30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Turizmci gelir hedefini yükseltti

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "2009 yılında ülkemizde 27 milyon turist ağırlarken, 22 milyar dolar döviz geliri hedefliyoruz" dedi.

TUROB'un 2008 yılı genel turizm hareketlerini değerlendirdiği ve 2009 hedeflerine dair bilgilerin verildi toplantı, Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TUROB Başkanı Bayındır, İstanbul'un Türk turizmindeki önemine işaret ederek, İstanbul'un Londra ve Paris'ten sonra Avrupa'nın en çok ziyaret edilen 3. büyük şehri olduğunu hatırlattı.

İstanbul'da 2008 yılında yatırımdaki 3 bin 664 yatağın işletmeye açıldığını ve işletmedeki yatak kapasitesi 98 bin 761'e çıkarken yatırımdaki yatak sayısı 19 bin 414'e düştüğünü hatırlatan Bayındır, 2009 yılı sonunda işletmeye açılacak yatak kapasitesinin 107 bine, 2010 yılında ise 120 bine ulaşmasının beklendiğini söyledi.
2002-2008 döneminde İstanbul'da turist sayısının yüzde 300 oranında arttığını belirten Bayındır, "2008 yılında, Kapıkule ve İpsala sınır kapılarından karayoluyla giriş yapan 2 milyon turistin yarısının İstanbul'a geldiği varsayıldığında turist sayısının 8 milyonu geçtiği dikkatleri çekecektir" dedi.

2008 yılında Türkiye'de kişi başı turist harcamasının ortalama 650 dolar civarındayken, İstanbul da yaklaşık bin dolar olarak gerçekleştiğine de işaret eden Bayındır, öte yandan kültür, alışveriş ve kongre turizminin konaklama ve ulaşım dışındaki sektörlere de yaptığı olumlu katkının şehir ekonomisine büyük oranda girdi sağladığını ifade etti. Bayındır, kongre turizminden elde edilen gelirin, diğer turizm türlerinden elde edilen gelirlerinden 3 kat daha fazla olarak gerçekleştiğini belirtti.

TUROB'un tanıtım faaliyetlerinde bu yıl 30'a yakın uluslararası fuara katılarak, birçok ülkede workshop organizasyonu yaparak İstanbul destinasyonunu tüm dünyaya tanıttığını ifade eden Bayındır, katıldıkları uluslararası fuarlarda, tesis tanıtımını ikinci planda tutarak, öncelikle destinasyon tanıtımına ağırlık verdiklerini söyledi.
TUROB Başkanı Timur Bayındır, konuşmasında son dönemde yaptıkları çalışmalar konusunda da bilgi verdi.

2009 HEDEFLERİ

Küresel ekonomik krizin yarattığı olumsuzluk nedeniyle 2009 yılında İstanbul'a gelecek turist sayısının yatay seyrini sürdüreceği ve önemli oranda artış yaşanmayacağını ifade eden Bayındır, olumsuzluklara karşın 2009 yılında İstanbul'un ev sahipliğinde yapılacak önemli kongreler ile sportif faaliyetlerin ziyaretçi sayısı ve tanıtım açısından olumsu etkilerinin olacağını söyledi.

İstanbul'daki yatak arzının da son yıllarda hız kazandığına işaret eden Bayındır, 2006-2008 döneminde uluslararası birçok zincirin İstanbul'da yeni tesis açtığına, 2009-2010 yıllarında ise; Öztanık, Rixos, Zorlu, Özbek, Doğuş, Koç, Aygün ve Dedeman gibi yatırımcı gruplarca İstanbul'da yapımı devam eden konaklama tesislerinin faaliyete geçeceğini kaydetti.

İstanbul Park, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın açılması ve Marmaray projesinin ardından, yatırımların yönünün Anadolu yakasına çevrildiğini belirten TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Mevcut 9 bin yatak kapasitesinin kısa süre içerisinde tamamlanacak yeni yatırımlar ile 15 bin'e ulaşması beklenmektedir. Bu artışta özellikle arz/talep dengesi ve buna bağlı olarak satış fiyatlarını koruyabilmek/yükseltebilmek için tanıtım ve pazarlamaya gereken hassasiyetin gösterilmesine devam edilmesi gerekmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel yönetimlerce sürdürülen başarılı tanıtım çalışmaları Birliğimizce desteklenmeye devam edilecektir" dedi.

2009 yılında Türkiye'ye 27 milyon turist beklediklerini ve 22 milyar dolar döviz geliri hedeflediklerini anlatan Bayındır, Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) "geçtiğimiz yıl İspanya, Yunanistan ve İtalya'da yaşanan düşüşün, 2009 yılında euro bölgesi dışında kalan Türkiye'ye avantaj sağlayacağı" yönündeki öngörüsünü de hatırlattı.
TUROB Başkanı Bayındır şöyle konuştu; "Ülkemizin bacasız sanayisi olan, 40'ya yakın sektörü tetikleyen, dolaylı olarak 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayan, açılan her bir otel ile yeni istihdam alanları sunan sektörümüzün olası dalgalanmalar karşısında, gereken desteği alması gerekmekte, nitekim Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın sektörün beklediği kriz destek paketini kısa süre içerisinde açıklayacağı beklenmektedir."

konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bayındır, Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrılmasının hatırlatılması üzerine, yönetimde demokratik bir oluşum sezinlemedikleri için istifa ettiğini söyledi. TUROB'un TUROFED'den ayrılmadığını vurgulayan Bayındır, turizmciler arasında ayrımcılık olduğunu yönündeki eleştirilerin ise doğru olmadığını ifade etti.

Bayındır önümüzdeki aylarla ilgili beklentilerini ise şöyle ifade etti: "Ocak kötü geçti, Aralık kötü geçti... 2009 Mart 15'ten sonra bir toparlanma görünüyor; ancak önümüzdeki 1.5 ay karanlık."

Hükümetin turizm sektörüne yönelik hazırladığı paketten beklentilerinin sorulması üzerine ise Bayındır, kış döneminde turizm sektörü durgun olduğu için; sigorta primleri, bazı vergilerin ertelenmesi, otellerin yenilenmesi için uygun kredilerin verilmesi ve ÖTV'nin indirilmesini istediklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 15:31:58
Güncelleme :20 Ocak 2009 Salı 16:09:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?