30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Yarış AKP- CHP arasında geçecek

İstanbul'un en batısındaki ilçelerden biri olan Büyükçekmece; Mimarsinan, Tepecik, Kumburgaz, Celaliye-Kamiloba ve Muratbey beldelerinin bağlanmasıyla bir hayli büyüdü.



Nüfusu 151 bini geçen bir ilçe haline gelen Büyükçekmece, 1958 yılına kadar Çatalca'ya bağlı bir nahiye konumundaydı. 1987'de ilçe statüsü kazanarak Çatalca'dan tümüyle ayrıldı. 23 mahallesi olan Büyükçekmece, aynı zamanda İstanbul'un sayfiye yerlerinden biri. Bu yüzden ilçe nüfusu bahar ve yaz aylarında 3-4 kat artıyor. Atatürk Havalimanı'na 30, Özel Hezarfen Havaalanı'na 10 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin şehir merkezi ile bağlantısı, İETT otobüslerinin Yenibosna ve Bakırköy'e düzenli seferleri ile sağlanıyor. Ayrıca İDO şehir hatları vapurları ve deniz otobüsleri ile yaz sezonu boyunca Bostancı, Sirkeci, Bakırköy ve Avcılar'dan Büyükçekmece'ye tarifeli seferler düzenleniyor. Büyükçekmece merkezinin yerleşim, imar, altyapı, çevre sorunları bulunmasa da yeni düzenleme ile ilçeye bağlanan beldelerle birlikte pek çok sorun Büyükçekmece Belediyesi'ne devroldu. Büyükçekmece'ye yeni bağlanan 5 beldenin altyapı sorunları yanında merkezle ulaşım bağlantılarının azlığı, çevre düzenlemelerinin yetersizliği ve plansız gelişme gibi birçok sorunu bulunuyor.

Büyükçekmece ve Sazlıdere havzalarının bir araya geldiği coğrafyada sanayi, konut, liman ve ulaşım yatırımlarının hemen hepsinin düzensizliği ilçede çözülmesi gereken en önemli sorunlar. Jeolojik yapı ve depremsellik bakımından riskli alanlar kapsamına giren bu bölgenin, tam tersine planlı bir şekilde gelişmesi gerekiyor.

29 Mart'ta Büyükçekmece için CHP, 3 dönem ANAP'tan belediye başkanlığını kazanan Hasan Akgün'le seçim yarışına girecek. AK Parti Hasan Akgün'ün eski çalışma arkadaşlarından ANAP eski İlçe Başkanı İlker Gürbüz'le seçim yarışına hazırlanıyor. DSP kapanan Kumburgaz Belediye Başkanı Hüseyin Çorbacıoğlu'nu, MHP Celaliye-Kamiloba belde belediye başkanı Rıdvan Yavuzbilge'yi, DP ise Deniz Seki'nin ilk eşi Turhan Başaranoğlu'nu aday gösterdi.

