7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Türk depremzedeler yurda döndü

Deprem ve tsunami faciasının yaşandığı Güney Asya’da bulunan 13 Türk, Türk Havayolları’nın Maldiv’e gönderdiği uçakla İstanbul’a döndü.

Kendilerini ülkelerine götürecek uçaklara ulaşmaya çalışan çok sayıda turist, önce küçük teknelerle Maldiv’deki Male Havaalanı’na getirildi.

Tatil için gittikleri Maldiv’de depreme yakalanan Beşiktaşlı Emre Aşık, Werder Bremenli Ümit Davala, Galatasaray’ın altyapı antrenörü Suat Kaya ile eşi Selen Kaya, manken Aysu Kayacı, Abdulgafur Akay, Ali Ergin Ergen, Cristina Androda Ivanicu, Buket Valla, Oceana Valla , Mirela Mandic, Ayşe Gürsoy ve Abdullah Gürsoy iki gün boyunca bölgeden ayrılmanın yollarını aradı.

Uçak saat 21.35’te Atatürk Havalimanı’na indi

Futbolcular, aileleri ve diğer tatilciler, kendilerini İstanbul’a götürecek Türk Havayolları’na ait Airbus A-340 tipi "Aydın" uçağına binince rahat bir nefes aldı. Uçağın havalanmasıyla depremzede yolcular arasonda yorgunluk ve uykusuzluk yüzünü gösterdi. Yolcuları taşıyan uçak saat 21.35’te Atatürk Havalimanı’na indi. Yolcuları havaalanında aileleri ve gazeteci ordusu karşıladı.

Yolculardan bazılarının halen deprem korkusunu üzerinden atamadıkları gözlendi. Tatil kıyafetleriyle havalimanına gelen yolcular, büyük felaketten sağ olarak kurtuldukları için şanslı olduklarını söylediler.

DSÖ: "Salgın hastalıklar tsunami kadar can alabilir"

Dünya Sağlık Örgütü, salgın hastalıkların, Güney Asya’daki depremden sonra ortaya çıkan tsunaminin aldığı can kadar ölüme neden olabileceğini bildirdi.

DSÖ yetkilisi Dr. David Nabarro, düzenlediği basın toplantısında, felaketten etkilenen ülkelere acil tıbbi müdahalenin ve temiz su sağlamanın yaşamsal önem taşıdığını ifade etti.

Bölgeye yardım yağıyor

Yaklaşık 70 bin kişinin yaşamını yitirdiği Güney Asya’daki felaketin ardından birçok ülke ve kuruluş felaket bölgelerine yardım taahhüdünde bulundu.

BM İnsani Yardım Çalışmaları Koordinasyon Bürosu, kurtarma çalışmaları ile zararı telafi etmek için milyarlarca dolar gerektiğini açıkladı.

Yardımda bulunan ülke ve kuruluşlar

Avustralya
Endonezya’nın Sumatra adasına, yardım ve tıbbi malzemeyle dolu dört uçak gönderdi. 7.6 milyon dolarlık maddi yardım taahhüdünde bulundu.

Belçika
Hükümet, Sri Lanka’ya, Sınır Tanımayan Doktorlar ve UNICEF’in 22 tonluk yardımını taşıyan bir askeri uçak gönderiyor.

İngiltere
Londra, 481 bin dolar değerinde muşamba çarşaf ve çadır taşıyan bir uçak gönderdi. AB aracılığıyla yaklaşık 700 bin dolar, Dünya Sağlık Örgütü aracılıyla da 100 bin dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.

Kanada
İlk etapta 814 bin 300 dolarlık bir yardım yapacağını açıkladı.

Çin
Hindistan, Endonezya, Tayland, Sri Lanka ve Maldivler’deki acil yardım çalışmalarına katkıda bulunmak üzere 2.6 milyon dolarlık yardım yapılacağı açıklandı.

