1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Türkiye böyle kalabalık görmedi

İstanbul İstanbul olalı böyle kalabalık görmedi... 

Bugüne dek sayısız mitinge tanıklık etmiş İstanbul'da bugün bir tarih yazıldı. 

Taksim Meydanı, Çağlayan, Kadıköy Meydanı'nda bugüne dek çok sayıda miting, gösteri ve toplantı yaşandı. Ancak böylesi bir kalabalığa hiç tanıklık edilmedi. 

Sabahın erken saatlerinde mitingin yapılacağı Çağlayan meydanı ve Çüağlayan'ı çıkan tüm yollar tıklım tıklım doldu. 

Gelenlerin bir ucu Ali Sami Yen Stadı'na dayandı. Meydana giremeyen onbinlerce kişi ellerindeki Türk bayrakları ile bulundukları yerde sloganlar atıp gösteri düzenledi. 

Kalabalığın bir başka ucu ise Dolapdere'ye kadar indi. Çağlayan'ı Dolapdere'ye bağlayan yolları dolduran binlerce kişi de Türk bayrakları ile görkemli bir görünt oluşturdu. 

Kalabalığın üçüncü kolu ise Beşiktaş'a doğru dayandı. 

Kalabalığın hiçbir parti yada dernek üyesi olmamasına karşın müthiş disiplinli davranması, taşkınlığa kaçmaması dikkat çekti.
Mitinge gelenler Türk bayrağı dışında hiçbir parti yada dernek amblemi taşımadı. 

Çağlayan, ikinci Tandoğan oldu 

Ankara Tandoğan Meydanı'ndaki rekor katılımla yapılan mitingin ardından kısa bir süre geçtiği için Çağlayan Mitingi'nde aynı coşkunun yakalanıp yakalanamayacağı merak konusuydu. Ancak soru işaretleri, sabahın erken saatlerinden itibaren yanıtını buldu. 

Ancak İstanbul mitingi 14 Nisan Tandoğan mitingini de geride bırakan kalabalıklara sahne oldu. Çoğunluğunu gençler ve kadınların oluşturduğu yüzbinler İstanbul caddelerini doldurdu. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundaki gerginliklerin de etkisiyle Türkiye'nin dört yanından gelen insanlar Çağlayan Meydanı'nı ve meydana çıkan yolları tamamen doldurdu. Coşkulu kalabalık ellerinde Türk bayraklarıyla ve sık sık söyledikleri 10. Yıl Marşı'yla Cumhuriyete sahip çıktıkları mesajını yüksek sesle duyurdular. Tandoğan Meydanı'ndaki mitinge göre kadın ve genç katılımcıların daha yüksek oranda olduğu gözlenirken, tüm katılımcıların ellerinde bulunan Türk bayrakları alanı kırmızıya kapladı. 

Mitingle ilgili polis telsizinden kalabalığın yaklaşık 200 bin kişi olduğu şeklinde anonslar geçse de, televizyon ekranlarına ve objektiflere yansıyan görüntü, Beşiktaş'tan Dolapdere'ye Şişli'ye kadar caddelerin 1 milyonun da çok üzerinde insanla dolu olduğunu gösterdi.
"Darbeye de şeriata da karşıyız" sloganlarıyla düzenlenen mitinge katılanların boy hedefinde ise AKP Hükümeti yer aldı. Kalabalık AKP'ye ve Cumhurbaşkanlığı seçimine tepkisini esprili sloganlar ve pankartlarla dile getirdi. AKP'nin ampul şeklindeki amblemine atıfta bulunanlar, "O da birşey mi Edison bile pişman" pankartlarını taşırken, "Çankaya yolları mollalara kapalı", "Çankaya'da imam istemiyoruz", "Tayyip baksana kaç kiyiz saysana", "İşte meydan işte Çağlayan ananı da al gel Tayyip Erdoğan" sloganları ve pankartlarıyla mitingi renklendirdiler. Miting alanına kurulan dev sinevizyon ekranında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüntüsünün her yansıyışında meydanı yuhalama sesleri kapladı. Kalabalığın en çok rağbet gösterdiği slogan ise, "Türkiye laiktir laik kalacak" oldu. 72 yaşındaki Türkan Sevinç'in "Elhamdülillah Müslüman’ız ama şeriata karşıyız" sözleri de kalabalığın ruh halini yansıtan ilginç örneklerden birini oluşturdu.

BBC: Türk laikliği için dev miting 

Ankara’da Tandoğan’ın ardından İstanbul’un Çağlayan Meydanı’nda düzenlenen “Cumhuriyet mitingi", dünya basınında da yankılandı. İngiliz yayın kurumu BBC, Türkiye’de sonraki cumhurbaşkanına ilişkin tartışmaların arasında on binlerce kişinin İstanbul’da toplanmakta olduğunu belirtti. Mitingi “büyük bir güç gösterisiö olarak nitelendiren BBC, “Türk laikliği için dev miting" ifadesini de kullandı. 

BBC, Çağlayan mitingine ilişkin haberinde "Türk laikliği için dev miting" başlığını kullandı. Mitingin bir "büyük güç gösterisi" olarak nitelendirildiğine dikkat çeken BBC “Ülkenin yeni cumhurbaşkanına ilişkin oylama konusundaki tartışmalar arasında on binlerce kişinin, laikliği desteklemek üzere İstanbul’da toplanıyor" dedi. 

İstanbul’daki göstericilerin “iktidardaki partinin adayın İslamcı köklerine sadık olmayı sürdürmesinden kaygı duyduklarını" belirten BBC, Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise, karşıtlarının ve ordusunun eleştirilerine rağmen çekilmeyeceğini söylediğini kaydetti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2007 Pazar 15:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zuhal üstünkaya IP: 89.106.21.xxx Tarih : 1.05.2007 18:03:02
Halkın geri değil ileri doğru gitmek istediğinin işaretidir bu şanlı yürek kabartan eylemler.Sevgili Atam'ızın izinde yürümeliyiz.ileri hep daha da ilerilere doğru...bilimde,fende,ilimde...