1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Ünlü heykeltıraş trafik kurbanı

Boğaz Köprüsü Kadıköy istikameti Otasan yol ayrımında saat 23.00 sıralarında meydana gelen kaza şöyle gelişti;

27 KY 011 plakalı kamyon, girmesi gereken sapağı kaçırdığı için sağ şeritten geri geri gitmeye başladı. Bu sırada Seydi Aydoğmuş' un kullandığı kamyonu son anda fark eden 34 THV 06 ve 34 TG 986 plakalı iki araç birbirine girdi. Aynı istikametten 34 UL 7497 plakalı aracı ile gelmekte olan Kadir Özyalçın da olayı fark edemeyerek, önce kamyona ardından da bariyerlere çarptı.

Ünlü heykeltıraş Tankut Öktem, olay yerinde hayatını kaybetti

Kazada Özyalçın'ın aracının içinde bulunan ünlü heykeltıraş Tankut Öktem, çarpmanın etkisi ile olay yerinde hayatını kaybederken, eşi Semra Öktem ve kızları Pınar Doğan ise olay yerine gelen ambulans ile Haydarpaşa Numune Hastanesi Acil Servisi' ne kaldırıldı.

Semra Öktem' in durumu ciddiyetini koruyor

Hastanede tedavi altına alınan yaralılardan Semra Öktem' in durumunun ciddi olduğu, Pınar Doğan'ın ise iyi olduğu öğrenildi. Ön tedavileri yapılan yaralılar daha sonra Kozyatağı Özel Acıbadem Hastanesi'ne sevk edilerek, burada tedavi altına alındı.

Uzun yıllarını heykeltıraşlığa adayan Prof. Dr. Tankut Öktem' in çok sayıda eseri bulunduğu bulunuyordu. Öktem, zafer ve Mehmetçik tasvirlerinin yer aldığı heykellerinin haricinde Bodrum'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden ünlü şarkıcı Barış Akarsu'nun da heykelini yapmıştı.

Uçak kazasında ölenler için bir anıt yapmak istiyordu

Öktem'in son isteği ise Isparta'da düşen AtlasJet uçağında hayatını kaybedenlerin anısına, uçağın düştüğü Türbetepe'ye yerleştirilecek bir heykel tasarlamaktı. Öktem, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, kazada hayatını kaybedenlerin anısına yapmayı planladığı eser için masraflar haricinde hiçbir maddi karşılık beklemediğini belirtmiş ve "Ben olsam o tepeye çok uzaklardan görülebilecek şekilde bir uçak kanadı diker, ucuna ışık koyar, üzerine de kazada hayatını kaybeden insanlarımızın yüzlerini resmederim. Resimlerle de o insanların unutulmamasını sağlarım" şeklinde konuşmuştu.

Atölye çalışanları üzgün

Ünlü heykeltıraş Tankut Öktem'in İstanbul'da trafik kazasında ölümü, Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Küçükkumla beldesindeki evi ile atölyesine büyük ateş düşürdü.

Sanatçının atölyesindeki 20 çalışanı, komşuları ve sevenleri gözyaşlarına boğulurken, atölyesinde kendisiyle aynı kaderi paylaşan sanatçı Barış Akarsu anısına yaptığı heykel ise yarım kaldı. Prof. Dr. Tankut Öktem'in cumartesi günü Gemlik'te askeri törenle toprağa verileceği öğrenildi.

Barış'la aynı kaderi paylaştı

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tankut Öktem'in dün geceki kazada hayatını kaybetmesi, sevenlerini gözyaşlarına boğdu. Kendi adını taşıyan Küçükkumla beldesindeki kordonda evi ile atölyesi olan Öktem'den geriye birkaç gün önce tamamladığı efeler ve şehitler anıtı kaldı. Kazada ölen sanatçı Barış Akarsu anısına Amasra'ya yaptığı heykel ise Öktem'in vefatıyla yarım kaldı. Barış Akarsu'nun heykelinin büst kısmının tamamlandığı, çalışmaların ise son aşamaya geldiği
belirtildi. 

Barış'ın heykeli yarım kaldı

Çalışanları, Tankut Öktem'in ölüm haberiyle büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, "O eşsiz bir sanatçıydı. Aynı zamanda devlet sanatçısıydı. Öğretim üyesiydi. Çok sayıda sanat eserini memlekete kazandırdı. Son olarak Isparta'da uçak kazasında ölen 57 kişi anısına ücret almadan bir anıt yapmayı düşünüyordu. Barış Akarsu için yaptığı heykel yarım kaldı. Muğla'ya yaptığı efeler ve şehitlerle ilgili anıtı tamamlamış önümüzdeki günlerde teslim edecektik" dediler.

Ünlü sanatçının yarın öğretim üyeliğini yaptığı fakültedeki törenin ardından cumartesi günü askeri törenle Gemlik'te toprağa verileceği öğrenildi.


PROF. Dr. Tankut Öktem:

Prof. Dr. Tankut Öktem, 1940 yılında Konya’da doğdu. Öktem, 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümü'nde, 1966 yılında asistan olarak görev yapmaya başladı. 1970 yılında ise öğretim görevlisi olan Öktem, 1974- 1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yaptı. Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar’ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu. 1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999’a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliği'ni yaptı. Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Milli Mücadele yıllarını konu edinen Prof. Öktem’in eserleri arasında, dünyanın en yüksek üçüncü anıtı olan Kuvayi Milliye ve Atatürk Anıtı, Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Çanakkale Şehitliği’ndeki Yaralı Asker Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Kastamonu Türk Kadınları Anıtı, Balkan Savaşı Anıtı, Magosa Büyük Özgürlük Anıtı, Atatürk-İnönü-Fevzi Çakmak Anıtı, Nazım Hikmet Heykeli, Uğur Mumcu Anıtı, Deniz Kızı Heykeli, Piyade Atatürk Anıtı ve Seul’de bulunan Sevgi Anıtı bulunmaktadır.

iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 09:48:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?