Çek Cumhuriyeti
Prag, Sri Lanka’ya içme suyu taşıyan bir uçak gönderdi. Yetkililer, yapılacak yardımın 444 bin 400 dolar değerinde olacağını söylediler.

Avrupa Birliği
Avrupa Komisyonu, 3 milyon euro değerinde yardım taahhüdünde bulundu. 30 milyon euroluk yardımı harekete geçirebileceğini duyurdu.

Fransa
Dışişleri Bakanı Michel Barnier, yardım taşıyan uçakla Sri Lanka ve Tayland’a hareket etti. Paris, Tayland’daki yardım çalışmaları için ilk etapta 100 bin euroluk yardım ayırdığını ve Sri Lanka’ya 100 kişilik bir ekip ile beş ton yardım taşıyan bir uçak gönderdiğini bildirdi.

Almanya
Acil yardım için bir milyon euroluk yardım ayırdığını ve AB Yardım Programı içinde yer alacağını açıkladı. Almanya, Sri Lanka’ya da yardım gönderdi.

Yunanistan
Sri Lanka’ya tıbbi yardım malzemesi ve 17 kişilik doktor ekibi göndermeyi önerdi.

İsrail
Sri Lanka ile Tayland’a sağlık ekibi ile malzemesi gönderdi. Sri Lanka’ya, askeri araştırma ve kurtarma ekibi göndermeyi planlıyor. Acil insani yardım taşıyan üç uçağın bugün hareket etmesi bekleniyor.

Japonya
Sri Lanka’ya sağlık, Endonezya’ya zarar tespit ekibi gönderdi. Şu ana kadar 7.1 milyon dolarlık yardım yaptı ve çeşitli ülkelere 30 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.

Kuveyt
Hükümet, zarar gören bölgelere bir milyon dolarlık yardım yapılması kararı aldı.

Hollanda
Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün çağırısı üzerine iki milyon dolarlık yardım yapılacağını açıkladı. AB Yardım Programı’nda yer alıyor.

Singapur
1.2 milyon dolarlık yardım yapılacağını açıkladı. Endonezya’ya, sağlık ekibi ve yardım malzemesi göndermesi bekleniyor.

İspanya
Sri Lanka’ya ilkyardım malzemesi taşıyan bir uçak gönderiyor. Bir milyon euroluk yardım ve sağlık ekibi taahhüdünde bulundu.

İsveç
BM’nin yardım gücüne katkı amacıyla Sri Lanka’ya iki iletişim uzmanı gönderdi. Maldivler’e çadır ve iletişim malzemesi gönderileceği açıklandı. İsveç Kızılhaçı, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün çağrısı üzerine 750 bin dolarlık yardım yapılacağını bildirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri
İki milyon dolarlık yardım taahüdünde bulundu. Hindistan, Endonezya ve Sri Lanka’daki felaket bölgelerine ulaştırılmak üzere yardım taşıyan üç uçak göndermeyi planlıyor.

ABD
ABD, Güney Asya’daki depremin kurbanlarına 35 milyon dolar yardımda bulunacağını bildirdi. ABD, ilk etapta 15 milyon dolarlık yardım taahhütünde bulunmuştu. Hindistan, Endonezya, Sri Lanka ve Maldivler’e şu ana kadar 100’er bin dolar gönderdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği
Sri Lanka’da evsiz kalanlar için 18 bin adet muşamba çarşaf sağlanacağını açıkladı.

UNICEF
Sri Lanka’ya 30 binden fazla kıyafet, uyku tulumu, bin 600 adet su tankı, 30 bin adet battaniye, tıbbi yardım malzemesi ve Hindistan’a yüzbinlerce klor tableti gönderiyor. Aynı yardımın, yakın zamanda Endonezya ile Maldivler’e de yapılması bekleniyor.

BM Kalkınma Programı
Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Maldivler ve Tayland’a 100 bin dolarlık yardım sağladı.

cnn türk
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 08:42:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?