30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Yalçıntaş: İsabetli bir karar

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Maliye'nin Mart ayında yapılan vergi indirimlerine devam edilmesi kararıyla piyasalarda oluşan moral ve motivasyonun devam edeceğini söyledi.


Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Yalçıntaş, hükümetin krizin doğru yönetilmesi konusunda aldığı isabetli kararlara bir yenisini daha eklediğini ifade etti.
Yalçıntaş, "KDV ve ÖTV indirimlerinin devam edip etmeyeceğine ilişkin belirsizlik sona erdi. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve bilgisayarda vergi indirimleri Ekim ayına kadar uzatıldı. Ekonomi yönetimi vergi indirimindeki kararı ile bir kez daha iş dünyasının nabzını doğru ölçtüğünü gösterdi. Bu karar, piyasalarda oluşan iyimser havanının sürmesini ve çarkların dönmeye devam etmesini sağlayacak" dedi.


İndirim oranları düşse bile, gerek iş dünyasında gerekse piyasalarda oluşan ÖTV ve KDV indirimlerinin sürmesine yönelik beklentilerin karşılık bulduğunu ifade eden Yalçıntaş, "Son üç aydır uygulanan vergi indirimlerinin tahsilatı düşürmediği de zaten resmi rakamlarda kendini açıkça ortaya koydu. Son iki aydaki toplam tahsilatın 2008'de krizin başlamadığı nisan ve mayıs aylarının 860 milyon lira üzerine çıkması da bunu açıkça gösteriyor" diye konuştu.
Yalçıntaş, küresel krizin akut etkisinin Eylül sonundan itibaren ciddi ölçüde azalacağı beklentisi ile vergi indirimlerinin ekim ayına kadar devam ettirilmesinin, stratejik açıdan doğru bir karar olduğuna işaret ederek, "Sonbahardan itibaren ekonomik alanda artacak olan güven, söz konusu vergi indirimlerinin görevini tamamlamasına da yardımcı olacaktır" dedi.


Yalçıntaş, ekonomide sürümden kazanmanın KDV indirimlerine rağmen vergi gelirindeki artışla da kanıtlandığını, bu nedenle 2009 bütçe dengeleri konusundaki kötümser beklentilerin de kimi çevrelerce tekrar gözden geçirilmesinin yararlı olacağını belirtti.


İTO olarak başından beri, vergi indirimleri sayesinde üç ayaklı bir kazanç elde edildiğine dikkat çektiklerini vurgulayan Yalçıntaş, "Otomotiv, beyaz eşya, elektronik gibi çok önemli sektörlerde yapılan vergi indirimleriyle birincisi, üretici üretmeye ve kazanmaya başlamıştır. İkincisi, bu işyerlerindeki işçiler evlerine ekmek götürmeye devam ediyorlar. Üçüncüsü ise korkulanın aksine, devletimizin vergi gelirlerinde de indirimlere rağmen artış meydana gelmiştir. Özellikle otomotiv ve emlak piyasasında görülen canlanma, rakamların da net bir şekilde gösterdiği gibi kriz öncesi dönemlere dönmüştür" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 17:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?