3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Vali Güler organlarını bağışladı

İstanbul Valisi Muammer Güler, Türkiye'de yeterli sayıda organ nakil merkezi ve bilim adamı olmasına rağmen organ nakil sayılarının henüz istenilen düzeye ulaşamadığını belirterek, herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Avrupa Konseyi ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen ”8. Avrupa Organ Bağışı Günü” ve paneli, Ceylan Intercontinental Otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan Vali Güler, İstanbul'un ilk kez organ bağışı konusunda uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yaptığını söyledi.

Tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıkların Türkiye'deki sağlık sorunlarının başında geldiğine işaret eden Güler, şunları kaydetti:

“Türkiye'de yeterli sayıda organ nakil merkezi ve bilim adamı olmasına rağmen organ nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam sadece organ bağışı ile olabilmektedir. Bugün ülkemizde böbrek nakli bekleyen 17-18 bin hasta var. Diyaliz bu hastalara yardımcı bir tedavi yöntemidir. Ancak kalp ve karaciğer hastalarımızın tedavi olanakları bulunmamaktadır.”

Güler, organ bağışlayarak başka birisinin hayatını kurtarmanın yanı sıra bu davranış ile hasta yakınlarının da büyük bir sevinç ve mutluluk yaşadığını, bununla da sosyal barışa katkıda bulunulduğunu söyledi.

Organ bağışının tedavileri süren hastalar için bir yaşam umudu olduğunu vurgulayan Güler, “Tüm vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

DİĞER KONUŞMALAR

Avrupa Konseyi Sosyal Bağlılık Genel Direktörü Alexander Vladychenko da, ilki Cenevre'de gerçekleştirilen Avrupa Organ Bağış Günü'nün sekizincisinin İstanbul'da yapıldığını hatırlattı.

Avrupa'da organ nakli ihtiyacının arttığını, bu konuda toplum tutumunun önemli olduğunu vurgulayan Vladychenko, “Ne yazık ki toplumun tutumu ihtiyaç ölçüsünde artmıyor. Her yıl organ nakli bekleyen çok sayıda insan ölüyor” dedi.
Avrupa Konseyinin sağlıkla ilgili de üye ülkelerle birlikte birçok çalışma yürüttüğüne işaret eden Vladychenko, sağlığın korunmasının sosyal bir hak olduğunu ve sosyal dayanışmanın toplumlarda öne çıkarılması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Alexander Vladychenko, organ nakline insan hakları ve etik açıdan da yaklaşmak gerektiğine işaret ederek, “Biz organ bağışının ticarileştirilmesine karşı önlem almak zorundayız. Hem bağışçıyı, hem de alanı koruyacağız. Ancak herkes organa eşit ulaşabilmelidir. Avrupa Konseyi olarak organ kaçakçılığı riskini ortadan kaldırmak için çaba gösteriyoruz. Bu konuda yasal düzenlemeler de yapıldı” diye konuştu.

Vladychenko, yeterli sayıda organ bağışı olmaması nedeniyle hastaların ümitsizliğe düşebildiğini ve bu nedenle de illegal yollardan organ nakli gerçekleştirme yoluna gidebildiklerini dile getirerek, üye ülkelere organ kaçakçılığının önlenmesi konusunda destek olduklarını, bu konuda Avrupa çapında bir stratejiye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Organ bağış miktarı ile bağış bekleyenler arasındaki boşluğun doldurulmasının önemli olduğuna işaret eden Alexander Vladychenko, insanlara ikinci yaşam hakkınını sağlayabilmeleri halinde başarılı olacaklarını kaydetti.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar da, Türkiye'nin organ nakli konusunda tıbbi bilgi ve altyapı olarak gerekli imkanlara sahip olmasına rağmen toplumun henüz bu bilince ulaşmadığını, bu bilincin gelişmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

ORGANLARINI BAĞIŞLAYANLAR

Etkinlik çerçevesinde organlarını bağışlayan İstanbul Valisi Muammer Güler, milletvekilleri Lokman Ayva ve Alim Tunç, sanatçı Metin Şentürk, İstanbul Vali Yardımcısı Necati Şentürk ve İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, organ bağış kartlarını aldılar.

İstanbul Valisi Muammer Güler, bu sırada yaptığı açıklamada, hayatının en güzel işini şu anda yaptığını belirterek, “Keşke daha önce yapabilseymişim” diye konuştu.

Bu sırada konuşan Lokman Ayva, “Görmüyorum ama işinize yararsa gözlerimi de alabilirsiniz. Ben öldükten sonra organlarım başkalarının hayatını kurtaracak. Ciğerimin 5 paradan fazla edeceğini biliyorum ama böbreklerim ne kadar para eder bilmiyorum. Kalbimi alanı da uyarıyorum. Bu kalpten çok aşklar geçti. Bir sevda var ki Türkiye sevdası gibi gece gündüz çalışmak zorunda kalabilir” diye konuştu.

Görme özürlü sanatçı Metin Şentürk de, “Kimse tedirgin olmasın, gözlerimi bağışlamaya gelmedim” diye espri yaparak insanlık adına herkesin organ bağışı yapması gerektiğini söyledi. Şentürk, “Ben organlarımı bağışladım. Büyük bir hafiflik hissediyorum, siz de deneyin” dedi.

Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Hamza Yerlikaya da, organlarını bağışlayacağını vurgulayarak, tüm sporcuları organ bağışına çağırdı.

AA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2006 Cumartesi 16:20:38
Güncelleme :14 Ekim 2006 Cumartesi 16:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?