2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

'Türk İşaret Dili' eğitimi başladı

Özürlüler Müdürlüğü, 16. yüzyılda dünyanın en gelişmiş görsel diliyken şimdi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan "Türk İşaret Dili"nin yaygınlaştırılması için eğitim vermeye başladı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), tüm engelli gruplarına yönelik sosyal organizasyon ve rehabilitasyon çalışmalarını sürdürüyor. İSÖM, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) başkanlığında, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu'nun, yürürlüğe giren Özürlüler Kanunu ile oluşturmuş olduğu Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu (TİDBO) çalışmalarının yaygınlaştırılması için destek olmaya devam ediyor. 

İşitme engelliler için yaşamsal öneme sahip olan işaret dili eğitimlerine başlayan İSÖM, ilk etapta 40 kişiye Türk İşaret Dili'ni öğretecek. İsteyen herkesin ücretsiz olarak katılabileceği eğitimler İSÖM'ün Tophane'de bulunan merkez binasında düzenlenecek. Pazartesi-Çarşamba ve Salı-Perşembe günleri olmak üzere 2 grup halinde yapılacak olan eğitimler 18.00-21.00 saatleri arasında devam edecek. 

Toplumun engelliye, engellinin de toplumla sağlıklı iletişim kurabilmesi için yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda "Türk İşaret Dili" eğitimleri başlatan İSÖM, bu çalışmayla aynı zamanda, 16. yüzyılda dünyanın en gelişmiş görsel dili olan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan Türk İşaret Dili'nin yeniden zenginleştirilmesini sağlamayı amaçlıyor. 

Görsel bir dil olan Türk İşaret Dili'nin daha hızlı ve doğru anlatılabilmesi için kamera, ışık, televizyon ve kurgu gibi son teknolojiyle donatılmış bir de stüdyo kuran İSÖM, burada yapılacak kısa film ve program gösterimleriyle işitme engelli bireylerin topluma daha kolay uyum sağlamasını hedefliyor. İSÖM'ün bu amaç doğrultusunda açtığı kurslardan bu alana ilgi duyan herkes ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 16:37:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?