[AK PARTİ - İlker Gürbüz] Büyükçekmece'yi kazanmak istiyor

AK Parti, Büyükçekmece'yi üç dönemdir Anavatan Partili olan, bu dönemse CHP'den aday olan Hasan Akgün'den almak istiyor. AK Parti bu amaçla 29 Mart'ta Akgün'ün karşısına, ANAP eski ilçe başkanı İlker Gürbüz'ü koydu. 1970'te Büyükçekmece'de doğan Gürbüz, yüksek öğrenimini iktisat alanında yaptı. Yerel Yönetimler Bölümü'nde yüksek lisans öğrenimine devam eden Gürbüz, ticaretle uğraşıyor. 1992'de beyaz eşya ticaretine başlayan Gürbüz, değişik sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Büyükçekmece Spor Kulübü'nde yöneticilik yapan Gürbüz, Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nda başkan yardımcılığı görevini üstlendi. 2006'da İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği başkan yardımcılığına seçilen Gürbüz, Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum sürecinde esnaf ve sanatkârların Avrupa normlarına adaptasyonu, kadın meslek edindirme ve e-esnaf projelerinin hayata geçirilmesinde aktif görev aldı. Büyükçekmece için alt yapıdan ulaşıma, sosyal çalışmalardan teknolojik yatırımlara kadar her alanda projesi bulunan Gürbüz, seçildiği takdirde '7 gün 24 saat hizmet' sloganı ile hareket edeceğini belirtiyor. ALO BELEDİYE ve ALO ZABITA hatları ile 24 saat Büyükçekmecelilerin her türlü istek ve şikayetlerine cevap vereceklerini söyleyen Gürbüz, "E-belediyecilik projemizle belediye hizmetlerinin tümü internet üzerinden yürütülecek. Sokak hayvanlarının tedavi edileceği Büyükçekmece hayvan hastanesi kurulacak. Yeni düzenleme ile Büyükçekmece'ye bağlanan Mimar Sinan, Tepecik, Kumburgaz, Celaliye-Kamiloba ve Muratbey'e kent yaşam merkezleri kurulacak. İçerisinde kapalı pazar yeri, otopark, halı saha, basketbol sahası ve düğün salonu bulunacak bu merkezler, 24 saat vatandaşın hizmetinde olacak." diyor. Kadın emeğini değerlendirme merkezi oluşturularak ilçede yaşayan bayanların evlerinde ürettikleri her türlü mal ve hizmetin değerlendirileceğini belirten Gürbüz diğer projelerini şu şekilde sıralıyor: "Kentin meydanlarında kadın ürünlerinin satılacağı El Emeği Satış Noktaları açılacak. Büyükçekmece Kadın Sığınma Evi kurulacak. Engelli danışma merkezleri ile engelli vatandaşlarımızın sorunları çözülecek. Mimar Sinan'ın ülke geneline dağılmış muhteşem yapılarının küçük örnekleri ile Mimarsinan sahili bir açık hava müzesi haline getirilecek. Akil Adamlar Meclisi ile kent yönetiminde yaşlılarımızın engin deneyimlerinden yararlanılacak."

[CHP - Hasan Akgün] Başkan bu sefer CHP'den aday

Büyükçekmece Belediyesi'ni 3 dönemdir yöneten Hasan Akgün, aslen Trabzonlu. 1974 yılında üniversite eğitimiyle birlikte Sefaköy Belediyesi'nde belediyecilik hayatına başlayan Akgün, 1981'de kuruluşunda görev aldığı İstanbul Belediyesi Küçükçekmece Şube Müdürlüğü'nde müdür yardımcısı oldu. 1986'da Büyükçekmece Belediyesi başkan yardımcılığına atandı. 1994'te Anavatan Partisi'nden Büyükçekmece belediye başkanı seçildi. 1994'ten bu yana 3 dönem Büyükçekmece'yi yöneten Akgün, Kasım 2008'de CHP'ye transfer oldu. Türkiye'nin ilk ve tek TV kulesi ile en büyük kapalı fuar-kongre merkezi olan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'ni Büyükçekmece'ye kazandıran Akgün'ün yeni dönem projeleri ise şunlar; "Büyükçekmece Yat Limanı, Mimarsinan-Kumburgaz- Tepecik ve Celaliye sahil düzenlemesi, Küçük Sanayi Sitesi, Engelli Eğitim ve Meslek Edindirme Merkezi projesi ve Mimarsinan, Tepecik ile Güzelce'ye stadyum projesi."

[DSP - Hüseyin Çorbacıoğlu] Partisi Akgün'ü tercih edince DSP'ye geçti

Çorbacıoğlu 5 yıl başkanlığını yaptığı Kumburgaz'ın Büyükçekmece'ye bağlanması ile birlikte bu ilçeden belediye başkan adayı oldu. Ancak partisi CHP, Hasan Akgün'ü tercih edince DSP saflarına katıldı. 1953 Denizli doğumlu Çorbacıoğlu, 1977'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Belediye Başkanı seçildiği takdirde yeni okulların yapımına, var olan okulların modernize edilmesi çalışmalarına hız vereceklerini belirten Çorbacıoğlu, "Öğrencilerin bilgiye kolay ulaşabilmeleri için ilçe genelinde 'gençlik merkezleri' açacağız. Emekli ve yaşlı vatandaşların ücretsiz yararlanacağı 'emekli evleri' açacağız. Ev hanımlarımız için de beceri kursları açılacak. Bu kursları Büyükçekmece merkezin yanı sıra başta Tepecik olmak üzere Muratbey, Mimarsinan, Kumburgaz, Celaliye-Kamiloba 'da yaşayan vatandaşların ayağına götüreceğiz." sözleriyle projelerini özetliyor.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 08:21:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?