30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Ücretsiz olacak mı?

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ramazan Bayramı'nda otoyollar ile Boğaz köprülerinden ücretsiz geçiş imkanı sağlanacağını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından yaptığı açıklamada, arife günü olan 19 Eylül Cumartesi gece yarısından başlayarak 22 Eylül gece yarısına kadar oto yollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz geçiş sağlanacağını söyledi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, bayramın birinci günü olan 20 Eylülden 22 Eylül gece yarısına kadar belediyelerle bunların kurdukları işletmelerce yürütülen toplu taşım hizmetlerinde de kolaylık sağlanmasına ilişkin karar alındığını da ifade etti.

Devlet ve bağlı müesseselerde çalışan işçilere her yıl ödenen ilave tediyelerin her yıl iki taksitte ödendiğini hatırlatan Çiçek, ilk taksitin bayramdan önce, 17 Eylül 2009'da ödeneceğini, diğer yarısının ise 25 Kasım 2009'da ödeneceğini bildirdi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Demokratik açılım'' ile ilgili TBMM'de yapılacak oturumu, kapalı ya da açık yapma gibi bir endişeleri bulunmadığını belirterek, ''Gerekiyorsa biz bu oturumu açık da yaparız ama böylesine hassas bir konunun tribünlere oynayarak konuşulması yerine daha soğukkanlı, daha derli toplu konuşulması için söylenmiş bir fikirdir, bir yöntemdir'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Devlet ve bağlı müesseselerde çalışan işçilere her yıl ödenen ilave tediyelerin her yıl iki taksitte ödendiğini hatırlatarak, ilk taksitin bayramdan önce, 17 Eylül 2009'da ödeneceğini, diğer yarısının ise 25 Kasım 2009'da ödeneceğini bildirdi.

Cemil Çiçek, ''Zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız da BAĞ-KUR ve SSK emeklilerinin maaşlarının bayramdan evvel ödenmesiyle ilgili açıklamayı yapmıştı'' dedi.

Toplantıda Avrupa Birliği (AB) konusu üzerinde durduklarını belirten Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ''Türkiye'nin AB İletişim Stratejisi'' ile ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu söyledi.

Türkiye'de ve AB ülkelerinde yapılan kamuoyu yoklamalarında, ''AB üyesi ülkelerin Türkiye'yi yeterince tanımadığı, Türk vatandaşların da AB konusunda yeterli bilgi iletişimine sahip olmadığı''nın görüldüğünü ifade eden Çiçek, bunun yanlış değerlendirmelere yol açtığını kaydetti.

Çiçek, bunun için konunun, hem içerde hem dışarda bilimsel yöntemlerle ve çok gerçekçi verilerle kamuoylarına tanıtılması ve bu iletişimin sağlanması gerektiğini vurguladı. AB Genel Sekreterliğinin bununla ilgili çok kapsamlı bir çalışma yaptığını söyleyen Çiçek, ''Sayın Bakan bilgi sundu. Biz de Bakanlar Kurulu'nda bu stratejiyi benimsemiş olduk. Bundan sonra faaliyetler bu strateji çerçevesinde yürütülmüş olacak'' dedi.
 

İSTANBUL'DA ULAŞIM YÜZDE 50 İNDİRİMLİ

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ramazan Bayramı boyunca İstanbul'daki toplu ulaşımın yüzde 50 indirimli olmasına karar verdi. Bu kapsamda üç günlük bayram süresince İETT otobüsleri, şehir hatları vapurları, metro, tramvay, hafif metro ve fünüküler yüzde 50 indirimli hizmet verecek.


İETT, İDO ve Ulaşım AŞ'nin bayramdaki akaryakıt giderlerinin Büyükşehir Belediyesi'nce karşılanması için anlaşma yapılması yönünde Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yetki de verildi.

Öte yandan, toplantıda, okulların açılacağı 24 Eylül Perşembe günü 06.00-13.00 saatleri arasında ilk ve orta öğretim öğrencilerine toplu taşım araçlarının ücretsiz olması da karara bağladı.

SEL MAĞDURLARININ BORÇLARINA ERTELEME

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi ayrıca, sel felaketinden zarar gören konut ve iş yerlerinin su faturalarının ertelenmesi ya da taksitlendirilmesini karara bağladı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin eylül ayı toplantılarının ilk birleşimi Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Meclis 1. Başkanvekili Ahmet Selamet'in yönettiği toplantıda meclis üyeleri Derya Yanık, Metin Karakaş ve Yalçın Yönet'in sel felaketinden zarar gören konut ve iş yerlerinin su faturalarının gözden geçirilmesi yönündeki yazılı önergeleri ele alındı.

“Teklif karar” olarak görüşülerek oy birliğiyle kabul edilen önergeye göre; kamu kurumlarınca selden zarar gördüğü tespit edilen konut ve iş yerlerinin su faturaları mümkünse tahsil edilmeyecek ya da ertelenecek veya taksitlendirilecek. Önergeyle mağdur vatandaşlara bu konuda kolaylık sağlanması için İSKİ Genel Kurulu'na yetki verildi.

Bu arada, yine selden zarar gören konut ve iş yerlerindeki doğalgaz faturalarının da benzer bir şekilde yapılandırılması yönünde verilen bir başka yazılı önerge de Başkanlık Makamına havale edildi. İGDAŞ faturalarıyla ilgili son kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verecek.

AA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2009 Pazartesi 21:08:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?