4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Türkiye'den dev bir organizasyon daha

F3J Model Planör Dünya Şampiyonası bu yıl 29 Haziran- 6 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Model Planör Kulübü'nün ev sahipliğinde Adapazarı'nda düzenleniyor. 

Motorsuz uzaktan kumandalı planör yarışları yani F3J Model Planör Dünya Şampiyonası bu yıl 29 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Model Planör Kulübü'nün organizasyonuyla Adapazarı'nda düzenleniyor. 

Uluslararası Havacılık Federasyonu- FAI tarafından düzenlenen ve bu yıl 6'cısı yapılan F3J Model Planör Dünya Şampiyonası'na 25 ülkeden 140'ın üzerinde yarışmacı katılıyor. 

Organizasyonu, Türk Hava Kurumu adına İstanbul Model Planör Kulübü (SOARİST) tarafından yapılan ve Türk Telekom'un iletişim sponsoru olduğu şampiyona için yarışmacılarla birlikte, antronörler, takım ekipleri olarak 500'e yakın kişi Adapazarı'na geldi. 

Yarışmada Türkiye'yi, Teknik Direktörlüğünü Larry Jolly Takım Kaptanlığı'nı A. Serdar Cümbüş'ün üstlendiği, işadamı Mustafa V. Koç, model yapımcısı Murat Esibatır ve diş hekimi Ilgaz Kalaycıoğlu'ndan oluşan A Milli Takımı ile gençler kategorisinde, Ali Ersu, Esra Koç ve Diren Üstündağ'dan oluşan Ümit Milli Takımı temsil ediyor. 

SOARİST Başkanı A. Serdar Cümbüş, A Milli Takımı ile birlikte yarışmanın ilk gününde düzenlediği basın toplantısında, F3J Dünya Şampiyonası'nın Adapazarı'nda düzenlenmesinin Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkiye'nin iklim ve rüzgar özelliği, coğrafi yapısı nedeniyle model planör açından çok elverişli bir ülke olduğunu belirten Cümbüş, dünyada gün gençtikçe daha çok sayıda kişinin ilgi duyduğu bu sporun önümüzdeki dönemin önemli organizasyonları arasında olmaya devam edeceğini de kaydetti. 

Gelişmiş ülkelerde tüm başarılı isimlerin, yoğun çalışma temposu içinde kendilerini rahatlatacak ve beynen de dinlendirecek hem stratejik, hem de teknik çalışma getiren sportif hobilere yöneldiklerini anımsatan Cümbüş, bu tür hobilerin sağlıklı ve başarılı toplumsal yapıların göstergesi olduğunu söyledi. Bu kapsamda Türkiye gibi gelişmiş olmaya aday bir ülkede de bu tür hobilerin artmasının toplumun değişen yüzünü temsil ettiğini belirten Cümbüş, model planör sporuna Türkiye'de hergün artan ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını da sözlerine ekledi. 

İstanbul Model Planör Kulübü olarak bir yıldır bu yarışma için çok titiz bir çalışma yapıldığını kaydeden Cümbüş, bu yarışmayla Türkiye'nin tanıtımında çok önemli bir organizasyona imza atılmış olacağını da sözlerine ekledi. 

Cümbüş, "Ülke tanıtımına katkı ve genç beyinleri bilgisayar karşısından kaldırıp, doğaya, açık havaya çıkarmayı hedefleyen kulübümüz, Türkiye içinde de modelciliğin bilinirliğini arttırmayı hedefliyor" dedi. 

FJ3, motorsuz uçurulan ve pilli uzaktan kumanda ile yön verilen planörlerle yapılan yarışlara verilen isimdir. Havadaki ısı yüksekliği ve düşüklüğü ile planörlerin havalanması, havada kalması ve uçuş yönlerinde yükselmeleri ve inmeleri termal özelliklerinin iyi kullanımı üzerine kurulu olan F3J'ler tüm planör yarışma sınıfları içinde en yüksek katılım oranı olan grubu oluşturmaktadır. 

2007 Euro Tour yarışmalarına 19 değişik ülkeden 405 yarışmacı katılmıştır. Bu sınıfın bu derece popüler olması Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına katılan ülke sayısının her geçen yıl artmasına sebep olmaktadır. 

Yarışmada temel olarak 10 dakikalık uçuş süresi içinde havada kalmak ve yarışmacı için belirlenmiş hedefe en yakın şekilde uçuş süresi dolmadan inmektir. Süre çalışmaya başladıktan sonra en kısa sürede kullanılan yönden modelin ayrılması, yani yarışmacının kendi uçuş yönünü ve süresini başlatması gerekmektedir. Yarışmanın temel altyapısı pilotların yeteneği, hava ve termal bilgisinin son derece iyi olması üzerine kuruludur. 

Tüm F3J yarışmalarında FAI tarafından belirlenen Sport Code'lar uygulanır. Bu kurallara organizasyon komitesi yarışmanın yapıldığı saha kondisyonuna göre bazı özel şartlar ekleme hakkına sahiptir.

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 18:02:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?