3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Trafik polisi tarih oluyor

İstanbul ve diğer büyük kentlerde trafiğin denetim ve yönetimi polisten alınıp belediyelere verilecek....

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın önerisi bir süredir gündemdeydi. Hatta Başbakan Erdoğan’la çok sayıda görüşme yapmış ve trafik çilesinin aşılması için polise tanınan denetim yetkisinin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini istemişti. Somut adım ise dün İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın katıldığı ulaşım zirvesiyle atılmış oldu.

POLİS ZABIT TUTMAYACAK 

Bundan böyle pilot bölge seçilen İstanbul’da 5 yıl süreyle trafiğin denetimi belediyeye bırakılacak. Trafik kazalarında polis zabıt tutmayacak, sadece ölüm ve yaralanmaların olduğu kazalara bakacak. Topbaş, İstanbul’da yaşanan küçük trafik kazalarının kentte trafiğin kilitlenmesine neden olduğuna dikkat çekerek, “Trafik polisi sigorta firması adına eksper gibi rapor tutuyor. Bu nedenle şoför polisi bekliyor. Batıda olduğu gibi sigortada yapılacak bir düzenlemeyle karşılıklı belge imzalanarak zaman kaybı ortadan kaldırılabilir. Trafik de rahatlar” dedi.

TRAFİĞİN ÇÖZÜMÜ BENDE 

Topbaş, görev kendilerine devredildiğinde sorun yaşamamak için uygulayacakları sistemi de şöyle anlattı: “Biz bir sistem kuracağız. Kadromuzu hizmet alımı şeklinde de yapabiliyoruz. Bugün yaşanan trafik sıkışıklığının nedeni ben değilim. Ancak çözümü ortaya koyacak kişi benim. Çünkü benim bugüne kadar yaptığım imar düzenlemesinden ve yeni yapılanma alanlarından söz edilse de hiçbirinde yerleşme olmamıştır. Demek ki geçmişte yapılan yanlış yapılanmadan altyapı eksikliğinden kaynaklanan bir trafik yoğunluğu yaşıyoruz.”

EMNİYET DE İSTİYOR 

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan da, VATAN’a yaptığı açıklamada trafik denetiminden tamamen çekilmek istediklerini belirterek, “Biz sadece ölümlü ve yaralamalı kazalara bakmak istiyoruz” demişti. Nitekim Çalışkan, dün bir açıklama yaparak trafik polislerinin asayiş birimlerine kaydırılacağını söyledi.

Ulaşım Zirvesi’ne en son Ulaştırma Bakanı ulaştı 

İstanbul’un trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla dün Ceylan İntercontinental Otel’de düzenlenen Ulaşım Zirvesi’ne, iki bakanın geç kalması damga vurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu uçağı rötar yaptığı için 20 dakika geç kalırken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Peter Mutafchiev ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde yaptığı görüşmenin uzaması yüzünden 45 dakika gecikti. Yıldırım, “Hep trafikten geç kalınır ama bu kez misafirim vardı” dedi.

Ehliyetler adrese teslim 

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan da yeni hazırlanan trafik taslağına göre her türlü araç ile sürücü belgesi kayıtlarının merkezde tutulacağını ifade ederek, araç tescil belgesi ve sürücü belgelerinin kişinin adresine teslim edilmesinin planlandığını açıkladı. Yapılan değişiklerle halen 556 tescil kuruluşunda görev yapan 3 bin 585 polisin başka birimlere kaydırılacağını söyleyen Çalışkan, “İşlemlerin tek merkezden yürütülmesiyle kurumun, işletme ve bakım giderlerinden tasarruf sağlanması, bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılması amaçlanıyor” dedi.

İŞTE BELEDİYENİN TALEPLERİ 

Bütçemizi 400 milyon YTL artırın 

* Trafik denetiminin belediyeye devredilmesi,
* Hasarlı trafik kazalarında rapor gereğinin kaldırılması,
* Elektronik sistemlerle dijital plaka, kamera, dedektörle trafik denetimi yetkisinin belediyeye verilmesi,
* Kamu ihale kanununda değişiklik yapılarak, ulaşım yatırımlarının kapsam dışı tutulması,
* Yap-İşlet-Devret kanununda değişiklik,
* Belediye gelirleri kanununun çıkması,
* Kamulaştırma kanununun çıkarılarak, ulaşımın acele kamulaştırma kapsamına alınması,
* Kentset dönüşüm kanununun çıkarılması,
* Ulaşımda tek idareli yapıya geçilmesi,
* İBB’ye altyapı hizmeti ve imar karşılığı değer artış payı alabilme hakkı verilmesi,
* Toplu ulaşım araçlarında akaryakıt vergi ve SSK indirimi,
* Genel bütçeye raylı sistemlerin yapımı, raylı sistemlerin kamulaştırma bedelleri için ödenek konuluması,
* Toplu ulaşım araçlarından istifade eden merkezi idare birim personeli ücretlerinin ilgili idarelerce karşılanması,
* Metro yapımlarının merkezi hükümet tarafından yapılması,
* İstanbul’da toplanan genel bütçeye vergi gelirlerindeki belediye payının en az yüzde 6’ya çıkartılması (Vergi gelirlerinde belediyenin payı şu an yüzde 5, yani 2 milyar YTL. Bu oran yüzde 6’ya çıkarsa, bütçede 400 milyon YTL’lik bir artış olacak),
* Belediye gelirleri kanunu çıkartılarak, İstanbul Belediyesi’ne gelir arıtrıcı imkan sağlanması,
* İBB borçlanma sınırının artırılması,
* Belediye yatırımın DPT yatırım programına alınmasında kolaylık sağlanması,
* TEM gişelerinin Anadolu yakasında Gebze’ye, Avrupa yakasında da Silivri’ye ötelenmesi,
* Esnek mesai saati uygulamasına geçilmesi. 



Vatan/Bülent ERGÜN
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2006 Cumartesi 11:16:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat dal IP: 88.226.109.xxx Tarih : 10.12.2006 00:12:32
aslında güzel fikir herşeyi polisten beklemeyelim peki ceza kesme yetkisi nasıl olucak bende zabıta memuruyum bu konuda aydınlatırsanız sevinirim saygılar