30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Türk-Çin iş forumu gerçekleştirildi

Türk-Çin İş Forumu Hyatt Regency Otel'de gerçekleştirildi.

Foruma katılan Çinli yetkililer, Çin'in Sincan bölgesinde Uygur Türklerine yönelik şiddetle ilgili soruları yanıtlamaktan kaçındı.
Foruma Zhejiang Eyalet Valisi Lu Zushan, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Sun Zhenyong, DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin ve çok sayıda yerli ve yabancı işadamı katıldı.
Forum kapsamında yapılan ikili görüşmelerin ardından konuşan Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Sun Zhenyong, Türkiye ile Çin arasındaki dostluk ilişkilerini sürekli muhafaza ettiklerini ve bu kapsamda önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Zhenyong, "2008 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 12 milyar, 600 milyon dolar oldu. Ekonomik krizle birlikte ticaret hacmi az olacak. Geçen yıla oranla yüzde 37'lik bir düşüş yaşandı. Bu krizi de iki ülke bir olarak atlatacağız" dedi.
DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin de, "Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün Çin'e yaptığı ziyaretle, 14 yıldan sonra ilk defa bir cumhurbaşkanı düzeyinde Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştirdik. Önemli bir misafirperverlik gördük. Dünya, 2. Dünya Savaşı'ndan beri en büyük ekonomik krizi yaşıyor. ABD'nin yüzde 1.5-2, Avrupa Birliği'nin yüzde 1 büyümesi bekleniyor. Buna rağmen Çin'de yüzde 8'lik bir büyüme görülecek. Bu daha da artacak. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda da büyüme hızını arttıracağı
düşünülüyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi çok önemli. İki ülke arasındaki ticaret hacminde, Türkiye aleyhine büyük dengesizlikler var. Bazı tedbirlerle bunların aşılması mümkün. Birincisi Çinli işadamlarının Türkiye'ye gelerek yatırım yapmaları, ikincisi ise Türkiye'nin enerji altyapısına Çinli işadamlarının yatırım yapması, üçüncüsü Çin Eximbank'ın yatırımlar için uzun vadeli krediler vermesi" diye konuştu.
Zhejiang Eyalet Valisi Lu Zushan ise, ilk defa geldiği İstanbul'u çok sevdiğini belirterek, "İki ülkenin önemli ortaklıklar yapması gerekiyor. Mevcut olan işleri korumalıyız. Sorunları hep beraber aşmalıyız" ifadelerini kullandı.
DEİK Türk-İş Konseyi ve Zhejiang Eyalet Ticaret Departmanı arasında işbirliği anlaşması imzalanırken, toplantıda önceden belirtilmiş olmasına rağmen soru cevap bölümü gerçekleştirilmedi. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Sun Zhenyong, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı. Zhejiang Eyalet Valisi Lu Zushan da soruları yanıtlamak istemediğini belirterek, hızlı adımlarla salondan ayrıldı.
Çinli Sıd firmasının başkanı işadamı Ying Zheng ise, gazetecilerin soruları üzerine, Çin'de kötü insanın çok az olduğunu belirterek, Uygur Türklerine yönelik şiddetle ilgili bilgisi olmadığını iddia etti.

iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 14:01:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?