4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Virüslü e-mail ile vurgun!

Banka işlemlerini internet üzerinden gerçekleştiren vatandaşları hedef alan 11 kişilik bir çete çökertildi. 500 bin liralık vurgun yaptıkları tespit edilen şebeke üyeleri bugün adliyeye sevk edildi.

İstanbul Bilişim Suçlar ve Sistemleri Şube Müdürlüğü, bir ihbar üzerine başlattığı soruşturmada, banka müşterilerinin hesaplarının bilgileri dışında boşaltıldığı ve bankaların zarara uğratıldığı belirtildi. Yaklaşık 2 ay önce yapılan şikayetlerden yola çıkılarak başlatılan soruşturma sonucu şebeke halinde hareket eden bir grubun internet bankacılığı kullanan kişilerin hesaplarına virüs ile ulaştıkları ve bu sayede bütün şifreleri elde edilen hesapların boşaltıldığı tespit edildi.

Polis, şebekenin çalışma yöntemini deşifre etmek için yaptığı çalışmalarda benzer suçlar kapsamında daha önceden yapılan girişimlerden farklı bir yol izlendiğini ortaya koydu. Buna göre internet bankacılığı kullanan kişilerin şifrelerinin elde edilmesinde cep telefonu sim kartlarının kopyalanmasına gerek kalmadan "trojan ve keylogger" isimli bilgisayar virüsü ile hesap sahiplerinin bilgilerine ulaşılıyordu. İnternet bankacılığı kullanan kişiler bilgisayarlarını açtıklarında gelen virüslerle

"bankalarından uyarı mesajı geldiği, bu mesaj dikkate alınarak açılan sayfada istenen bilgilerin girilmesi istendiği" yönünde uyarıldı.

Gönderilen virüslerle, oluşturulan sahte banka sayfalarına yönlendirilen kullanıcıların bütün bilgileri bu sayede şebeke elemanlarının eline geçiyordu. Bunun yanı sıra cep telefonları ile hesap sahiplerinin bankalar tarafından uyarılmasının önlenmesi için cep telefonu kartlarının kopyalanması yönteminin de kullanıldığı belirti.

İlgili bankalarla da irtibata geçen polis, söz konusu hesap numaralarına ve hangi hesaplardan ne kadar para çekildiğine ilişkin de bilgi aldı. Buna göre ilk şebekenin ilk belirlemelere göre yaklaşık 500 bin liralık haksız kazanç elde edildiği tespit edildi.

Zanlıların çalışma yöntemlerini deşifre eden polis, Bakırköy, Esenler Zeytinburnu, Bağcılar, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa, Sarıyer Şişli, Beşiktaş, Esenyurt ve Küçükçekmece'de eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda şebeke lideri olduğu öne sürülen M.T.'nin de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler bugün adliyeye sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2011 Pazartesi 12:50:00
Güncelleme :18 Nisan 2011 Pazartesi 13:07:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?