4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Turistleri barda soyan çeteye darbe

Operasyon kapsamında 9 polis memuru çetenin içine sızdı, kamera kayıtlarıyla turistlere kurulan tuzaklar belirlendi. Çete Şişli, Beyoğlu ve Sultanahmet’teki bar ve gece kulüplerinin çevresinde kendi tercümanları aracılığıyla turistlerle yakınlık kurdu.

Tercümanlar, turistleri, eğlenceli bir gece vaadiyle anlaşmalı oldukları Sia Bar, Bachus, Bizim City, İstanbul Club ve Tiffany Bar’a götürdüler. Masalarına konsomatris gönderilen turistler, 1000 ile 10 bin YTL arasında faturalara itiraz edince, ölümle tehdit edildiler.

Üzerinde yeterli para bulunmayanlar, çete tarafından ATM’lere götürüp hesaplarını boşaltıldı. Bazı turistler karakollara başvurdu ama, çete üyeleri, iyi ilişkide oldukları polisleri devreye soktu.

Meksikalı parlamenter

Resmi şikáyetlere göre 38 turiste toplam 70 bin YTL hesap kesildi, bunun 33 bin YTL’si tehditle tahsil edildi. Bu turistlerin arasında Meksikalı parlamenter Alonso Jesus Voldovinos da vardı. İstanbul polisi, şikayetçi sıfatıyla Organize Suçlar’da ifade veren Voldovinos’u telefonla arayarak çete üyelerinin yakalandığı bilgisini verdi. Memnuniyetini dile getiren parlamenter, "Bunu ülkemin insanlarıyla paylaşacağım, Meclis’te anlatacağım" dedi.

Tercümana 5 bin YTL

Çete 2 yılda 2 binin üzerinde turistten tehditle fazla para aldı. Önceki akşam 50 ekip, çeteye eşzamanlı operasyon düzenledi. Bar sahipleri İsmet Efe, Mustafa Aladağ, Mehmet Koldaş, Medet Açıkalın’ın da aralarında bulunduğu 16’sı kadın, 108 kişi gözaltına alındı. Bar sahiplerinden Erol Çakır yakalanamadı. Çeteyle birlikte 1 adet kalaşnikof, 3 tabanca, 1 adet sahte nüfus cüzdanı ve bir miktar uyuşturucu madde ele geçti.

Çetenin, turistleri kandırmak için kullandığı tercümanların ayda 4-5 bin YTL para aldıkları belirlendi. Operasyonda tercümanlar da gözaltına alındı. Çeteyle bağlantısı olduğu belirlenen 2 polis hakkında da adli ve idari soruşturma başlatılacağı bildirildi.

Muhabir polisleri de suçladı

The Guardian muhabiri Nicholas Hall yazısında şunları anlatmıştı: "Bir Türk’le tanıştım. Beni bir bara davet etti. İki kız bize katılmadan önce birkaç bira içtik. Ters bir şeyler olduğunun farkına vardım ve gitmek için kalktığımda 349 milyon liralık hesap geldi. Reddettim. Bu talebime karşılık etrafım, elleri silahlı sekiz iri yarı adam tarafından çevrildi, tehdit edildim. Bu kişiler paralarımı aldı, kredi kartlarımı kopyaladı. Daha sonra polise başvurdum ama paramın yarısını alabildim. Öyle sanıyorum ki diğer yarısı onların payıydı

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 11:21:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?