30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Türkiye'nin 12 aydını ölümsüzleştirildi

1978 ile 1999 yılları arasında öldürülen 12 aydının bronz heykeli "Demokrasi Kahramanları" projesiyle Beşiktaş’taki Abbas Ağa Parkı’na dikildi.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal "Onları unutmamak adına bu çalışmayı yaptık" dedi.

KARANLIK güçler tarafından 1978 ile 1999 arasındaki 21 yıllık dönemde öldürülen Türkiye’nin 12 aydını, Beşiktaş’ta hayata geçirilen "Demokrasi Kahramanları" projesi çerçevesinde yapılan heykelleriyle yaşayacak. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, "Demokrasi Kahramanları" adlı projeyi, Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü ile birlikte gerçekleştirdi. Üniversite Rektörü Prof. Rahmi Aksungur ve Heykel Bölümü Başkanı Prof. Vedat Somay’ın da aralarında bulunduğu 7 heykeltıraş suikaste kurban giden 12 aydının bronz heykellerini yaptı.

Heykeli yapılan aydınların isimleri şöyle: Doğan Öz, Doç. Bedrettin Cömert, Abdi İpekçi, Prof. Ümit Yaşar Doğanay, Prof. Cavit Orhan Tütengil, Çetin Emeç, Prof. Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Asım Bezirci, Onat Kutlar, Prof. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Muammer Aksoy.

Çarşamba günü açılıyor

Abbas Ağa Parkı’na dikilen heykeller, 21 Ocak Çarşamba günü saat 11.00’de törenle açılacak. Öldürülen aydınların ailelerinin de katılacağı törene tüm İstanbullular davetli. Bir yılda tamamlanan 12 heykelin benzemesi için ailelerden, gazete, TV ve belediye arşivlerinden fotoğraf temin edildi.

Projenin mimarı Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, "Demokrasi kahramanlarını hatırlamak, geleceği aydınlık Türkiye ve onları unutmamak adına bu çalışmayı yaptık, Öldürülen diğer aydınlarımızın heykellerini de parklarımıza dikeceğiz" diyor.

Heykeltıraşlar, heykellerin yerleşim planı için de Abbas Ağa Parkı’nda titizlikle çalıştı. Elindeki Hürriyet Gazetesi’yle Çetin Emeç, çam ağaçlarının içinde Bahriye Üçok, 1961 Anayasa’sını tutan Prof. Muammer Aksoy, gülümseyen Asım Bezirci ve diğer demokrasi kahramanlarının heykelleri şimdiden ziyaretçi akınına uğruyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 09:30:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?