30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Trafik lambaları artık tasarruflu

Trafik lambaları değişti, 1,5 milyon dolar tasarruf yapıldı

İstanbul'da trafik sinyalizasyonunda kullanılan akkor flamanlı (ampulle çalışan) lambaların yerine kurulan LED'li (ışık yayan diot) sistem sayesinde bir yılda 1,5 milyon dolar elektrik tasarrufu sağlandı.

İstanbul'da ampul ile çalışan trafik lambalarının yıllık 13 milyon 769 bin kilowat enerji tükettiğini belirten İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu, "İstanbul'daki trafik lambalarının yüzde 99'unu LED'li sisteme dönüştürdük. Bu sistem sayesinde yılda 11 milyon 942 bin kilowat enerji tasarrufu sağladık." dedi. Eski tip akkor flamanlı lambaların yılda 1 milyon 770 bin dolarlık enerji tükettiğini kaydeden Kutlu, LED'li sistem ile bu rakamın 234 bin dolara düştüğünü ve yılda 1 milyon 500 bin dolar tasarruf yapıldığını söyledi.

İngilizcesi light emitting diode olan LED kelimesi dilimize ışık yayan diot olarak çevriliyor. LED'li sinyal lambaları, parlaklık sayesinde görülürlüğü, enerji tasarrufu, bakım kolaylığı, uzun ömürlü oluşu ve diğer faydalarından dolayı tüm dünyada kullanılıyor. LED'li sistemin kullanım ömrü, çevresel faktörlere bağlı olarak 5-10 yıl arasında değişiyor. Eski sistem lambalarda bu süre 6 ile 10 ay arasında değişiyor. LED'li trafik lambaları, akkor flamanlı lambalara oranla enerji tüketimini yüzde 87 oranında, bakım masraflarını ise yüzde 90 oranında azaltıyor

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 09:51:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?