30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Töre cinayetlerine cerrahi müdahale

Son yıllarda 20-30 yaşları arasında genç bayanların büyük bir ilgi gösterdiği kızlık zarı dikimine talebin sürekli büyüdüğünü söyleyen Doç.Dr. İbrahim Aşkar"Etik bulmamakla birlikte, bu yolla töre cinayetlerinden kurtulan çok sayıda genç kız var" dedi.

Kızlık zarı onarımı daha çok doğu bölgelerinden gelen ya da daha önceden doğudan gelmiş olan hastalar tarafından talep edildiğini söyleyen FemmePlast Estetik ve Plastik Cerrahi Merkezi Genel Direktörü Doç.Dr. İbrahim Aşkar, hastaların yüzde 95'nin 20-30 yaşları arası grubundan oluştuğunu söyledi.

İki farklı yöntemle kızlık zarı dikiminin yapıldığını söyleyen Doç.Dr. İbrahim Aşkar şunları söyledi:

"Kızlık zarı onarımı kısa süreli veya flep yöntemi olarak iki arı yöntemle yapılabiliyor. Töre cinayetlerinde etkisi olan bu konunun aile meclisi kararları ile genç kızın aile büyüklerinden biri tarafından öldürülmesine kadar giden sonuçlar doğurduğu bilinmektedir. Kızlık zarı onarımı geçici ve flep yöntemi olmak üzere iki çeşittir. Geçici olanı gerdek gecesinden birkaç gün önce yapılması uygundur. Flep yöntemi dediğimiz kalıcı yöntem ise çok önceden de yapılabilir. Doktor olarak gereksiz bir işlem olarak gördüğüm kızlık zarı onarımının hayat kurtarmak için zaruri hallerde yapılmak zorunda kalındığında defalarca şahit oldum. Bu konudaki önerim hem ailelere hem de gençlere dürüst olunması ve dürüst olan kişiye bu nedenle cezalandırır gibi hayatının karartılmaması en doğru olanıdır".

Başvuruların genellikle internet yolu üzerinden geldiğini belirten Doç.Dr. İbrahim Aşkar, ayda ortalama 10 hasta geldiğini söyledi. Hayati tehlike veya çeşitli korkularından dolayı kızlık zarı diktirmek isteyenlerin yanısıra, öze günlerde eşlerine sürpriz için kızlık zarı diktiren bayanların da bulunduğunu söyleyen Doç.Dr. Aşkar, "Bu oran sayıya bile giremeyecek kadar seyrektir. Genellikle genital estetik girişim yaptıran bayanların bazısı mümkünse tekrar kanama olursa iyi olur diye istekte bulunabilmektedir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 17:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?