30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Tuğçe'nin bacağı kurtulacak

11 yaşındaki Hatice Tuğçe Terzi'nin tümörlü bacağı, "Hod Dog" adı verilen bir yöntem sayesinde kesilmekten kurtuldu. Tuğçe'nin yerinden çıkartılarak sıvı azot içerisinde arındırılan tümörlü bacak kemiği, daha sonra tekrar yerine yerleştirildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harzem Özger tarafından 10 yapılan ameliyat, 11 yaşındaki Hatice Tuğçe Terzi'nin bacağını kesilmekten kurtardı. Medikal Park Hastanesi'nde yapılan ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Harzem Özger, "Tuğçe'nin bacağında kötü huylu bir tümör vardı. Hemen hemen uyruk kemiğini tutan bir tümördü. Bu bölgeyi çıkardık. Burada büyük bir boşluk oluştu. Bu bölgeyi doldurmanın iki yolu vardı.

Birincisi cansız maddeler, protez ve metal benzeri maddeler. Ama biz ikincisini tercih ettik canlı maddeler. Zaman içerisinde uyum sağlayacak bir tamir yapmak. Bu iş için kemikler var. Bu yönteme "Hod Dog" (Sosisli Sandviç) yöntemi deniyor. Çıkan tümörlü kemiği temizleyip, dondurup, tamamen tümörden temizleyip tekrar takıyoruz. Tuğçe, her iki kemiğin mikro cerrahi yöntemi ile nakledildiği dünyadaki birkaç hastadan biridir" diye konuştu.

Tümörlü olan kemik dokularının sıvı azota yatırıldığını ve bu sayede bütün tümör hücrelerinin öldüğünü anlatan Prof. Dr. Harzem Özger, kemiğin temizlendikten sonra tekrar yerine konulduğunu söyledi. Yapılan uygulamaların sonunda kemiğin cansızlaştığını anlatan Prof. Dr. Harzem Özger, kemiğin yeniden vücuda adapte olması ve kullanılabilir hale gelmesinin uzun zaman alabildiğini söyledi.

"Hod Dog" adı verilen bir yöntem sayesinde bacağı kesilmekten kurtulan Hatice Tuğçe Terzi ise "Benim tedavim çok uzun süreceği için herkesten maddi ve manevi destek bekliyorum. Herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Anne Sevim Terzi de "Kızım 10 gün önce ameliyat oldu. başarılı geçtiği için çok mutluyuz. Ankara'da çok yer gezdik ve en son buraya geldik" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 17:23:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?