4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Tuzla'ya 10 yeni tersane

Tuzla'da deniz doldurularak 350 bin metrekarelik yeni bir liman oluşturulacak. İnşaatı üstlenen firma buraya 10 yeni tersanenin yapılabileceğini açıkladı

Yetkilisinden yetkisizine herkesin "kaldırılmalı veya tersane sayısı azaltılmalı" dediği Tuzla tersanelerinde 10 yeni tersane yapmak için deniz dolduruluyor. Tuzla'da yeni tersaneler için, denizin doldurularak 350 bin metrekarelik yeni bir liman oluşturulacağı belirtildi.

Deniz doldurma çalışmaları Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yeni tersanelere yer açılması amacıyla 2004’te Dalsan Liman İnşaatı, Tarama Gemicilik Sanayi şirketine verildi. Dolgu alanının, yüzde 30'u Denizcilik Müsteşarlığı'na devredilmek üzere, kalan bölümü 49 yıllığına Dalsan şirketine tahsis edildi. Dalsan Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Coşkun, proje tamamlandığında devletin payı da dahil olmak üzere yaklaşık 10 tersanenin burada faaliyete geçebileceğini söyledi. Coşkun, projenin yer darlığına çözüm olacağını belirterek, şöyle dedi:
“Bu proje, sanki problemin parçasıymış gibi ima ediliyor. Tuzla'daki olaylar herkesi derinden üzdü. Ama alınan son önlemlerle bunun minimize edileceğine inanıyorum. Kazalar önlem alınarak sonlandırılabilir ya da minimize edilebilir. Yoksa, bir yeri kapatarak veya bir yerden bir yere taşıyarak kazayı önleyemezsiniz.”

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak ise, tersanelerdeki sıkışıklık, trafik kazaları gibi nedenlerden dolayı GİSBİR olarak projeye itiraz ettiklerini anlatırken, “Sayın Bakan, ‘Tuzla’da tersaneler kaldırılacak’ diyor. Ancak kaldırılacak da neye dayanıyoruz. Bunun bilimsel şeyi olması lazım. Sayın Bakan istemedi diye mi olacak” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, GİSAN tersanesinde 3 işçinin ölümüne neden olan filika kazası için gittiği Tuzla'da şunları söylemişti:
“Tuzla, mutlaka tahliye edilmelidir, Tuzla'dan belli sayıda tersaneler kalkmalıdır veya Tuzla kapatılmalıdır. Başka bunun çıkışının olmadığıın 11 aylık bakanlık tecrübemde elde ettiğim tecrübelerden edindim. Çözümü köklü bir şekilde buraya neşter vurulmasıdır. Bu alanın tahliyesi konusunda alınan kararların bir an önce devreye girmesi konusunda gerekli girişimleri gerçekleştireceğiz.”

Radikal
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 10:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?