1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Türkiye gazını yeraltında depolayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Silivri'de 1,6 milyar metreküp kapasiteye sahip olan Türkiye'nin ilk ve tek yeraltı doğal gaz depolama tesisinin tamamlandığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen, “TUROGE 2007, 6. Türkiye, Karadeniz Uluslararası Petrol Gaz Konferansı”nın açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği büyük enerji projeleri hakkında bilgi veren Bakan Güler, bir “hayal” olarak kabul edilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı projesinin büyük başarı ile tamamlandığını ve günlük 1 milyon varil ham petrolün dağları, tepeleri aşarak Ceyhan'a indirildiğini söyledi.

BTC hattından akan petrol ile geçen ay Ceyhan'da 100. tankerin doldurulduğunu hatırlatan Güler, “Bu proje Türkiye'ye enerji konusunda son derece değer kazandıran bir proje oldu. 100. tanker yüklenirken tüm yorgunluğumuz gitmiş gibiydi” diye konuştu.

Şahdeniz (Bakü-Tiflis-Erzurum) Doğal Gaz Boru Hattı projesinin de tamamlandığını ve buradan gaz almaya hazır olduklarını bildiren Güler, “Bu proje çerçevesinde ilk gazı Temmuz ayında Yunanistan'a vereceğiz. Şu anda 700 metrelik Meriç Nehri geçişini bitirmeye çalışıyoruz. Türkiye ve Yunanistan'a doğal gaz borusuyla birleştirdikten sonra İtalya'ya inilecek” dedi.

Nabucco Projesi hakkında da bilgi veren Güler, 5 ortaklı projeye yeni ülkelerin katılmak istediğini, şu anda bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Silivri doğal gaz deposu tamamlandı 

Silivri doğal gaz deposunun tamamlandığını ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına devredildiğini açıklayan Güler, “Bu proje kendine özgü bir proje idi. Şimdi Türkiye'nin 1,6 milyar metreküplük bir yeraltı doğal gaz deposu var. Bu depo 3 milyar metreküpe de çıkabilecek” diye konuştu.

Güler, Düzce'nin Akçakoca ilçesi açıklarında açılan kuyulardan çıkan doğal gazın üretimi için yapılan çalışmaların da tamamlandığını belirterek, “Burada bu ay içinde ilk gazı milli network'ümüze dahil edeceğiz” dedi.

TPAO'nun yurt içinde ve yurt dışında önemli arama faaliyetlerinde bulunduğunu anlatan Güler, Libya, Azerbaycan gibi ülkelerde faaliyet gösteren TPAO'nun önümüzdeki dönemde Ekvator ve Irak'ta da petrol arama faaliyetlerinde bulunacağını söyledi.

TPAO gibi BOTAŞ'ın da çok önemli projeleri gerçekleştiren “aslan gibi bir kuruluş” olduğunu söyleyen Güler, tüm eleştirilere rağmen BOTAŞ'ın doğru bildiği yolda yürümeye devam ettiğini kaydetti.

Petrol Kanunu 

Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltmak için Türk Petrol Kanununu hazırladıklarını hatırlatan Bakan Güler, Meclis'te görüşülen kanunun 4 maddesinin kaldığını bildirdi.

“Bu defa ne kadar ulusalcı davrandığımızı göreceksiniz” diyen Güler, söz konusu kanunda Norveç'i model aldıklarını kaydetti.

Petrol konusunda Norveç'in tarihini incelediğini anlatan Bakan Güler, Norveç'in daha önce fakir bir balıkçı ülkesiyken, şimdi petrol ve doğal gaz konusunda dünyada söz sahibi bir ülke konumuna geldiğine dikkati çekti. Bakan Güler, “İnşallah biz de bu ülke gibi olabiliriz” diye konuştu.

