6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Türkiye'nin ilk klon dişi buzağıları

KLONLANMIŞ İLK DİŞİ BUZAĞILAR ECE VE ECEM DÜNYAYA GELDİ

Türkiye'nin ilk klon buzağısı "EFE"nin ardından ilk dişi Anadolu sığırları "ECE" ve "ECEM" de dünyaya geldi. Kasapta kesilen bir hayvanın genlerinden alınan hücrelerden klonlanan iki buzağının, sezaryenle dünyaya geldikleri belirtildi.

İstanbul Üniversitesi'nde 5 Ocak 2010 günü gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla dünyaya gelen ilk dişi Anadolu sığırları "Ece" ve "Ecem" bugün ilk kez basına tanıtıldı. TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi tarafından başarılı bir şekilde yürütülen proje kapsamında dünyaya gelen "Ece" ve "Ecem", kasapta kesilen bir hayvanın genlerinden alınan hücrelerden klonlandı. Doğum sonrası İstanbul Üniversitesi Dahiliye ve Cerrahi Anabilim Dalı ekipleri yavrulara ilk müdahaleyi gerçekleştirerek, sürekli takibini yaptı. Ece ve Ecem ismi verilen ikiz buzağılar 280 günlük gebelik süresini takiben klonlarda karşılaşılan hiçbir sağlık sorunu yaşamadan oldukça sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi.

Ece ve Ecem bugün ilk kez basınla tanıştı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde yapılan basın toplantısında, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kemal Ak, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sezen Arat ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Babutçuoğlu proje hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kemal Ak yaptığı açıklama, TÜBİTAK Türkiye araştırma alanı kapsamında desteklenen Anadolu yerli sığırlarının klonlanması projesi 2005 yılında başladı. Projenin amacı Anadolu topraklardında en az yüz yıldır yaşamakta olan yerli sığır ırklarının klonlama teknolojisi ile üretilebilme olanağının belirlenmesiydi. Yerli ırklar verimleri düşük olmakla birlikte hastalıklara ve zorlu iklim koşullarına dirençli, Anadolu topraklarına uyum sağlamış ve genetik çeşitliliği fazla ırklardır. Biz bundan yola çıkarak Batı Anadolu bölgesinin bir Efe 19 Ocak 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde dünyaya gelmişti. Aynı ırkın klon dişi buzağıları Ece ve Ecem 5 Ocak 2010 tarihinde aynı üniversitede sezaryenle dünyaya geldi" dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzman araştırmacılarından Doç. Dr. Sezen Arat ise Efe'de yaşanan problemlerin Ece ve Ecem'de yaşanmadığına dikkat çekerek, "Efe'de 3 günlük bir problem oldu. Projeyi riske atmamak için sezaryenle dünyaya geldi. bu proje 3 kurumun ortak çalışması sonucu hayata geçirildi. Projeye beklediğimiz gibi başarı ile tamamlandı, biz tek bir hayvanı bekliyorduk ama ikiz olarak dünyaya geldi. bu projenin amacı yerli ırkları biyoteknoloji

ile klonlama testiydi. Efe'de bunu kanıtladık ve şimdi de dişi olarak Ece ve Ecem dünyaya geldi. Bir gen bankası kuruyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ortak olarak 2 ayrı merkez kurulacak hayvanların hücre bankasını oluşturacağız. Dolayısıyla yerli ıraklar için kullanılacak. Eğer bu ırklar yüz yıl sonra kaybolacak olursa gen bankasındaki hücrelerle bu hayvanları geri getirebileceğiz. Bu bankadaki hücrelerin sağlıklı bireye dönüşeceği gösterilmiş oldu. Çalışmalarımız sürecek ve ileri de daha kapsamlı araştırmalarımız olacak. Ece ve Ecem, kasapta kesilen bir hayvanın genlerinden alınan hücrelerden klonlandı" şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Babutçuoğlu, TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nin birlikte hayata geçirdikleri projenin oldukça başarılı olduğunu belirtti. Ece'nin 19, Ecem'in ise 19 kilo doğduğunu anlatan Prof. Babutçuoğlu, klon buzağılarının durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Batı Anadolu Bölgesi'nin bir ırkı olan boz sığır ırkın ilk klonu olan "Efe"de 19 Ağustos 2009 tarihinde 21 kg ağırlığında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde dünyaya gelmişti. Erkek buzağı şu an 5 aylık ve 95 kg ağırlığında.

KLONLANMIŞ İLK DİŞİ BUZAĞILAR ECE VE ECEM DÜNYAYA GELDİ
KLONLANMIŞ İLK DİŞİ BUZAĞILAR ECE VE ECEM DÜNYAYA GELDİ
KLONLANMIŞ İLK DİŞİ BUZAĞILAR ECE VE ECEM DÜNYAYA GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 13:36:01
Güncelleme :19 Ocak 2010 Salı 18:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?