4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Türk Eximbank-Yapı Kredi'den işbirliği

Türk Eximbank ve Yapı Kredi, "Sigortalı İhracatın Finansmanı" için işbirliği anlaşması imzaladı. 

Buna göre, Türk Eximbank ihracatçının ticari ve politik risklere karşı alacaklarını garanti altına alırken, Yapı Kredi ise alacakların finansmanını sağlayacak. 

Türk Eximbank tarafından Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı ile ticari ve politik risklere karşı teminat altına alınan ihracat alacaklarının Yapı Kredi tarafından finanse edilmesine ilişkin anlaşma, bugün Türk Eximbank Genel Müdürü H. Ahmet Kılıçoğlu ile Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt'ın katıldığı törenle imzalandı. Anlaşmaya göre Yapı Kredi, sigorta poliçesi kapsamındaki tüm ihracat alacaklarının dain-i mürtehin sıfatıyla finansmanının yanı sıra alıcı ya da sevkiyat bazında kısmi finansman da temin edebilecek. İşbirliği kapsamında, tahsilat riski yüksek "açık hesap" ihracat da dahil olmak üzere, sigorta poliçesi kapsamındaki tüm ödeme şekillerinde yapılan ihracat sigorta teminatı altında olduğundan Yapı Kredi tarafından finanse edilmiş olacak. 

İmza töreninde konuşan Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, Türk Eximbank ile yapılan anlaşmayla Türk ihracatçısına önemli bir destek sağlayacaklarını belirtti. Türk Eximbank'ın ihracatçıların yeni piyasalara girmesine olanak sağlayan önemli bir itici güç olduğunu söyleyen Bayazıt, "İhracat, üretim ve istihdam açısından uzun yıllardır Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumunda ve önümüzdeki dönemde de bu konumunu arttırarak sürdürecek. Pazar çeşitliliğinin sağlanması, daha uzun vadeli ve esnek ödeme şekilleriyle rekabet avantajının yakalanması ve alacakların ticari ve politik risklere karşı güvence altına alınması ihracatçılarımız için hayati önem taşıyor. Dış ticaret finansmanında Türkiye'nin lider bankalarından biri olarak, ihracatçımıza bu güveni sağlayan Türk Eximbank'ın yanında yer almak ve şirketlerin finansman ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere çalışacağız. Özellikle içinde yaşadığımız son günlerde, global piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeni ile Türk ihracatçısının alıcılarının ticari ve politik risklerini garanti altına alan ihracat kredi sigortası ve söz konusu işbirliğinin önemi daha büyük olacaktır. Bu işbirliğiyle ihracatımızın yeni başarı hikayeleri yazmasına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyacağız" dedi. 

Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ise, Türk Eximbank'ın kredi, garanti ve sigorta faaliyetlerini aynı çatı altında yürüten bir ihracat destek kurumu olması itibariyle Türkiye'de ihracat sektörünün gelişimi bakımından çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi. Genel Müdür Kılıçoğlu; Türk Eximbank'ın, 2007 yılında ihracat sektörüne verdiği 8,4 milyar dolar tutarındaki destekle ülke ihracatının yüzde 8'lik kısmına finansman ve sigorta imkanı sağlandığını, bu oranın AB ülkelerindeki ihracat destek kurumlarının milli ihracata sağladığı ortalama katkının üzerinde olduğunu belirterek, 2008 yılında hedeflenen desteğin ise 10,6 milyar dolar düzeyinde olduğunun altını çizdi. İhracat kredi sigortasının özellikle son yıllarda bankanın en hızlı büyüyen ürünü olduğuna dikkat çeken Kılıçoğlu; sigortanın Türk Eximbank müşteri grubunu oluşturan ihracatçılar tarafından iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir hizmet olduğunu ifade etti. Eximbanklara duyulan ihtiyacın çok arttığı kritik bir döneme girildiğini söyleyen Kılıçoğlu; "2007 yılından bu yana küresel ölçekte hissedilen finansal krizin tahribat alanı genişliyor. Önümüzdeki dönemde krizin reel sektör ile tüketim üzerindeki etkilerini daha net göreceğiz. Küresel ölçekte daralma, kuşkusuz ödeme güçlüklerini tüm dünyada artıracak, bununla birlikte Türk ihracatı halen başarılı ve krizden daha az etkilendi. Bunun öncelikli nedeni ise, ülkemizde ihracatın itici gücünü oluşturan Türk Eximbank'ın da katkılarıyla ihracatta sağlanan pazar çeşitliliğidir. Ancak, daha da önemli olan, dış talebin daralacağı koşullarda pazar çeşitliliğinin sürdürülebilmesi ve hatta krizin fırsata dönüştürülerek, yeni pazarlara girilebilmesidir. İşte bu noktada kredi sigortası hizmetimize büyük iş düşüyor. Bu doğrultuda biz, sorumluluğumuzun bilinciyle, bir yandan mevcut imkanlarımızı sonuna kadar ihracatçılarımıza kullandırmaya devam ederken, bir yandan da ilave imkanlar oluşturmak için azami çaba sarfedeceğiz" diye kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 19:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?