4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Vatandaşa en kısa sürede cevap

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında randevulu sisteme geçen devlet hastaneleri, daha verimli hizmet verebilmek için her yolu deniyor.

Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sürenin iki günden fazla olması halinde bazı hastaların randevulara gelmediğini görünce süreyi kısalttı. Hizmet olarak hastalara hekim seçme hakkını da tanıyan devlet hastanesinde, vatandaş istediği doktordan iki gün içinde randevu alıyor. Böylelikle randevulu sistemdeki kayıplar en aza indiriliyor, ileriye dönük planlar daha iyi yapılıyor.

Önceleri 3-4 gün sonraya verilen randevularda verim yakalayamadıklarını anlatan Başhekim Özgür Yiğit, ''Hastalar süre uzayınca başka hastanelerden de randevu talep ediyordu. Bu durum sıkıntı oluyordu. Beklediğimiz hasta gelmiyordu. Ama şimdi iki gün sonra istediği doktordan randevu alacağını biliyor ve ona göre hastaneye geliyor.'' ifadesini kullandı. Günde 5 bin civarında kişinin geldiği İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde randevular SMS, telefon ve internet yoluyla veriliyor. Hastalar hem hizmet alacağı tarihi hem de kendisine hizmet verecek doktoru seçiyor.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki hekim seçme hakkını Sağlık Bakanlığı 2005 yılında bazı hastanelerde pilot uygulama olarak başlatmıştı. Bunun sonunda Ekim 2007'de yayınlanan, "Sağlık Hizmet Sunumunda Poliklinik Hizmetlerinin Hastaların Hekimini Seçmesine ve Değiştirmesine İmkan Verecek Şekilde Düzenlenmesi Hakkında Yönerge''yle de bu bütün hastanelere yayıldı. Şartları yerine getiren hastanelere hekim seçme hakkı logosu verileceği bildirildi. Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, şartları yerine getirerek 14 Mart 2008'de hekim seçme hakkı logosunu aldı. Logoyu alabilmek için 3-4 aylık yoğun bir çalışma yaptıklarını söyleyen Başhekim Özgür Yiğit, "Vatandaşımız artık rahatça doktorunu seçebiliyor. Böylelikle tedavide kopukluk yaşanmıyor. Her defasında başka doktorlara tedavi olup sıkıntı oluşmuyor.'' dedi. Yiğit, vatandaşın da durumdan çok memnun olduğundan bahsediyor. "Hasta sürece kendi müdahale ediyor." görüşünde bulunuyor.

Öte yandan İstanbul'daki kamu hastanelerindeki ikinci PET-CT cihazı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmete başlayacak. Hizmet alım yöntemiyle hastaneye kurulan PET-CT, tıptaki tümör görüntülemede kullanılan en yeni sistem olarak gösteriliyor. Cihaz, tümörlü hastaların dışında kalp, Alzheimer ve epilepsi hastalarının teşhislerini de gerçekleştiriyor. Bunun yanında son günlerde böbrek taşı kırma merkezlerine alternatif olacak ESWL cihazı da hastane bünyesinde faaliyete geçecek. Yiğit, "Hastanemiz bu imkanı sunduğunda isteyen vatandaşımız şartlar uygun olması halinde bu hizmeti alacak." şeklinde konuştu. Hastane ayrıca MR, tomografi, ultrason, mamografi, röntgen gibi görüntülemelerde hastalara en geç 1 hafta sonrasına randevu veriyor, vatandaşı uzun süre bekletmiyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 14:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?