6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Türk mobilyaları dünya evlerinde

KRİZE RAĞMEN DÜNYADA EVLER TÜRK MOBİLYASIYLA DÖŞENDİ

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Birliği Başkanı Bülent Aymen, 2009 yılında küresel krizin etkisiyle mobilya ihracatında yüzde 4'lük bir düşüş yaşanmasına rağmen, Türk mobilyalarının 166 ülkeye ihraç edildiğini bildirdi.

TİM İcra Kurulu Üyesi ve Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Birliği Başkanı Bülent Aymen, mobilya ve orman ürünleri sektörünün 2009 performansını değerlendirdi.

Sektörün 2009 yılında, Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın katkısıyla krize direndiğini ve sadece yüzde 4'lük bir düşüşle 2 milyon 501 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan Aymen, ihracat yapılan 166 ülke arasında başı İran, Irak ve Azerbaycan'ın çektiğini belirtti. Aymen, "Türk mobilyası" kimliği ile dünya standardında özgün tasarım ve üretimi hedeflediklerini ifade ederek, "2023 için koyulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde sektöre biçilen 20 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirebilmemizin yegane yolu da budur. Türkiye toplam ihracatında binde 5 paya sahip mobilya sektörü, 2023 yılında ağaç-orman sektörüne biçilmiş toplam ihracatın yüzde 20'si hedefinde en az toplam ihracatın yüzde 10'unu gerçekleştirmek gibi bir hedefi omuzlamalıdır" diye konuştu.

Bülent Aymen, sektör olarak hedefleri gerçekleştirmek için bazı "olmazsa olmazları" olduğunu dile getirdi. "Bunlarından biri, hem mobilya sektörü, hem de ağaç-orman ürünleri sektörü için, hammadde sorunudur. Avrupa ve Rusya'da ağacın metreküpü 20-30 dolar civarındayken, bizde 90-100 dolar arasında değişir. Biz bu hammaddeyi, ülkemizde kapasite olduğu halde ithal etmek zorunda kalıyoruz. Çünkü Orman Bölge Müdürlükleri aynı ürünü dahilde işleme izin belgesi kapsamında alım yapan imalatçı-ihracatçıya 4-5 katı yüksek fiyata veriyor. Bu fiyatların üzerine bir de vergiler, fonlar eklenince hammadde ithalatı kaçınılmaz oluyor" diyen Aymen, Türkiye'nin yeterli ağaç potansiyelinin 1920'lerden kalan orman köylülerine yönelik kararlar nedeniyle kullanılamadığına dikkat çekti.

Aymen, mobilya sektörünün ihracatı artırma ve pazarı çeşitlendirme yolunda üzerine düşenleri ivedilikle gerçekleştirmek için bir dizi çalışma başlattığını açıkladı. İlk olarak sektörün kalbi sayılan Kayseri'de, "Türkiye Mobilya Sektöründe Hammadde Sorunu, Mobilya Sektöründe Markalaşma ve Mobilya Sanayinde Tasarım ve İnovasyon" konulu bir seminer düzenleyeceklerini belirten Aymen, bu tarz çalışmaların devam edeceğini de sözlerine ekledi.

KRİZE RAĞMEN DÜNYADA EVLER TÜRK MOBİLYASIYLA DÖŞENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2010 Pazar 11:06:02
Güncelleme :10 Ocak 2010 Pazar 11:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?