2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

VTS'li Boğaz güvenliği

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, 2003'te 46 bin 939 geminin geçtiği İstanbul Boğazı'ndan, Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) sisteminin devreye girdiği tarihten sonra geçiş yapan gemi sayısının yüzde 16'lık bir artışla yıllık yaklaşık 55 bine yükseldiğini belirterek, sistemin Boğaz'a güven getirdiğini bildirdi.


Salih Orakcı, Türk boğazlarında 2003'ün sonunda devreye giren VTS'nin, şu anda dünyadaki en son teknolojiyle donatılmış sistem olduğunu söyledi.

Bu teknolojinin her biri en az 10 yıl tecrübesi bulunan, uzak yol kaptanı olan, iyi derecede İngilizce bilen, yurt dışı ve yurt içinde belirli eğitimleri almış, konusunda uzman personel tarafından kullanıldığını dile getiren Orakcı, Türk boğazlarında seyir emniyetinden asla taviz verilmediğini anlattı.

Salih Orakcı, VTS sistemiyle Boğaz'daki transit gemi trafiğinin sürekli izlendiğini ve kayıt altına alındığını belirterek, ihlal yapan gemilerin belirlenip uyarıldığını, bu şekilde risklerin en aza indirildiğini dile getirdi.

Salih Orakcı, 2004 yılında 117, 2005 yılında 90, 2006 yılında 109, 2007'nin 7 ayında ise 57 ihlal meydana geldiğini, Çatışmayı Önleme Tüzüğü, Deniz Trafik Düzeni Tüzüğüne aykırı seyir yapmak gibi ulusal ve uluslararası kurallara uymadan hareket eden bu gemilere ilişkin gerekli adli ve cezai işlemlerin ilgili birimlerce uygulandığını, ayrıca bu ihlalleri, yarattığı riskleri gemilerin bayrak ülkelerine de bildirdiklerini söyledi.

aa
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 13:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?