30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Travestilerden Çapkın'a suç duyurusu

Travesti ve transseksüeller, polisin kendilerine yönelik baskıları arttırıp, keyfi olarak ceza kestiğini savunarak, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

"İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi" adlı gruba mensup travesti ve transseksüellerden oluşan yaklaşık 25 kişi, Şişli Adliyesi önünde toplanarak eylem yaptı.

Grup, emniyet güçleri tarafından kendilerine "kadın kılığında dolaştıkları" ve "kaldırımları işgal ettikleri" gerekçesiyle keyfi olarak para cezası uygulandığını savundu. "Travesti olmak suç değildir" sloganları atan grup, çeşitli pankartlar taşıdı. Gruba, kadın ve insan hakları savunucusu olarak bilinen avukat Eren Keskin'de destek verdi. Basın açıklaması yapan Demet Demir isimli bir travesti, son iki aydır, özellikle travesti ve transseksüellere yönelik baskıların arttığını öne sürdü. Demir, "Hüseyin Çapkın'ın, İstanbul Emniyet Müdürü olması ile beraber transfobi İstanbul sokaklarında kol gezmektedir. İzmir Emniyet Müdürü olduğu dönemde özellikle travesti ve transseksüellere yönelik uygulamalarıyla birçok kez gündeme gelen, Baran Tursun'un öldürülmesi gibi skandallara ismi karışan Hüseyin Çapkın, burada da aynı politikalarını sürdürmeye devam ediyor. İşte bizi sokağa çıkarmamaya kararlı olduğunu söyleyen Çapkın'ın icraatları" dedi.

Ekmek almaya bile giderken bile travesti ve transseksüellere ceza kesildiğini savunan Demir, "Gerekçeleri ise çevreye rahatsızlık vermemiz. Güya, kadın kılığında dolaşan erkek olmamız, kaldırımları işgal etmemiz. Göreve geldikten sonraki ilk işi Harbiye çevresindeki travesti ve transseksüelleri kendi tabiri ile "temizlemek" olan Hüseyin Çapkın. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğinin farkında mı? Emniyet güçlerini ve Hüseyin Çapkın'ı uyarıyoruz. Kimse keyfi uygulamalarıyla insanların yaşama haklarını sınırlayamaz. Travesti ve transseksüel olmak suç değildir" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından adliyeye giren gruptan birkaç temsilci, Hüseyin Çapkın hakkında hazırladıkları suç duyurusunu savcılığa verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 14:53:05
Güncelleme :15 Ekim 2009 Perşembe 15:10:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?