3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Turiste içki var Türk'e yasak

Alman kadın parlamenterlerle Sultanahmet’teki Golden Horn Oteli’ne yemeğe giden Berlin SPD Eyalet Milletvekili Dilek Kolat’a ’Türk olduğu’ gerekçesiyle içki servisi yapılmadı.

Otelin müdürünü çağıran Kolat, "Burası AKP’nin, içki ruhsatı vermiyorlar. Yasağı deliyoruz. Turistlere ses çıkarılmıyor. Türklere içki verdiğimiz duyulursa bizi kapatırlar" cevabını aldı. Bunun üzerine Alman konuklar da içkilerini geri yolladı.

Berlin SPD Eyalet Milletvekili Dilek Kolat, 14 Alman parlamenter kadınla geleneksel olarak gerçekleştirdiği ’AB sürecindeki Türkiye’yi ve Türkleri tanımak için’ yaptığı İstanbul gezisinin veda gecesinde verilen yemekte ’Türk olduğu’ gerekçesiyle sadece kendisine uygulanan şarap yasağı yüzünden zor anlar yaşadı.

’Golden Horn Oteli’nin restoranında, aynı masada bulunan Almanlara ise yasak uygulanmadı, içki servisi yapıldı. İçki servisinin müşterilerin yerli ya da yabancı olmasına göre farklı uygulanması yöntemi Dubai’de de var. Orada da turistlere içki servisi yapılırken Müslümanlara verilmiyor. İstanbul’da yaşanan olay Dubai’deki bu uygulamayı hatırlattı.

Yemekte şok yaşadık

14-18 Mayıs tarihleri arasında Berlinli parlamenter arkadaşlarıyla üçüncü kez Türkiye’ye giden ve grubun organizatörlüğünü de üstlenen SPD Berlin eyalet Milletvekili Dilek Kolat, kadın vekillerle Sirkeci’deki Best Western Empair Palas’ta kaldı. İstanbul’da AKP’li kadınlarla, CHP kadın kollarıyla ve çeşitli sivil toplum örgütleriyle de görüştüklerini belirten Kolat şöyle konuştu: "Bu gezilerde amaç Alman parlamenterlerin Türkiye’yi yaşamaları, insanlarımızı, AB sürecindeki Türkiye’yi bire bir yaşamaları, mevcut ön yargıları aza indirgemeleri. Ancak son zamanlarda Türkiye’deki İslamlaşma eğilimi, AKP’ye açılan kapatma davası gibi nedenlerle bu gezi hepimiz için çok önemliydi. Gezinin son gecesinde yemek yeyip siyasetten uzak bir gece geçirmek isterken yaşadıklarımız karşısında şok olduk."

Türk’sünüz, veremeyiz

Kaldıkları otelin tavsiyesi üzerine Sultanahmet’teki Golden Horn Oteli’nin terasına gittiklerini belirten Kolat, başından geçenleri şöyle anlattı:

"Grup olarak gelen garsona Almanlar şarap ısmarladılar. Ben de eşimin yeğeni ile beraber ve Türkçe olarak rakı istedim. Bunun üzerine garson ’Veremeyiz’ dedi. Herhalde rakı veremiyorlar ya da yok diye isteğimi şaraba çevirdim. Tekrar ’veremeyiz’ deyince nedenini sordum. ’Türkçe konuşuyorsunuz, Türk’sünüz, veremeyiz’ cevabını aldım. Çok şaşırdım. Olay diğer Alman parlamenter arkadaşlarımın da dikkatini çekti. Alman milletvekili olduğumu söyledim, ama ’Mümkün değil, veremeyiz’ dediler. Bunun üzerine müdürünü çağırdım. Ondan da, ’Burası AKP’nin, içki ruhsatı vermiyorlar. Biz de yabancılara bunu anlatamıyoruz, anlatmak istemiyoruz. Bunun için de bu yasağı deliyoruz. Turistlere ses çıkarılmıyor. Ama baskın yapıldığında Türklere içki verdiğimiz duyulursa bizi kapatırlar. Kusura bakmayın size içki servisi yapamayız’ cevabını aldım. Tabii durumu arkadaşlara anlattım. Bunun üzerine ’Kalkalım ve olayı protesto edelim ve içkilerimizi bırakıp gidelim’ dediler. Uzun bir uğraştan sonra yatıştırdım. Ama o gün bugündür Türkiye’deki bu davranışı, ayrımcı, baskıcı İslamlaştırmaya muhatap oluyorum ve anlatmakta zorlanıyorum. Parlamenter kadınlarımız çok tedirginler. Gelişmeleri tedirgin bir şekilde izliyorlar."

