4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Tuzla faciasına üçlü soruşturma

Üç kişinin ölümüyle sonuçlanan insanlı filika testini soruşturacak olan savcı, filikada imalat hatası bulunup bulunmadığını, denetim görevinin tam yapılıp yapılmadığını ve işçilerle test emrini kimin verdiğini araştıracak 

Tuzla Cumhuriyet Başsavcılığı, GİSAN Tersanesi’nde 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan filika kazasıyla ilgili olarak başlattığı soruşturma kapsamında, olayı üç ayrı yönden inceleyecek. 

Savcılık, filikanın imalatında hata, denize indirme sırasında ihmal ve işçilerle test yapmanın zorunlu olup olmadığı konularında tespitler yapacak. İşçilerle test yapılması için kimin emir verdiği de tespit edilecek.

Bunlar araştırılacak 

Tuzla Cumhuriyet Savcısı Yaşar Özen tarafından yürütülen soruşturmanın ilk aşamasında, filikada imalat hatası olup olmadığının incelenmesi için bilirkişi raporu istendi. İkinci aşamada, filikanın denize indirilmesi sırasında işverenin ve denetim görevini yapan Fransız Loydu’nun ihmalinin olup olmadığı ve rampanın düzgün yapılıp yapılmadığı araştırılacak. 

Son olarak, test için tersane işçilerinin filikaya bindirilmesinin gerekli olup olmadığı ve işçilerle deneme emrini kimin verdiği belirlenecek. Test için insan yerine maket ya da kum torbası kullanılıp kullanılmaması gerektiği de bu madde kapsamında savcı tarafından istenen bilgiler arasında yer alıyor.

‘Bu kasten öldürmedir’ 

Soruşturma sonunda hazırlanacak olan iddianamede, sorumlular hakkında, “Birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak” suçundan dava açılacağı, bunun cezasının 2 ile 15 yıl arasında olduğu öğrenildi. TCK’nın 85/2 maddesi gereğince açılacak dava, savcının iddianamesinin ardından görülmeye başlanacak. 

Limter- İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, dün sabah saatlerinde, sendika avukatı Sezin Uçar ile birlikte Tuzla Adliyesi’ne gelerek GİSAN Tersanesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Dinç, GİSAN Gemi İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti yetkililerinin, “Kasten öldürme, şantaj, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlarından haklarında dava açılarak cezalandırılması istedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 11:27:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?