30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Turizm paylaşım toplantıları başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye’de turizm adına tüm taşların yerine oturduğunu söyleyerek, turizmi artırmak adına çalışmalar üzerinde yoğunlaştıklarını belirtti.

Bakan Koç, dünyanın çeşitli ülkelerindeki kültür ateşeleri ile temasa geçerek, dünya Müslümanları’nı gelecek Ramazan ayını İstanbul’da geçirmeye davet edeceklerini açıkladı.
Eminönü Belediyesi tarafından hazırlanarak hayata geçirilen, İstanbul’un kültür ve turizm potansiyelini değerlendirmede yerel yöneticilerin birbirlerinin deneyimlerinden yararlanmalarını, paylaşmalarını, yeni projelerin oluşmasına zemin hazırlamak ve konunun bir bütün içerisinde ele alınmasını sağlamayı amaçlayan, "Haliç ve Boğaziçi Belediye Başkanları Kültür ve Turizm Paylaşım Toplantıları’nın" ilki Armada Otelde gerçekleşti.

Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yanı sıra, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Blgili, projeye katılan Eyüp, Fatih, Beyoğlu, Kağıthane, Üsküdar, Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz belediye başkanları, belediyelerin kültür turizm işleri ile uğraşan yetkilileri ile çok sayıda davetli topluluğu katıldı. Atilla Koç, toplantının yapıldığı otelin girişinde, Ahırkapı Roman Orkestrası tarafından, şarkılarla karşılandı.

Toplantıda bir konuşma yapan Koç, hükümetin kültür ve turizm adına tüm kanunları çıkarmış olduğunun altını çizerek, kendilerinin de bu konuda 13 yeni yönetmeliği hayata geçirdiklerini kaydetti. Bu şekilde turizm ve kültür adına hizmet etmek isteyen herkesin önünün açıldığını anlatan Koç, "Tabi ve tarihi SİT alanları ile ilgili vatandaşlar sıkıntı yaşıyorlar. Bu sıkıntılar bitsin diye ülke genelindeki ilgili kurum sayısını 20’den 28’e çıkardık. Tabi SİT konusu yeniden düzenlenecek. SİT alanlarının yetkisini Çevre ve Orman Bakanlığı’na devretmenin sıkıntıların bitmesi hususunda etkili olur diye düşünüyorum. Bakanlığımıza 125 kültür ve turizm uzmanı almıştık. 200 kişi daha alacağız. Bakanlığımız kariyer bakanlığı haline gelecek. Bu yıl sonuna kadar göreve geldiğimde kapalı halde bulunan 60 müzenin 57’si açılacak. Öte yandan 220 kütüphanemiz hala kapalı. Vasıflı üniversite mezunları alarak bu kütüphaneleri hizmete sokacağız. Ülkemizin kültür ve turizm envanteri yok. 2006’nın başında bütün bu işleri bitireceğiz. Kendimde büyük bir sorumluluk hissediyorum" diye konuştu.

Anadolu gençliğinin eğitimine de temas eden Koç, buradaki kütüphanelerin çalışma saatlerinin gece 12’ye kadar uzatılacağını söyledi. Tüm kütüphanelerin bilgisayarlar ile donatılacağını dile getiren Bakan Koç, "Yıllardır vatandaşların ruh sağlığını ayakta tutacak çalışmalar yapılmıyor. Bunda birçok kesimin suçu var elbette. Çocuklarımızın eğitim ve kültür durumu berbat durumda. Türk insanına borcumuzun esasında ahlakilik söz konusu. Turizm boyutunda ise ülkemizde turizm giderek kapasitesini büyütüyor. 80 milyon nüfusu olan Vietnam’ın kültür ve turizm yetkilileri bizimle temasa geçerek vatandaşlarının Türkiye’ye turistik gezi amaçlı gönderilmesi konusunda yardım istediklerini söylediler. Ben turizmin sadece parasını değil bereket yanını da düşünüyorum onun için endişem yok. Meclis yok olan sanatlar üzerine bir araştırma yaptı ve gördük ki 260 zanaat tamamen unutulmaya yüz tutmuş durumda. Yapılan araştırmanın neticesinde kaybolan bu zanaatları çalışmalarımızla yeniden hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

Bu arada geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Ayasofya’nın yeteri derecede aydınlatılmaması ile ilgili konuşan Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, bölgedeki tüm eserlerin çok güzel bir şekilde ışıklandırılmasını sağlayacak projenin hazırlandığını vurguladı. Er, Bakan Koç’a bir teşekkür plaketi de verdi.

Paylaşım Toplantıları’nın gelecek ay yapılacak ikincisine Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 07:17:34
Güncelleme :25 Haziran 2005 Cumartesi 17:38:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?