3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Tuzla Gölü yeniden hayata döndü

Bir zamanlar kuş cennetini aratmayan görüntülere sahne olan ancak kuraklık nedeniyle üzerindeki bitki örtüsünü kaybedip tamamen kuruyan Tuzla Gölü geri kazandırıldı. Tuzla Gölü, belediyenin 15 milyon YTL'ye mal olan projesiyle denize bağlanan iki kanal sayesinde hayata döndürüldü. 

Dünya gölleri literatüründe Lagün Gölü (denizden beslenen göl) olarak bilinen göller arasında olan Tuzla Gölü, yaşanan kuraklık, tersaneler ve çevresinde oluşan yerleşim alanlarının verdiği zararlar nedeniyle 2002-2003 yılları arasında tamamen kurumuştu. Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, bir zamanlar 300 kuş çeşidinin bulunduğu ve kuş cenneti olarak anılan bu gölü, yeniden geri kazandırmak için başlattığı projenin meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. 15 milyon YTL'ye mal olacak proje kapsamında, göl, denizden beslenen lagün gölü olduğu için, açılan iki kanalla denize bağlandı ve deniz suyuyla beslenmeye başladı. Bugüne kadar harcanan 5 milyon YTL ile projenin üçte biri tamamlanırken, tamamlanan kısımlar halka ve basın mensuplarına gezdirildi. Bin dönümlük bir alanı kapsayan proje kapsamında 4 bin ağaç dikilerek, vatandaşlar için gölde tekne turları, koşu bantları, mesire alanı, ve gezme alanları tahsis edildi. Geçmişte kurumuş görüntüsüyle çölü andıran Tuzla Gölü, şimdi ortasında göçmen kuşlar için bırakılan 3 adacıkla, denizden aldığı suyla bir doğa harikası görünümünü kazandı. 

Projeyle ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, "Tuzla Gölü ve kuş cenneti yeniden hayata kavuşuyor. Tuzla Gölü dünya lagün gölleri literatüründe yer alan bir göl. Lagün gölü, 'denizden beslenen göl' anlamına geliyor. Fakat burası zamanla tersaneler oluşunca denizle bağlantıları kesilmiş. Burası da taşkın sularla beslenen bir göl halini almıştı. Derelerin ıslahından sonra dere yataklarında taşkın olmayınca göl beslenemeyip 2002-2003 yıllarında kurumuştu" dedi. 

2004 yılı itibariyle gölü orijinal haline kavuşturmak için bir proje hazırladıklarını belirten Demirci, "Gölün tabanında 20 metre genişlikte 2.5 metre derinlikte kanallar inşa edildi. Yıllardır gölün tabanında biriken tabaka temizlendi, iki ağızdan denizle bağlantısı sağlandı. Şimdi denizden beslenen lagün göl halini almış oldu. Göl tabanında oluşan tabakanın bir kısmı alınmadı çünkü gölün fauna yapısının korunabilmesi için o malzemelerin gölde muhafaza edilmesi gerekiyordu. Bunun için gölün ortasında bu malzemelerin muhafaza edildiği üç adacık bırakıldı" diye konuştu. 

Başkan Demirci, eskiden kuş cenneti olarak anılan Tuz Gölü'nün bu özelliğe yeniden kavuşması için gölün ortasında tatlı su kaynaklarının oluşturulacağı adacıklar düzenlendiğini belirterek, "Projemize göre kuşların gelebileceği alanların oluşturulması gerekiyordu. Bunun için gölün ortasında üç adet adacık oluşturuldu. Kuşlar bu adacıklarda tatlı su ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu bölge, göçmen kuşların güzergahında olan bir bölge. Vaktiyle 300 çeşit kuşun konakladığı söyleniyor. Zamanla burada tersanelerin oluşması, mahallelerin kurulmasıyla bu kuşlar da buraları terk etmiş. Şimdi yeniden bu adacıklarda bu kuş cennetleri oluşmuş olacak. Şimdiden kuş yuvaları oluşmaya başladı. Bugün itibariyle ağaçlandırma çalışması yapılacak ve adacıklara insan çıkmayacak. Tersanelerin herhangi bir zarar vermemesi için, tersaneler yönünde boylu ağaçlar dikmeye başladık, yeşil bir perde oluşturuyoruz. Böylelikle olumsuz etkilerinden korumuş olacağız" şeklinde konuştu. 

Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, projenin tamamlanmasıyla sosyal aktivitelerin de devreye gireceğini ifade ederek, "Tekne gezintileri olacak, halkımızın günlük mesire ihtiyacı karşılanacak. Koşu alanları, bisiklet alanları, yürüme alanları oluşturuluyor. Burası yeniden kuş cenneti olarak ortaya çıkıyor. Şu ana kadar 5 milyon YTL civarında bir harcama yapıldı. Projenin genel maliyeti ise 15 milyon YTL, projenin tamamını yaz sonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz. toplamda bin dönümlük bir alana kurulu" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 14:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?