6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Yalıların gizemi kitap oldu

Son yıllarda en çok tartışılan konulardan birisi olan İstanbul Boğaziçi yalılarının lanetli olup olmadığı, kitap konusu oldu. Sabah ve Vatan gazetesi ile Nokta dergisinde yalılar üzerine haberler hazırlayan Gazeteci Teber Kireçci’nin kaleme aldığı Yalıların Gizemi kitabı çıktı. Boğaziçi’nde bulunan yalılardan yaklaşık 100’ünün hikayesinin anlatıldığı kitapta, "Kaç yalı var?", "Yalıların fiyatı", Boğaziçi’nde yerleşim", "Boğaziçi’nin tarihi" ve "Boğaziçi’nin adının kökeni" gibi ilginç konulara da yer veriliyor.

engenecioğlu, Aslı Üstünkaya, Serdar Bilgili, Sedat Simavi, Tansu Çiller, Erdal İnönü, Muzaffer Gazioğlu, Ali İpar, Freud Dosdoğru, Ferit Avni Sözen, Necip Akar, Mizancı Murat, Vecihi Paşa, Saffet Paşa, Hasip Paşa, Mahmut Nedim Paşa, Ethem Pertev, Fethi Ahmet Paşa, Mediha Sultan, Damat Ferit, Enver Paşa, Esma Sultan, Fehime Sultan, Hatice Sultan, Kalkavan, İpsilanti, Memduh Paşa, Zeki Paşa, Recaizade, Kıbrıslı, Afif Ahmet Paşa ve Burhanettin Efendi yalılarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

Yorum yapmaktan kaçınılan kitapta, yalılarda, son 200 yılda yaşanılan trajik hikayeler derlendi. Yalıların Gizemi’nde, "Yalıların laneti var mı?", "Bazı yalılar mı lanetli, hepsi mi?", "Lanetli yalılar Yeniköy’dekiler ile mi sınırlı?" sorularına yanıtlar aranıyor.

Sabancı ailesinin boğazdaki 13 yalısını ortaya çıkaran gazeteci Teber Kireçci, kitapta Koç ailesinin dört, sosyetenin ünlü Mermerci ailesinin de iki yalı sahibi olduğunu anlatıyor. Yalı sahipleri arasındaki akrabalık bağlarına da yer veriliyor. Boğaziçi’nde yaşanılan ünlü aşklar, Sevda Tepesi’nin öyküsü, Atatürk’ün gizli medya patronluğu, başkonsolosluk yazlıkları gibi ilginç konulara değiniliyor. Yalıların Gizemi’nde, yalı sahipleriyle ilgili cinayetler, intiharlar, suikastlar, iflaslar, yangınlar, icradan satışlar, hacizler, iflaslar, sefaletle biten hayatlar ele alınıyor.

Roma’da Ermeni Komitacılar tarafından öldürülen Sait Halim Paşa, Viyana’da intihar eden Sadullah Paşa, küçük yaşta boğularak ölen çocuğunun matemiyle ölen, Türkiye’de eczacılığın duayeni Ethem Pertev, Gripinlerin üreticisi Necip Akar, ömrünün son yıllarında Habeşli bir cariyenin fahişelik yaparak kendisine getirdiği para ile geçinen Fehime Sultan gibi onlarca ilginç öyküye yer veriliyor.
Buna ilave olarak Boğaziçi’nin iki önemli köşkü de kitapta yer buluyor. Birisi Çengelköy’deki Sultan Vahdettin Köşkü, diğeri ise Kuzguncuk’taki Cemil Molla Köşkü. Yalıların Gizemi, Çapraz Kitap’tan yayınlandı.

İSTANBUL (İHA) -
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 11:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?