30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Tuzla'dan Yunanistan'a gemi

Selah Tersanesi'nde Yunanistan'ın Naftotrade firması için inşa edilen ''Naftocement 18'' adlı çimento gemisi düzenlenen törenle denize indirildi.

Tuzla İçmeler mevkiinde bulunan Selah Tersanesi'nde Türk işçiler ve mühendisler tarafından inşa edilen gemi için bir tören düzenlendi. Selah Tersanesi'ndeki tören saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşının okunmasıyla başladı. Gemi İnşa Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaç, gemi inşa sektöründe birtakım krizlerin olduğunu ama bu krizin kendilerinden kaynaklanmadığını ifade ederek, ''Dünyada kriz başlarken Ulaştırma Bakanımız başkanlığı'nda Antalya'da bir çözüm arama konferansı düzenlendi.

Çok sayıda tedbirler alındı. Bu tedbirler doğrultusunda çalışmalar sürüyor. Bunlardan en son sektör için iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan birincisi koster filolarının yenilenmesi. Bu çalışmayı sektörün yetkilileri ile birlikte yürüttük. Hazırladığımız raporu bakana ileteceğiz. İkinci konu ise bir banka teminat fonu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu fon içerisinde borsalar ve odalar birliği var. Maliye Bakanlığı var. Bunlarla sektörde alınacak kredilere destek sağlanacaktır.Buda önemli bir gelişmedir. Yunanistan ile ticari ilişkilerimizin yanısıra dostluğumuzda pekişecektir'' dedi.

KRİZE RAĞMEN ÜMİTLER SÜRÜYOR
Törende bir konuşma yapan Selah Tersanesi'nin sahibi Erkan Selah Naftotrade firması için inşa ettikleri 3.ncü gemi olan ''Naftocement 18'' in çok modern bir çimento gemisi olduğunu ifade ederek, ''Gemi sahip olduğu tam otomatik pünomatik sistemleri ile dökme çimentoyu saate 1.000 ton alma ve verme kapasitesine sahiptir. Gemi yapılacak liman ve seyir deneyimlerini takiben Eylül ayı sonunda teslim edilecektir ''dedi.
Ülkemizi etkileyen küresel krize rağmen geleceğe ümitle bakmak istediklerini belirten Selah, "Ancak düşen navlumlar ve gemi fiyatları sektörümüzü olumsuz etkilemekte yeni siparişler alamamaktadır. Tuzla tersaneler bölgesinin geçmiş yıllardaki yoğun ve hareketli havasını her kesim özlüyordur. Sektörümüz özellikle bu kriz döneminde desteklenmelidir. Türk ve Yunan ulusal bayraklarının yan yana huzur içinde duruşu, ülkeler ve kişiler arasındaki ticari ve insani ilişkilerin önemini ve yararını teyit etmekte.
Dileğimiz yeni iş olanakları ile ilişkilerin pekişmesidir'' şeklinde konuştu.
Yunanistan'ın Naftotrade Firmasının sahibi Nicholas Varvates'de Selah Tersanesi'yle yaptıkları işbirliği ve yüksek kalitede inşa edilen gemilerin kendilerine Akdeniz ve Karadeniz'deki başarılarının Amerika, Asya, Okyanusya ve Afrika'ya taşımalarına yardımcı olduklarını ifade etti. Varvates konuşmasına şöyle devam etti:
''Özel gemi alanlarına girmeden, konvansiyonel tip gemi inşasındaki becerileriyle sıfırdan başlayan gemi inşa endüstrisini başarılı ve dinamik bir seviyeye taşımıştır. Bu başarıyı takip eden paralel büyüme gemi ekipmanları ve yan sanayinin de aynı doğrultuda büyümesini sağlamıştır. Avrupa Birliği'nin yakın gelecekteki üyesi olmasını öngördüğümüz Türkiye, AB kapasitesi dahilinde yaşlı olan yüzde 30'luk gemi filosunu, çevre dostu, verimli ve modern gemilerle yenileyerek AB'nin gemi inşa sektörüne önemle
faydalar sağlayacaktır. Bu durumdan Türk Tersaneleri iyi kar sağlayarak aynı zamanda AB kargolarının yüzde 90'ını taşıyan bu filonun yenilenmesinde önemli katılımı bulunmalıdır''.
Konuşmaların ardından, boyu 156.52 metre, genişliği 20.60 metre, hızı 14 knots ve 15.500 DWT'luk Türk ve Yunan bayrağı asılı ''Naftocement 18'' adlı çimento gemisi denize indirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 18:18:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?