4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

TÜRKKAD'dan fotoğraf sergisi

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayanların en büyük korkusu su kesintisi. Barajlardaki su doluluk oranının geçtiğimiz yıllara göre az olması endişenin en büyük kaynağı. Dünya Su Günü dolayısıyla Türk Kadınları Kültür Derneği tarafından Ayasofya Müzesi'nde açılan "İstanbul'da Suyun Mimari Yolculuğu" adlı fotoğraf sergisi ise kentin geçen yüzyıllarda su ile olan ilişkisini anlatıyor.
30 Mart'a kadar açık kalacak yarı tematik sergi, adını Mimar Sinan'ın 1554-1563 yılları arasında yaptığı su yollarından alıyor. Sergideki Mehmet Okutan'ın çektiği dev boyutlardaki fotoğrafların amacı, günümüzde de büyük bölümü kullanılan tarihî su yapılarını tanıtmak. Sergi, mirasçısı olduğumuz toplumların suya verdikleri önem ve suyun kullanımı ile ilgili geliştirdikleri uygarlığın tanıtılması kadar, günümüz toplum ve kültürünün de suya bakışı ve su kaynaklarının değerlendirilmesi açısından önemli katkılarda bulunuyor. Sergi, suyun taşınması, depolanması ve dağıtılmasını sağlayan su kemeri, sarnıç, maskem, su terazisi gibi yapılar aracılığı ile insanı su ile buluşturan çeşme, sebil, şadırvan gibi yapıların sosyal ve kültürel boyutunu yansıtıyor.

Dünya Su Forumu'na 15 bin kişi katılacak

Geçmiş yıllarda Fas ve Hollanda'da, akabinde Japonya (2003) ve Meksika'da (2006) 20 bin civarında katılımcıyla düzenlenen dünya su Forumlarının beşincisi, 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında geniş kapsamlı uluslararası bir organizasyon olarak İstanbul'da gerçekleştirilecek. Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD), 5. Dünya Su Forumu Genel Sekretaryası tarafından hem 5. Dünya Su Forumu hem de 21-23 Mart 2008 Dünya Su Günü ile ilgili projelerde işbirliği yapmak üzere forum koordinatör kuruluşlarından biri olarak seçildi. Dünya Su Konseyi, dünyanın her bölgesinden yüzlerce kuruluşun üyesi bulunduğu bir şemsiye organizasyon. Konsey merkezi Fransa'da olup üç yılda bir çeşitli ülkelerde dünyanın en büyük uluslararası organizasyonlarından biri olan Dünya Su Forumlarını düzenleyerek, su, enerji ve çevre gibi stratejik konularda siyasi, ticari ve bilimsel düzeyde geniş tabanlı bir işbirliği zemininin oluşturulmasını sağlıyor. Son ikisi Japonya ve Meksika'da gerçekleştirilmiş olan forumların 5.sine Türkiye, İstanbul'da ev sahipliği yapacak. Bu toplantılara tüm ülkeler, devlet başkanları düzeyinde davet ediliyor. Türkiye foruma 10 bakanlık, çok sayıda üniversite ve araştırma kurumu, bunun yanı sıra su ve enerji, enerji dağıtımıyla ilgili tüm kamu kuruluşları, çok sayıda firma ve sivil toplum örgütü ile katılacak. Dünya Su Forumu toplantısı, en az 15 bin kişinin katılımıyla gerçekleşecek.

zaman
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 15:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?