Kolat, olaydan sonra beraberindeki Canan Bayram (Berlin Eyaleti SPD Milletvekili), Jutta Leder (SPD Berlin Eyalet Grup Başkan Vekili), Ulrike Neumann, Kirsten Flesch, Burgunde Grosse, Felicitas Tesch, Susanne Kitschun, Bruni Lauterbach-Wildenhein, Jutta Weissbecker (Emekli Eyalet Milletvekili) Mechthild Rawert (Federal milletvekili), Barbara Loth (SPD Berlin Eyalet Başkanvekili) , Iris Spranger (Maliye Bakanlığı Müsteşarı), Hella Dunger-Löper’in (Şehir Planlama Bakanlığı Müsteşarı) büyük şaşkınlık yaşadığını vurguladı.

Otel doğruladı

Golden Horn Oteli yetkilileri, olayı doğruladılar, ancak açıklama yapmak istemediler. Rezervasyon için oteli aradığımızda, restoran ve bar görevlisi, grubun yerli mi yabancı mı olduğunu öğrendikten sonra yerli müşterilere içki servisi yapılmadığını söyledi.

Álem yapmayacaktık birer kadeh içecektik

YEMEĞE katılan SPD milletvekili Ulrike Neumann olayı şöyle anlattı: "Bize, otelin güzel terası olduğunu, Boğaz manzarası ile camileri görebileceğimizi söylediler. Biz de oraya gittik. Son gecemiz diye bir kadeh şarap içmek istedik. Bize şaraplar geldi. Kadeh tokuşturmak istediğimiz için, Dilek’e de şarap verilmesini bekledik. Gelmeyince Dilek Kolat sordu. Kendisine, ’Turist grubusunuz diye bir istisna yapıp şarap verdik. Ancak size şarap veremeyiz. Çünkü siz Türkçe konuşuyorsunuz’ dediler. Bunun üzerine Dilek Kolat otel müdürüne şikayette bulundu. Ama o da, ’Üzgünüm, size şarap veremem’ deyince, biz de bir yudum bile almadığımız şarapları içmedik ve geri gönderdik. Biz bu davranışa çok üzüldük. Biz alem yapmayacaktık, sarhoş olana kadar içki içmeyecektik. Sadece bir kadeh şarap içmek istedik."

Şikáyet edilmeli

Timur Bayındır (Turistik Otelciler İşletmecileri ve Yatırımcılar Birliği Başkanı) Otel TUROB üyesi değil. Alman parlamenterlerin bulunduğu bu grup gibi önemli gruplar, özellikle İstanbul’da götürülecekleri mekanlar sözkonusu olduğunda seçici davranılmalıdır. Otelin turizm belgesi olmadığı için, belediyeden içki ruhsatı da bulunmadığından içki servisi yapması mümkün değil. Ama "Yerli turiste veremiyoruz, yabancı turist içebilir" şeklinde bir uygulama hiçbir şekilde kabul edilemez. Araştırmamızda otelin böyle bir uygulamasının var olduğunu biz de öğrendik. Böyle bir seçim yapmaya, insanları ayırmaya hakkı yok.

Turizm belgesi yok

Doç. Dr. Ahmet Bilgili (Kültür ve Turizm İstanbul İl Müdürü) Golden Horn Oteli’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen turizm belgesi bulunmuyor. Bu yüzden yıldız uygulamasına da dahil değil. İçki servisi, belediye kanunları çerçevesinde yapılabilir. Ruhsatı olsun veya olmasın, yabancı müşteriye içki servisi yapıp, yerli müşteriye yapmamanın hiçbir yasal dayanağı yoktur. Otelin ’4 yıldızlı’ ibaresini kullandığına yönelik bilgiler doğruysa, soruşturma başlatacağız.

Ayrım olamaz

Nevzat Er (Eminönü Belediye Başkanı) Müşterilerin birine içki verip birine vermemek olmaz. Ayrımcılık doğru değil.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2008 Pazar 10:59:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?