30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Türk-İş'den 1 Mayıs dilekçesi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) adına 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlamak için İstanbul Valiliği'ne dilekçe veren Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Taksim konusunda ısrarlarının sürdüğünü fakat izin verilmemesi durumunda Çağlayan ya da Kadıköy'de 1 Mayıs'ı kutlayabileceklerini söyledi.

Büyükkucak, Taksim ısrarlarını sürdüren DİSK ve KESK'e de seslenerek, "1 Mayıs'ın sendikalar tarafından ipotekli hale getirilmesini kabullenmiyoruz" dedi.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ve Türk-İş'e bağlı bazı sendika şube başkanları, saat 11.00 sıralarında İstanbul Valiliği'ne geldi. 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına yönelik taleplerine ilişkin dilekçeyi valiliğe sunan Büyükkucak, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Faruk Büyükkucak, Taksim konusunda sonuna kadar ısrarcı olacaklarını fakat izin çıkmaması halinde geliştirdikleri B planını uygulayacaklarını belirtti. Hem sundukları dilekçede, hem de sözlü olarak ısrarlı bir şekilde Taksim alanıyla ilgili taleplerini dile getirdiklerini ifade eden Büyükkkucak, "Taksim'deki ısrarımızı üzerine basarak vurguladık. Vurguladığımız nokta, geçen sene yaşanan olayların bir daha yaşanmayacak şekilde, 1977 1 Mayıs'ta şehit olan emekçilerin anısına bir defa dahi olsa alanın emekçilere açılması yönünde. Sayın Vali gerekli açılımı yaptı. Açılım, bizim istediğimiz açılım değil. Emniyetten sonra alacağımız neticeye göre tekrar bir karara varılacak" dedi.

Büyükkucak, tüm ısrarlara rağmen Taksim alanının emekçilere açılmaması halinde KESK ve DİSK'in 'Taksim alanı olmazsa olmaz' şeklindeki kararına karşılık Türk-İş'in daha değişik bir açıklaması olduğunu ifade etti. Taksim konusundaki ısrarlarının son ana kadar süreceğinin altını çizen Büyükkucak, "Taksim'de dayatacağız. KESK ve DİSK'ten ayrı düştüğümüz bir şey ki; onların talepleri de doğal. 'Alanda kutlamak istiyorum' diyen tüm emek dostlarına karşı bir görevimiz var. İşçi İstanbul'da sesini duyurmak istiyor. İkinci bir alternatif olduğunu, B planı olduğunu açık yüreklilikle ifade ediyoruz.

KESK ve DİSK başta olmak üzere, sendikaları da alacağımız kararda birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Ret cevabını resmi olarak aldığımız zaman B planı çerçevesinde bu konuda da görüşlerimizi dile getireceğiz. Çağrımız bütün emek dostlarına olacak. Valiliğin bildirdiği alanlar var; Kadıköy, Kazlıçeşme ve Çağlayan. Bu alanlardan biri düşüncelerimiz içinde var ama TKP ve İşçi Partimizin önceden müracaatları var. Bu alanlardan biri olacak. Ya Çağlayan ya Kadıköy" diye konuştu.
Büyükkucak, geçtiğimiz sene yaşanan olaylara da değinerek, şunları söyledi:
"Geçen sene emniyetimiz orantısız bir güç kullandı. Türk-İş'e bağlı sendikalarımız da Harbiye ve Şişli'de aynı müdahaleye maruz kaldı. Güzel bir görüntü değil. İnsanlar bayram kutlamak istiyorlar ama bir talihsizlik yaşandı.

Bu sene de aynı talihsizlikler yaşanmasın diye Türk-İş böyle bir kararı almak zorunda kaldı. Valilik Taksim'i vermiyorsa, '1 Mayıs alanda kutlanmayacak değildir' dedi. O zaman alanlardan biri tercih edilecek. B planı hayata geçirilecek. Emekçilerin kutlamak istedikleri 1 Mayıs'ın sendikalar tarafından ipotekli hale getirilmesini kabullenmiyoruz. Gelin 1 Mayıs'ı hep birlikte kutlayalım. Amacımız bölen olmak değil."
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 14:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?