3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

'Üzerimize düşeni yaptık'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla'daki tersanelerde son olarak 2 işçinin ölmesini değerlendirdi. Bu konuda 3-4 bakanın bir araya gelerek çözüm bulması gerektiğini söyleyen Çelik, sıkıntının 20 tersane yapılması gereken yerde 50 tersane yapılmasından kaynaklandığına işaret etti.

 


Bursa'da, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan Atıcılar Atletizm Pisti'nde incelemelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin Tuzla'daki tersanelerde yaşanan ölümlerle ilgili sorularını cevaplandırdı. Tuzla tersaneler bölgesinde bakanlık olarak gerekli denetimleri sürdürdüklerini ifade eden Çelik, Tuzla'daki olumsuz görüntülerin üzücü hadiselere sebebiyet vermeye devam ettiğini dile getirdi.

Yaşanan olayların altında fiziki mekanın yetersizliğinin, kayıt dışı ve taşeron işçiliğinin yattığını anlatan Bakan Çelik, "Taşeronla ilgili İstihdam Paketi'nde gerekli düzenlemeyi yaptık. O konuya bir çözüm ürettik. Bakanlık olarak Tuzla'da kalfalara, ustalara ve teknik elamanlara yönelik mesleki eğitim gerçekleştirdik ve gerçekleştirilmeye devam ediyor. Bakanlık olarak üzerimize düşen, yapılması gerekenleri hem yasal anlamda, hem idari anlamda, hem de teftiş anlamında yoğun olarak gerçekleştiriyoruz. 20 tersane olması gereken yerde 50 tersane olursa ve bu şekilde ruhsatlandırılırsa, o karmaşa içerisinde ne yazık ki bu tür acı olaylar yaşanmaya devam edecektir. Bu bir bakanlığın meselesi değil. 3-5 bakanın bir araya gelip çözüm üretmesi gerekiyor. Tuzla konusu artık kangren olmaya devam ediyor. Kangren olmaya başladı. Birlikte çözüm üretilmesi gerekiyor" dedi.



"BAKANLIK OLARAK EN AĞIR TEDBİRLERİ VE EN AĞIR MÜEYYİDELERİ UYGULUYORUZ"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak nitelikli eleman çalıştırılmasını sağlamaya ve kayıt dışını önlemeye yönelik adımlar attıklarını belirten Çelik, "Görevimiz bölgede yoğun olarak denetim yapmaktı. İş sağlığı denetimlerini yapmaktı. İş yapmaya uygun ortam var mı, yok mu onun denetimini yapmaktı. Bakanlık olarak nitelikli eleman ve kayıt dışını önlemeyle ilgili adımlar atmaktı. O çalışmaları da yapıyoruz. İstihdam paketinde alt işveren konumundaki taşeronlukla ilgili yasal boşluk vardı, o konuyu çözdük. Eğer iş yoğunluğu ve fiziki mekanın uygunsuzluğu söz konusuysa o da Çalışma Bakanlığı'nın boyutlarını aşan bir durumdur. Hükümet ve diğer bakan arkadaşlarla birlikte çözüm aranması gereken bir konudur. Öyle tahmin ediyorum ki diğer bakan arkadaşlarımız ve hükümet gerekli adımları bir an önce atar. Bunlar son olsun diyoruz ama iki kardeşimizi daha kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ne yapılabilir noktasında bakanlık olarak en ağır tedbirleri ve müeyyideleri uyguluyoruz. Müfettişlerimiz ölüm
olaylarının gerçekleştiği bölgede gerekli çalışmaları yürütüyor. Kapatılması gerekiyorsa kapatılacaktır. İhmal neden kaynaklanıyor? İşverenden mi, işin özelliğinden mi, işçinin yetersizliğinden mi? Müfettişlerin çalışmalarıyla ortaya çıkacak. Bu raporlar gelmeye devam ediyor, ancak geçen ki ölümlerde farklı farklı bilgiler aktarıldı. Olayın içeriğine bakıyoruz daha farklı. Ölümün hangi nedenden kaynaklandığının tespiti son derece önemli. Her iki olayla da ilgili olarak sorumluluk ve yetki alanımızı en son noktaya kadar kullanacağız" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2008 Pazar 20:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?