6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Ünlü yazar Merino İstanbul'da

ÜNLÜ İSPANYOL YAZAR MERİNO'DAN DEMOKRATİK AÇILIMA DESTEK

Dünyaca ünlü İspanyol yazar Jose Maria Merino, İspanya ile Türkiye'nin siyasal olara birbirlerine çok benzediğini belirterek, "Demokratik açılımları bizde yaşadık. Bu bazen sıkıntılı da oldu ancak sonuç her zaman iyiydi. Türk hükümeti eleştirilerden etkilenmemeli. İyiye gidiyorsunuz" dedi.

İspanyol yazar Jose Maria Merino İstanbul Cervantes Entitüsü'nün davetlisi olarak geldiği İstanbul'da okurlarıyla buluştu. Enstitünün Tarlabaşı'ndaki genel merkezinde okuyucularına hitap eden Merino konuşmasında popüler ve geleneksel İspanyol edebiyatının karşılaştırmasını yaptı.

Popüler akımların tüm edebiyatlarda olduğu gibi İspanyol edebiyatında da kendini gösterdiğini belirten Merino, katılımcılara örnek çalışmalar eşliğinde sunum yaptı. Konferans sonunda İHA'nın sorularını da yanıtlayan ünlü yazar, Türk kültürünü en iyi Nobel ödüllü Orhan Pamuk'un anlattığını söyledi. Merino, "Türkiye tıpkı bir köprü gibi. Ne Avrupalı ne de Asyalı. Bu ilginçlik aslında güzel bir şey ve bu güzelliği en iyi Pamuk anlatıyor" dedi.

 

MERİNO "DEMOKRATİK GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE SIKINTILAR YAŞANIR BU TÜRK HÜKÜMETİNİ YILDIRMAMALI"

Türkiye ile İspanya'nın gerek kültürel gerekse sosyal açıdan birbirine çok benzediğini savunan Merino, Türkiye'deki son siyasal gelişmelerle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İspanya'nın terör sorununu büyük ölçüde aştığına dikkat çeken İspanyol yazar; "İşbaşındaki Türk hükümeti faydalı işlere imza atıyor. Demokratik açılımlarınızı yakından takip ediyor ve destekliyorum. Ben İspanya'da Franco dönemini de , sonrasında gelen demokratik dönemleri de bizzat yaşadım. Demokratik geçiş dönemlerinde çeşitli sıkıntılar muhakkak yaşanır. Bu bizde de oldu sizde de oldu ve olacak. Ancak olumsuzluklar sizi yolunuzdan çevirmemeli. Demokratik açılımlardan dönmemelisiniz. Teröristlere gelince onlara karşı elbette silah kullanılacak. Bunun başka mücadele yöntemi yok" dedi.

İstanbul'un hayranı olduğunu belirten Merino Türkiye'de olmaktan mutlu olduğunu ve her fırsatta İstanbul'u ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

Merino'yu İstanbul'da ağırlamaktan dolayı memnun olduklarını dile getiren İspanya Kültür Ataşeşi Antonio Gil De Carrasco ise Türkiye'de İspanyolca eğitimi veren tek resmi kurum olan İstanbul Cervantes Enstitüsü'nün çalışmalarının, her iki ülkenin gerek kültürel gerekse sosyal birlikteliği için süreceğini kaydetti.

 

İSPANYA'NIN PAMUK'U

1941 doğumlu Jose Maria Merino, Madrid'de hukuk eğitimi aldıktan sonra Eğitim Bakanlığı'nda çalıştı. UNESCO'nun Latin Amerika ile ilgili düzenlediği projelerde de çalışan Merino, 1987-1989 yılları arasında İspanyol Kültür Bakanlığı'na bağlı İspanyol Edebiyatı Merkezi'nin yönetimini üstlendi.

Edebiyata önce şiirle giriş yapan Merino, daha sonra roman ve hikaye alanlarında dünyaca ünlü eserlere imza attı.

Roman ve öykülerin yanı sıra, gençlik edebiyatı ve yolculuk kitapları da yayımlayan yazar, aynı zamanda El Pais gazetesi ve edebiyat dünyasının en prestijli dergilerinden biri olan Leer dergisinde yazarlık yapıyor.

Çalışmaları ile birçok prestijli ödüle layık görülen yazarın aldığı ödüller arasında Ulusal Eleştirmenler Ödülü (1986), Ulusal Genç Edebiyat Ödülü (1992) ve German Sanchez Ruiperez Vakfı Ödülü (2009) yer alıyor. Merino, 2009 Nisan ayından bu yana, İspanyolca dilinin resmi kurumu olan Real Academia Española'da görev yapıyor.

ÜNLÜ İSPANYOL YAZAR MERİNO'DAN DEMOKRATİK AÇILIMA DESTEK
ÜNLÜ İSPANYOL YAZAR MERİNO'DAN DEMOKRATİK AÇILIMA DESTEK
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 10:00:05
Güncelleme :19 Ocak 2010 Salı 11:16:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?