3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

URAK Türk turizmin haritasını çıkardı

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) tarafından hazırlanan ve konusunda Türkiye'nin en kapsamlı eserlerinden biri olan "Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü: Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar" adlı kitap, URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda tanıtıldı. 

Sektör için kaynak teşkil etmesi amacıyla hazırlanan kitabın tanıtım toplantısında, URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, URAK Genel Koordinatörü ve kitabın editörlerinden Dr. Melih Bulu ile URAK Bilimsel Çalışma Grubu Koordinatörü ve kitabın editörlerinden Dr. İ. Hakkı Eraslan birer konuşma yaptı. 

URAK'ın bugüne kadar yürüttüğü teorik ve pratik projeleriyle Türkiye için küresel rekabet stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulamaya konulmasında başarılı çalışmalara imza atmış bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, "Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü: Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar" başlıklı kitabın sektörel ve bölgesel stratejilerin oluşturulması için yol gösterici nitelikte olduğunu belirtti. Turizm sektörü gelirlerinin dünya Gayrı Safi Milli Hasılası'nın yüzde 10.3'ünü oluşturduğunu vurgulayan Koç, 2006 yılı verilerine göre 234 milyon istihdam ile toplam istihdamın da yüzde 8.2'sini oluşturduğunu söyledi. 

Koç, turizm sektörünün 2007 yılında tekstil ve hazırgiyim ile otomotivin ardından Türkiye'ye en çok döviz getiren 3. sektör olduğunu, ancak net girdilere bakıldığında Türkiye'nin bir numaralı katma değer üreticisi olduğunu ifade etti. Buna rağmen Türkiye'nin Dünya Ekonomik Forumu'nun turizm rekabetçilik endeksinde hala 52. sırada olduğunu belirten Koç, daha rekabetçi olmak ve daha fazla turizm geliri elde edebilmek için yapılması gerekenler olduğunu vurguladı. Koç, artan bir hızla büyümesini sürdüreceğini söylediği turizm sektörünün, işsizliği azaltmakta da önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekti. 

Kitabın sürdürülebilir rekabetçiliğin artırılmasında kullanılan önemli bir yöntem olan "Kümelenme Yaklaşımı" çerçevesinde tasarlandığını belirten Ali Koç, Türkiye'deki ilk kümelenme analiz ve geliştirme çalışmasının URAK tarafından gerçekleştirilen "Sultanahmet Turizm Sektörü Kümelenme Projesi" olduğunu söyledi. Koç, bu projenin kitabın da temellerini oluşturduğunu vurguladı. 

URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu ise konuşmasında, derneğin temellerinin atıldığı 1999 yılından 2008 yılına kadar Türkiye'nin Sanayi Envanteri, Sultanahmet Turizm Kümelenme Geliştirme Projesi, Zeytinburnu Kümelenme Analizi Projesi ve konusunda Türkiye'nin en kapsamlı eseri olan Organik Tarım kitabı gibi başarılı projelere imza attığını belirtti. 

34 üniversite ve 8 farklı kurumdan 88 akademisyen ve uzmanın katkısıyla hazırlanan "Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü: Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar" başlıklı kitap, Türk turizm sektörü için yol haritası niteliği taşıyor.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 10:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?