Konferanstan ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Güler, bir gazetecinin “(Petrol Kanunu ulusal çıkarlara uygun hale gelecek) dediniz, kanunun son hali nasıl olacak?” şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi:

“Ulusal çıkarlara uygun zaten. Sadece bu kanunu iyi anlatamadığımız için bazı yanlış yorumlar yapılıyor. Kanun çok farklı bir açıdan ve eksik olarak sunulduğu için bu şekilde kabul ediliyor. Özellikle petrol beklentilerimizin olduğu yerlerdeki ruhsatların tamamı TPAO'ya ait. Yani bu yasadan yararlanacak olan milli şirketimiz TPAO'dur.

Onun dışında nasıl ki bölgeye, illere teşvikler veriyorsak, kurumlar vergisini yüzde 20'ye düşürüyorsak, burada da yapılan bir teşviktir. Bu teşviğe göre de petrolün son damlasına kadar çıkarılmasını, ekonomimize katkıda bulunmasını arzu ediyoruz. Bunu Norveç ve diğer ülkeler de aynı şekilde yapmıştır.”

Burada olması gerekenleri cesur adımlar atarak gerçekleştirdiklerini anlatan Güler, “Bunlardan biri bölgelere yapılan teşvikti. Onları sayın başbakanın yetkisiyle kaldırdık. Maden Kanununda da kalkacak. Maliye Bakanlığının bu noktadaki vergi sistemindeki ilkelerine de uygun olması bakımından bunu düzeltiyoruz” dedi.

Devlet payının petrol üretiminin az olduğu yerden az, çok olduğu yerden de daha fazla alınacağını ifade eden Güler, bu şekilde düşük verimdeki petrol kuyuların işletilmesinin teşvik edileceğini bildirdi.

Bir basın mensubunun, “Bu kanunla ilgili Cumhurbaşkanı yanıltıldı mı?” şeklindeki sorusu üzerine Güler, “Sayın Cumhurbaşkanının yanıltılması diye bir şey söz konusu değil. Ben basındaki yorumlarla ilgili konuşuyorum” dedi.

Akdeniz'de petrol arama çalışmaları 

TPAO'nun Akdeniz'e yönelik petrol arama faaliyetleriyle ilgili bir soru üzerine Bakan Güler, şu anda öncelik verdikleri bölgenin Karadeniz olduğunu, Karadeniz'deki çalışmaların da aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.

Akdeniz'deki petrol arama çalışmalarıyla ilgili olarak ise TPAO'nun hazırlığının devam ettiğini belirten Güler, “Şu anda datalar değerlendiriliyor. Bunlar çok pahalı yatırımlar, bu çalışmalar yapılmadan uygulamaya geçilemez. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra takvim belirlenecek” diye konuştu.

Bakan Güler, konuyla ilgili bir soru üzerine, TPAO'nun özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç'in emekli olacağının ve özel sektöre geçeceğinin hatırlatılması üzerine Güler, TPAO Genel Müdür Osman Saim Dinç'in emekliliğini istediğini ve tercihini özel sektörden yana yaptığını kaydetti.

Güler, “Bu tip değerli elemanlarımızı kaybetmek istemezdik, fakat özel sektöre gitmek onların haklarıdır. Oralardaki çalışmalarında da arkadaşlarımıza başarılar diliyorum” dedi.

Mısır doğal gazının Türkiye'ye getirilmesi 

Bir basın mensubunun Mısır Petrol Bakanı ile yaptığı görüşmeyi hatırlatması üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Mısır Petrol Bakanının çok yakın görüştüğü ülkelerin bakanlarından biri olduğunu belirterek, “Sayın Bakan ve Suriye Petrol Bakanı ile Nisan'ın ilk haftasında 3'lü bir görüşme yapacağız. Buradaki amacımız Mısır gazının Türkiye'ye bir an önce gelmesi. Mısır gazını Türkiye'ye getirecek hattın hızlanması için bir görüşme yapacağız” diye konuştu.

Bakan Güler, konuyla ilgili bir soru üzerine, Samsun-Ceyhan projesine de çok önem verdiklerini ve bu projeyle ilgili çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
Referans
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 14:22:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?