4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Türkiye'de bir ilk gerçekleşti

1992 Yılında kurulup, tüm belediyelere sahipsiz hayvanlarla mücadele konusunda malzeme üreterek yardımcı olan Denge Veterinerlik Hizmetleri bir ilki daha gerçekleştirdi.

Denge Veterinerlik yetkilisi Veteriner Hekim Mustafa Atuk tarafından yapılan açıklamada, 5199 Sayılı hayvan Hakları Yasası kapsamında Mobil Kısırlaştırma Aracının hizmete sokulduğu bildirdi.

Aracın, Türkiye’deki ilk ruhsatlı kısırlaştırma aracı olma özelliği taşıdığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Kadrosunda iki veteriner hekim ve dört teknik elemanla sahada çalışma yapan Denge Veterinerlik Hizmetleri, belediyelerimizle yaptığı görüşmeler sonunda bugüne kadar 50’nin üzerinde il, ilçe ve belde olmak üzere birçok bölgemizde çalışmış ve halen de bu çalışmalarına devam etmektedir.

Bu çalışmalarda hayvanlara öncelikle kısırlaştırma, kuduz aşılaması, paraziter ilaçlama yapılmakta, kulaklarına takılan küpelerle kayıt altına alınmakta ve tedavi sonucunda son kontrolleri yapıldıktan sonra alındıkları noktaya tekrar bırakılmaktadır."

Sokak hayvanlarını itlaf etmenin, bulundukları yerden uzaklaştırmanın ve, barınaklarda toplamanın, sokak hayvanlarıyla mücadelede çözüm olmadığını belirten Atuk, "Toplanan hayvanların yerlerini başka sokak köpekleri dolduruyor. Bir dişi köpek 6 ayda bir olmak üzere, yılda ortalama 12 yavru doğuruyor. Bu nedenle dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırılması en çağdaş çözümdür" dedi.

Atuk ayrıca vatandaşlara da seslenerek; "Vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Mahallelerinde başıboş köpek gördüklerinde alo 153 no.lu telefona bilgi vermeleri halinde, ilgili arkadaşlarımız başıboş kedi ve köpekleri toplayarak kısırlaştırmaları yapılacaktır. Ayrıca vatandaşlarımız evlerinde besledikleri kedi ve köpekleri de kısırlaştırmak istediklerinde veya gerekli iğnelerinin yapılması için bizlere müracaat edebilirler. Ücret talep edilmeden bu hizmet yerine getirilecektir “ ifadelerini kullandı. 

Cemile Yücel/Kenthaber
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 15:45:39
Güncelleme :30 Ağustos 2008 Cumartesi 15:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?