vermekle doğru bir karar verdik" diye konuştu.

Başkan Topbaş, "Burada zaman zaman etkinlikler yapılmakta. Böylece bir Türk tarihinin, Türk Cumhuriyetleri'nin birlikte mekan olarak kullandıkları alan çıkardık. Büyükelçiler, ülkeler memnun. Amfi tiyatro var burada ve burayı geliştirdik. Büyük etkinlikler yapıyoruz. Geçen Ramazan ayında da amfi tiyatroda 2 bin 500 kişilik programlar yaptık. Burayı canlı tutabilme imkanı oldu. Bir de tarih yolu düşünüyoruz. Buradan 1453 Panaromik Müze'ye giderken devlet kurmuş büyük hakanların, büstleri, heykelleri ve bayraklarıyla düzenlenmiş bir tarih yolu düşünüyoruz. Onu da hayata geçirirsek burası çok daha güzel olacak. Tabi bir zamanlar buraya gelmek cesaret isterdi. Burada her türlü numara vardı. Onlardan arındırıldı ve düzenlendi. Gerçekten kültür ve sanatı gösteren parçalar var. Güzel bir atmosfer oluşturduk. Böylece burası yaşayan hissedilen güzel bir yaşam haline geldi" dedi.

Söz konusu alanla ilgili olarak kendilerine ticari maksatlı teklifler geldiğini anlatan Kadir Topbaş, "Böyle bir şey yapmayı düşünmedik. Diğer tarafta 1453 Panoromik Müzesi'nin karşısında böyle bir mekan çok daha güzel olacaktı. Türk Cumhuriyetlerinden yansımalar önemli. O boylardan gelen bir çok savaşçı burada yer tutmuştu. Burada onlara yer vermek istedik ve çok da güzel oldu" şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 300 dönüm arazi üzerine konulan evlerin dünya genelinde başka bir örneği olmadığını anlatan Başkan Topbaş, "Burası tüm Türk dünyasının kültürlerinin yansıdığı bir yer. Burası geldiğiniz zaman bilgi alabileceğiniz bir yer. Burada bekleyen insanlar, konsolosluklarda elçiliklerde çalışan insanlar. Burada bilgi veriyorlar, doküman veriyorlar. İstanbulluları bu mahalleyi görmeye davet ediyorum. 1453 Panoromik Müzesi'ni gezdikten sonra birde bu mahalleyi, Türk Dünyası Mahallesi'ni görürlerse böylece adeta Türkmenistan'a, Kırgızistan'a gitmiş gibi olacaklar. Buralardan böyle bir atmosferi yaşayacaklar. Buralar hafta sonları açık. İstanbul'da böyle bir mahallenin oluşması gerçekten önemli gezip görenler bize teşekkür ediyorlar" diye konuştu.

Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Birileri 3-5 projeden bahsediyor, biz binlerce projeyle ilgileniyoruz. Çünkü bizim derdimiz var, bu noktayı bilmeyen bir çok İstanbullu var. Burada bir Türk Dünyası Kültür Mahallesi var. Her birinin değerleri var. Burada bir mutfak oluşturduğumuzda güzel bir hizmet ve tanıma, bilme, duyma, hissetme imkanı çıkacak. Bu ada kültür aktivite merkezi haline gelecek. Biz sadece yol, metro, diğer kent hizmetleri, su problemleri doğal gaz değil onun ötesine taşındık. Hem Türk Cumhuriyetleriyle olan irtibatları, hem de kent içindeki kültürel aktiviteleri, tarihi geçmişi her açıdan bakarak şehrin duygularını hissettirmek istiyoruz".
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 15:25:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?