7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Uzanlar'ın yatları şaşırtmaya devam ediyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan ve Marmaris Netsel Marina’da Uzanlar’a ait ’Airwaves’ ve ’Frequency’ isimli lüks yatlarda incelemeler devam ederken, yatlarda kullanılan teknolojik donanım görenleri şaşırtıyor.

TMSF’nin görevlendirdiği teknik danışmanların yapmış oldukları son incelemelerde keşfedilen iletişim sisteminin Deniz Kuvvetleri’nde dahi mevcut olmadığı belirtildi. 10 Aralık 2004 tarihinde açık arttırma ile satışa çıkartılacağı açıklanan lüks yatlarda, TMSF yetkililerinin incelemeleri devam ediyor. Yatlarda gizli bölmelerde bulunan dijital kasalar hala esrarını korurken, 350 bin dolarlık uydu sisteminden bazı özel cihazların alındığı ortaya çıktı. Benzeri yatlarda örneğine rastlanmayan uydu sistemi aracılığıyla yatların hareket halindeyken bile bilinmeyen bir frekans üzerinden ses ve görüntüyü dünyanın herhangi bir noktasına aktarabildiği öğrenildi.

Uydu sisteminin son derece güvenilir olduğunu ve kesinlikle dinlenme gibi bir olasılığın mümkün olamayacağını belirten uzmanlar, ayrıca bu iki yat arasında ses ve görüntülü konferans sistemi ile iletişim kurulabildiğini ifade ettiler. Bu kadar lüks ve pahalı bir sisteme Deniz Kuvvetleri’nin dahi sahip olmadığını ifade eden uzmanlar, bu sistemin sadece TÜRKSAT’ın yer istasyonlarında mevcut olduğunu bildirdi.

1.5 yıl önce yatlara monte edilen sistemden bazı özel cihazların söküldüğü belirlenirken, sistemden alınan cihazların Uzan kardeşlerin uydu aracılığıyla görüştüğü yerlerin bilgilerini barındıran kayıt cihazları olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın herhangi bir yerinden yatları takip etme ve yatların rotasını uzaktan kumanda ile değiştirme olanağı da sağlayan bu sistemin yatların içinde insan olmasa bile hareket kabiliyeti kazandırdığı ifade edildi. Mevcut sistemlerle uydular arasındaki geçişin 10 saniye olduğunu açıklayan uzmanlar, Uzanlar’ın yatlarında kullanmış oldukları sistemle uydular arası geçişin bir saniye gibi inanılmaz bir hızda olduğunu söylediler.

Öte yandan, Uzan kardeşlere ait yatlarda bulunan sistemin onda bir fiyatına uydu sisteminin kurulabileceğine dikkat çeken TMSF teknik danışmanları, Uzanlar’ın bu sistemi sadece iletişim için kullanmadıklarını tahmin ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 13:25:55
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 09:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?