3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Vatandaşlardan taş ocaklarına tepki

Gaziosmanpaşa Cebeci Mahallesi sakinleri, bölgede bulunan taş ocaklarından çıkan toz nedeniyle çocuklarda ve büyüklerde akciğer hastalıklarının arttığını iddia ederek, bölgedeki taş ocaklarının kaldırılmasını istedi. 

Gaziosmanpaşa Cebeci Mahallesi'nde bulunan taş ocakları, bölge halkını isyan ettirdi. Mahalledeki birçok evin ve ağaçların üzerini kaplayan toz nedeniyle, rahat nefes alamadığını belirten vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Taş ocaklarından çıkan toz nedeniyle pencerelerini bile açamadığını söyleyen vatandaşlar, oyun oynamak için sokağa çıkan çocuklarının ise toz içinde kaldığını söyledi. 

Öte yandan taş ocağındaki çalışmalarda kullanılan patlayıcılar nedeniyle sürekli deprem korkusuyla yaşadıklarını belirten vatandaşlar, taş ocaklarının kaldırılmasını istedi. Her patlamada deprem korkusu yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, binalarında bazı yerlerinin bu nedenle hasar gördüğünü iddia etti. 

Çeşitli kampanyalar ve eylemler gerçekleştiren bölge halkı, taş ocaklarının kaldırılması için 15 bin imza toplayarak Çevre ve Orman Bakanlığı'na gönderdiklerini kaydetti. Cebeci Mahallesi sakinlerinden ortaokul öğrencisi Feyzanur Yeni, toz yüzünden bademcik ameliyatı olmak zorunda kaldığını öne sürerek, "Bu sıkıntıyı çekmek istemiyoruz. Taş ocakları buradan kaldırılsın" dedi. 

Selvi Sıla isimli bir vatandaş ise, 8 sene önce Cebeci Mahallesi'ne taşındıklarını ancak taşındıktan 2 sene sonra nefes darlığı yaşamaya başladığını belirterek, "Hastaneye kaldırıldım. Tozlu ortamda kalmamam lazım ama durumu görüyorsunuz. Ayaklarımın altı yara oldu" diye konuştu. 

Taş ocaklarının kaldırılması için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan İbrahim Gürbüz isimli mahalle sakini ise, "Yaklaşık 15 bin imza topladık. Çevre ve Orman Bakanlığı'na gönderdik. Net bir sonuç alamadık. Bize buranın hayvanata bahçesi olacağını söylediler. Kandırıldık, olmadı. Ellerimizi toz içinde. Satmaya çalışsak burayı görünce kimse almıyor" açıklamasında bulundu. 

Gülşah Çalık, artık astım ve bronşit gibi hastalıklardan kurtulmak istediklerini ifade ederek, "Ben tiroid bezlerimi aldırdım ve tozlu ortamda bulunmamam gerekiyor ancak durum ortada. Burası yerleşim alanı ve yerleşim alnında böyle bir şeyin olamaz. Ayrıca burası doğalgazlı bir ortam. Buradaki kadınların ruh sağlığı bozuluyor. Temiz bir ortamda, temiz bir oksijen solumak istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz" dedi. 

10 aylık bebeğini bebek arabası ile dolaştırmaya çıkaran Reyhan Civelekoğlu ise, bebeğini tozdan korumak için arabanın üzerine muşamba örtmek zorunda kaldığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 20:56:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?