4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Tuzla'da ölümler devam edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla tersanelerindeki iş kazaları ve işçi ölümlerinin devam edeceğini söyledi. Bursa'da incelemelerde bulunan Bakan Çelik, Tuzla'daki kaza ve ölümlerin sebebinin fiziki mekanın yetersizliği, kayıt dışılık ve taşeron işçiliği olduğunu vurguladı.

Taşeron ile ilgili istihdam paketinde gerekli düzenlemeyi yaptıklarını kaydeden Çelik, ayrıca oradaki teknik elemanlar da dahil olmak üzere kim varsa eğitimini gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Yasal, idari ve teftiş anlamında üzerlerine düşeni yaptıklarını belirten Çelik, şöyle devam etti: "20 tersane olması gereken yerde 50 tersane olursa ve bu şekilde ruhsatlandırılırsa o karmaşa içinde ne yazık ki bu üzücü olaylar devam eder. Tuzla konusu artık kangren olmaya başladı. Bu bir bakanlığın meselesi değil, 3-4 bakanın bir araya gelip birlikte çözüm üretmesi gerekiyor."

Tuzla'da nitelikli eleman çalıştırılması ve kayıt dışının önlenmesi için gayret gösterdiklerine işaret eden Çelik, ayrıca denetimlerin de aralıksız sürdürüldüğünü aktardı. Çelik, şöyle konuştu: "Ancak eğer iş yoğunluğu ve fiziki mekanın uygunsuzluğu söz konusuysa o da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın boyutlarını aşan bir durumdur. Diğer bakanlarla birlikte hükümette çözüm aranması gereken bir konudur. Öyle tahmin ediyorum, bakan arkadaşlarımız da üzerlerine düşen adımları bir an önce atarlar." En ağır tedbirleri, müeyyideleri uyguladıklarına dikkati çeken Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Müfettişlerimiz oradalar. Kapatılması gerekiyorsa kapatılacaktır, ihmal nereden kaynaklanıyor tespit edip rapor hazırlayacaklar. Biz sorumluluğundaki alanda uygulamamız gereken müeyyideleri uyguladık, uygulamaya da devam edeceğiz."

Gemi inşa şirketi: Kaza için üzgünüz

Tuzla'da iş kazasında hayatını kaybeden Deniz Kaşıkenan'ın çalıştığı Lort Marin Gemi İnşa Şirketi, "Alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen meydana gelen bu müessif kaza nedeniyle acımız büyüktür." dedi. Şirketten yapılan açıklamada, Kaşıkenan'ın kaynak yaptığı çelik profilin üzerine devrilmesi sonucu yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen meydana gelen müessif kaza nedeniyle acımız büyüktür. Hiç yaralı personelimiz yoktur." denildi.

Bu arada Tuzla'da iskeleden, kaynak yaptığı geminin güvertesine yaklaşık 18 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybeden Murat Çalışkan'ın (31) cenazesi, amcasının oğlu Ahmet Çalışkan ile diğer yakınları tarafından Tuzla Devlet Hastanesi Morgu'ndan alındı. İki çocuk babası Murat Çalışkan'ın cenazesinin, yarın Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde toprağa verileceği bildirildi.

İşçilerden tabutlu protesto

Tuzla'da işçi ölümleri Beyoğlu'nda protesto edildi. Galatasaray Meydanı'nda temsili tabut taşıyan tersane işçileri, 'Artık yeter ölmek istemiyoruz, Sesimizi duyan var mı? Tek tek ölüyoruz' yazılı pankart açtı. Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu, yaptığı açıklamada, ölümlerin yaşanmaması için iş güvenliği tedbirlerinin artırılmasını istedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 04:43:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?