6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Vehbi Koç Ödülü Prof. Dr. Dalkara'nın

9. VEHBİ KOÇ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ, PROF. DR. TURGAY DALKARA

Vehbi Koç Vakfı'nın insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanlarından birinde verdiği 'Vehbi Koç Ödülü'ne, bu yıl Prof. Dr. Turgay Dalkara layık görüldü.

Türkiye'nin ilk büyük özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı tarafından bu yıl dokuzuncusu verilen 'Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un da katıldığı ödül töreninde açıklandı. Koç Topluluğu'nun ve Vehbi Koç Vakfı'nın kurucusu Vehbi Koç'un 14. ölüm yıldönümü vesilesiyle anıldığı gecede TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt da bir konuşma yaptı.

'9. Vehbi Koç Ödülü'ne beyin ve damar hastalıkları alanında üst düzeyde ilgi gören bilimsel çalışmaları ve başarıları nedeniyle Prof. Dr. Turgay Dalkara layık görüldü. Prof. Dr. Turgay Balkara'ya ödülü Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel tarafından takdim edildi. Prof Dr. Turgay Balkara, Vehbi Koç Ödülü ile birlikte Türkiye'de verilen en büyük para ödülü olan 100 bin doları da almaya hak kazandı.

Gecede, uzmanlık alanı olan beyin iskemisi (beyin damar tıkanıklarının yol açtığı felç) alanında yaptığı çalışmalarla sadece Türkiye'de değil; dünyada da bilim ve tıp çevrelerinde haklı bir ün kazanmış olan Prof. Dr. Dalkara'nın yaşamından kesitler sunan bir film de gösterildi. Vehbi Koç Vakfı tarafından Vehbi Koç Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Dalkara Türkiye'deki çalışmaları kadar, Harvard Tıp Fakültesi gibi dünyanın sayılı üniversitelerinde aldığı görevler ve ayrıca kurduğu araştırma ekipleriyle

elde ettiği bilimsel bulgularla da tıp dünyasının yakından tanıdığı bir isim. 9. Vehbi Koç Ödülü'nü almaya hak kazanan Prof.Dr. Dalkara'ya ödülün verilmesinin ardında; Dalkara'nın uzmanlık alanı olan beyin damar tıkanıklarının yol açtığı felç (beyin iskemisi) üzerindeki bilimsel çalışmalarının başarıları kadar, genç bilim insanlarını teşvik etme ve özendirme konusundaki öncülüğü de gerekçe olarak gösterildi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Vehbi Koç Ödülü'nün bu yıl sosyal kalkınmışlığın göstergesi olmasının yanı sıra, eğitime ve üretime verimlilik kazandırması nedeniyle ekonomik kalkınma açısından da son derece kritik rolü olan sağlık alanında verilmesinin önemine dikkat çekti. Vehbi Koç'un sağlık sektörünün ülke kalkınmasındaki rolünün bilincinde olduğunu belirten Mustafa V. Koç, "Bizler de merhum Vehbi Koç'un bu vizyonunu ve ileri görüşlülüğünü örnek alarak, Vehbi Koç Vakfı aracılığıyla sağlıklı bir toplum için birçok proje yürüttük ve yürütmekteyiz" dedi.

14. ölüm yıldönümü nedeniyle Vehbi Koç'un da anıldığı gecede konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, "Bugün bizi bir araya getiren Vehbi Koç Ödülleri fikrini, Rahmetli Vehbi Koç sağlığında oluşturmuş ve vakfımızın bu konuda çalışmasını istemişti. Bizler de 2002 yılında başlattığımız ödüllerle onun vasiyetini yerine getirmiş olmaktan gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Vehbi Koç'un sağlık alanında pek çok projeye ve fikre öncülük ettiğine dikkat çeken Mustafa V. Koç, Vehbi Koç'un çocukları ve torunları olarak bu alandaki çalışmaları büyük bir özenle yürüttüklerini söyledi. Koç, "Kurmuş olduğumuz hastane ve merkezlerde binlerce hasta tedavi ediliyor, eğitimler ve araştırmalar gerçekleştiriliyor. Bir yandan da Koç Üniversitesi kapsamında Tıp Fakültesi kurma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

9. VEHBİ KOÇ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ, PROF. DR. TURGAY DALKARA
9. VEHBİ KOÇ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ, PROF. DR. TURGAY DALKARA
9. VEHBİ KOÇ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ, PROF. DR. TURGAY DALKARA
İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2010 Perşembe 12:47:00
Güncelleme :25 Şubat 2010 Perşembe 15:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?