6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Verheugen Türkiye'den ayrıldı

Türkiye’deki ziyaretinin analizlerini doğruladığını dile getiren Verheugen, "Gelişmeleri kendi gözlerimle görebildim. Çok fazla şey öğrendim. Türkiye’de yeni bir ruh doğduğunu görüyorum. Bu ruh sürdürülürse, o zaman kalan sorunları çözmek mümkün olacaktır" şeklinde konuştu. Hükümetin ilerleme yolunda başlattığı reformlarda kararlı olması gerektiğinin altını çizen ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasını isteyen Verheugen, "İşkenceye karşı mücadele ve kötü muameleye karşı yapılan çalışmaların güçlendirilmesi lazım. İşkence ve kötü muameleden sorumlu olanlar çok katı cezalara çarptırılmalıdır. Güneydoğu için ülkenin bir stratejiye ihtiyacı var" diye konuştu.

Ankara, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul’u kapsayan Türkiye gezisini tamamlayan Verheugen, Brüksel’e gitti. Atatürk Havalimanı’nda, ziyaretiyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Verheugen, yaptığı görüşmelerin son derece faydalı olduğunu söyledi. Günther Verheugen, "Ziyaretim analizlerimi temel olarak doğruladı. Gelişmeleri kendi gözlerimle görebildim. Çok fazla şey öğrendim. Benim görüştüğüm kişiler siyasi alandan ve sivil toplumdan bana şunu öğrettiler, Türkiye’de gerçekten etkileyici düzeyde ilerlemeler kaydedildi. Türkiye’de yeni bir ruh doğduğunu görüyorum. Bu ruh sürdürülürse, o zaman kalan sorunları çözmek mümkün olacaktır" dedi.

Bugün sendika ve dini misyon temsilcileriyle görüştüğünü belirten Verheugen, "Biz bazı eksiklikleri belirledik; ama ana mesaj aynıydı. Süreç devam etmelidir ve reform süreci tamamlanmalıdır. Yasal düzenlemeler açısından ve uygulama açısından bu devam etmelidir" diye konuştu. Verheugen, bazı potansiyel risklerin ortaya çıktığının da altını çizerek, "Hükümete önerim, kararlı adımlar atmalarıdır. İşkenceye karşı mücadele ve kötü muameleye karşı yapılan çalışmaların güçlendirilmesi lazım. İşkence ve kötü muameleden sorumlu olanlar çok katı cezalara çarptırılmalıdır. Güneydoğu için ülkenin bir stratejiye ihtiyacı var. Doğu insanı için siyasi ve sosyal açıdan istikrarlı bir ortam yaratılmalıdır. Bu stratejide iki unsur var. Birincisi kültürel hakların kabul edilmesi. Şu ana kadar çok güzel bir başlangıç yapıldı. Eğitim ve diğer dillerde yayınlar açısından. Bunun sürmesi gerekli. İkincisi ise sosyo-ekonomik durumun iyileştirilmesi ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin ortadan kaldırılması. AB kesinlikle Türkiye’ye bunu yapmak için desteğe hazır" ifadelerini kullandı. Ceza konunu konusuna da değinen Verheugen, şunları söyledi:

"Yasaların çok önemli bir parçası henüz yapılmadı, bu da ceza kanunu. Biz, raporu son haline getirmeden önce Meclis’in nihai kararlarını hesaba katacağız. TCK konusunda değerlendirmelerimizi yapacağız. Biz hazırlıklarımızı son hale getiriyoruz. İçim rahat olarak geri dönüyorum; çünkü Türkiye aynı yolda devam etmeye kesinlikle kararlı. Bizim değerlendirmemiz adil ve objektif olacaktır. Biz gerektiği şekilde ilerlemeleri raporlayacağız. Eksiklikler ve yanlışlıkları raporlama konusunda stratejimiz şu ana kadar başarılı oldu. Avrupa’nın bakış açısı bizim beklediğimiz ve ümit ettiğimiz şekildeydi."

Günther Verheugen, bir soru üzerine terör konusunda açıklama yapmaktan kaçınarak, "Terör meselesi Türkiye’nin iç meselesidir" dedi.

Öte yandan, basın toplantısı sırasında cep telefonu çalan Verheugen, "Bu kabul edilemez bir durum" diyerek gazetecilerden özür diledi. Verheugen, açıklamasının ardından Türkiye’den ayrıldı.

iha-istanbul
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2004 Perşembe 13:04:32
Güncelleme :9 Eylül 2004 Perşembe 13:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?