6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Türk ve Ermeni STK'lar buluştu

TÜRK VE ERMENİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÜYELERİ İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ

Ermenistan'daki 35 sivil toplum örgütünü temsilen ilk defa Türkiye'ye gelen Hemşehriler Birliği Konfederasyonu üyeleri, İstanbul'da Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluştu. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin masaya yatırıldığı toplantıya, karşılıklı hoşgörü mesajları damgasını vurdu.

Taksim'deki World Elit Hotel'de düzenlenen toplantıya Hemşehriler Birliği Konfederasyonu üyelerinin yanı sıra, Manisalılar Derneği Kurucu Başkanı İsmail Gürol Uğurlu, Van Gölü ve Çevresi Derneği Başkanı Yusuf Tuncil, Amasyalılar Federasyonu Başkanı İsmail Aktaş, Marmara Diyarbakırlılar Derneği Başkanı Murat Gökhan, Ordu Dernekler Federasyonu adına Salih Cörüt, Ağrı Dernek Başkanı Nihat Adam, Giresun Dernekleri Başkanı Sıdkı Ada, Tokatlılar Derneği adına İrfan Aydın, Mardin Midyat Derneği Başkanı Talay Seyhan, Rizeliler Derneği Kurucu Başkanı Mehmet Emin Dindar, Kastamonulular Derneği Federasyonu Başkanı Selami Çelebioğlu ile Türk-Ermeni İş Birliği Konseyi adına Noya Soyak katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Van Gölü ve Çevresi Derneği Başkanı Yusuf Tuncil, Ermenistan'daki Hemşeriler Birliği Konfederasyonu üyeleriyle Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi vasıtasıyla iletişim kurarak kendilerini, Türkiye'ye davet ettiklerini ifade etti. Tuncil, "Hemşeriler Birliği Konfederasyonu adına konfederasyon başkanı eski milletvekili Prof. Dr. Vahram Baghdasaryan ve eski Gümrü Valisi ve Konfederasyon Müdürü Andranik Arshakyan ile 4 gün süren görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde halkların arasındaki iletişimin sağlanması, iki ülke arasındaki iş birliğinin arttırılması ve barışın sürekliliğinin devamı için ortak bir zemin oluşturarak kamuoyunun bilgilendirilmesini hedefledik" dedi.

Politik amaçları olmadığı vurgusunu yapan Tuncil, "Bin yıldan beri aynı coğrafyada yaşayan insanlarımızın bir arada olma mücadelesi ve sıkıntılarının giderilmesi gayemizdir. Politik hiçbir amacımız yoktur. Biz sivil düşünen insanlarız. Ama neticeleri tartışmak biz sivil toplum örgütlerinin görevidir. 4 gün süren çalışmalar tarafımızca son derece yararlı olmuştur. Ermenistan tarafı da birliğimizi Ermenistan'a davet etmiştir. Ziyaretin tarihi üyelerimizle yapacağımız müzakereler sonucu belirlenecektir" diye konuştu.

Manisalılar Derneği Kurucu Başkanı İsmail Gürol Uğurlu ise, "Dünya kupası elemelerinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü maça davet etmesinin ardından, 'bu dostça davetten sonra acaba biz ne yapabiliriz' dedik ve Ermeni kardeşlerimizi Türkiye'deki sivil toplum örgütleri kuruluşları adına İstanbul'a davet etmek istedik. Bunun üzerine Ermeni kardeşler birliği sivil toplum örgütünü bulduk ve bir süre e-mail yoluyla yazışarak kendimizi tanıttık. Niyetimizin dostça olduğunu belirterek İstanbul'a davet ettik" ifadelerini kullandı.

Uğurlu'nun ardından konuşan Pof. Dr. Vahram Baghdasaryan ise, bu davetten duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Hepimizin bildiği gibi halkımızın üçte ikisi Anadolu'da yaşamıştır. Şimdi sivil toplum örgütleri adı altında bütün dünyaya yayıldılar. Kendi derneklerine Anadolu'daki özlemlerinden dolayı Van, Muş, Bitlis gibi isimler verdiler. Burada olmaktan çok mutluyuz. Bu yemeğin aynısını Ermenistan'da yemek üzere bizi davet eden sivil toplum örgütünü davet ediyoruz" dedi.

Andranik Arshakyan da, "Bu çağrıyı aldığımızda tabi ki cevap verecektik. Ama birkaç ay zamana ihtiyacımız vardı. Bizim için çok güzel bir duygudur ki bizim örgütümüz kendi özkültürünü 100 yıl önce konuştuğu lehçesini, örfünü, adetini koruyan, vatan özlemiyle yanıp tutuşan insanlarımızı temsil etmektedir. Biz her ne kadar Ermeni Kardeşler Birliği Derneği olarak anılsak da aslında kardeş bir hemşehri derneğiyiz. Çünkü halen bizim Ermenistan'da Erzurumlular, Sivaslılar ve Malatyalılara ait mahalle, sokak ve köy isimleri vardır. Daha da açık söyleyeyim, evlat kaybetmiş bir anneyi evlat kaybetmiş bir anne anlar. Bizim hepimiz vatan kaybetmiş insanlarız. Bugün bu toplantıyla emin olun ki tarihe geçeceğiz. Bu toplantı bundan sonraki toplantılara zemin olacaktır. Biz şu anda halk diplomasisi oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

TÜRK VE ERMENİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÜYELERİ İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ
TÜRK VE ERMENİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÜYELERİ İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ
TÜRK VE ERMENİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÜYELERİ İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ
TÜRK VE ERMENİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÜYELERİ İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 17:06:01
Güncelleme :8 Ağustos 2010 Pazar 11:09:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?