3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Yağmur'dan Ayasofya sergisi

2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul, 15 Nisan’da başlayan Turizm Haftası’nı Ayasofya Müzesi’nde düzenlenen görkemli bir sergiyle karşılıyor.

Ressam Belma Yağmur’un tarih boyunca önemli merkezlerden biri olan Ayasoyfa’yı resmettiği sergisi 15-22 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Sergi, Turizm Haftası nedeniyle düzenlenecek etkinliklerden biri olmasının yanında konusuyla da dikkat çekiyor. Etkinlik, Hristiyan ve Müslüman dünya için taşıdığı önemle İstanbul’u İstanbul yapan kültürel miraslardan biri olan Ayasofya’nın turizm açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Ressam Belma Yağmur, bu tarihi mekanda 21 eseriyle sanatseverlerle buluşacak. Ayasofya’nın mimarisi ve mozaikleriyle mistik havasını resimlerinde yakalamaya çalışan sanatçı tual üzerine yağlıboya çalışmış ancak fırçadan çok spatula kullanmış.

Mimar Sinan Üniversitesi Neşe Erdok atölyesinden mezun olan ve birçok sergiye katılan Ressam Belma Yağmur, bir önceki sergisinde de yine tarihi bir mekanda sanatseverlerle buluşmuştu. Sanata ve kültürel değerlere olan bağlılığını bu kez, Aya İrini Kilisesi’nde tiyatro oyununu tualine taşıyarak göstermişti.

Tuncay Özinel Tiyatrosu’nun “Yüzleşme” adlı oyununun öne çıkan sahnelerini resmetmiş, oyunun sahnelendiği gecede sergi açmış ve birçok övgü almıştı.

Belma Yağmur’un “Türkiye’nin Tanıtımında Ayasofya’nın Rolü” konulu sergisinin açılış kokteyli 15 Nisan’da, saat 18.30’da yapılacak. Sergi Pazartesi hariç 09.00 – 16.30 arası ziyaret edilebilir.

Belma Yağmur kimdir?

Ressam Belma Yağmur 1973 yılında Anamur’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Neşe Erdok Atölyesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Okuduğu dönemde ve sonrasında birçok sergide yer aldı. Sanata olan ilgisi küçük yaşlarda başlayan sanatçı, üniversite yıllarında tiyatro sanatıyla da ilgilendi.

Mimar Sinan Üniversitesi’ne girmeden önce Marmara Üniversitesi Muhasebe Bölümü’nü bitirip daha sonra Kamu Yönetimi’nden mezun olan Ressam, birçok şirkette iyi pozisyonlarda çalıştı. Ancak sanata olan sevgisi ağır basınca herşeyi bir kalemde silip yeniden öğrenci sıralarına geçti.

Eğitimine Neşe Erdok Atölyesi’nde başlayan Ressam, Şükrü Aysan yönetimindeki Serigrafi atölyesinde de ders almaya başladı ve bu alanda birçok eserler verdi. Okuduğu dönemde “Sanat Tanımı Topluğu” çalışmalarına devam etti. Sanatçı, duvar resmi de yaptı. Birçok yalı, villa ve işyeri sanatçının yaptığı duvar resimleriyle farklı bir kimliğe büründü.

Sanatçının geçtiğimiz yıl 26 Kasım’da açtığı sergisi ise tiyatro ile resim sanatını birleştirmesiyle dikkat çekti. Tarihi Aya İrini Kilisesi’nde gerçekleşen sergide Belma Yağmur, Tuncay Özinel Tiyatrosu’nun “Yüzleşme” adlı oyununu tuvaline taşıdı. “Yüzleşme”’ye ilişkin en çarpıcı sahneleri yorumlayan resimler, oyunun sahnelendiği gün sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Ressam Belma Yağmur, son olarak yine tarihi bir mekanda sanatseverlerle buluşmayı seçti. Ayasofya Müzesi’nde 15 Nisan’da açılacak olan sergide sanatçı, İstanbul’un tarihi mirası Ayasofya’ya farklı açılardan bakıyor. Üniversiteden sonra yüksek lisansa devam eden sanatçı, şimdilerde ise “19'uncu yüzyıldan günümüze natürmort ve nesne” konulu tezini vermek için çalışıyor.

aa
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 12:30:12
Güncelleme :12 Nisan 2008 Cumartesi 12:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?